Πρωτότυπες ερευνητικές προτάσεις για τον τουρισμό από τρία Πανεπιστήμια

Καινοτόμες προτάσεις για τον τουρισμό από τρία πανεπιστήμια

Πρωτότυπες ερευνητικές προτάσεις, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, που παντρεύουν την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία, για τη δημιουργία περιεχομένου υποδομών και υπηρεσιών στο Ιόνιο, έχουν κατατεθεί από τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με στόχο να καλύψουν κενά και να προσδώσουν αξία και αναγνωρισιμότητα στο Ιόνιο, σε διεθνές επίπεδο.

Η πρώτη πρόταση με τίτλο «Ανάπτυξη εφαρμογής παιχνιδιών, με στόχο την εκπαίδευση του κοινού στη φυσική κληρονομιά των Ιόνιων νησιών» αποτελεί από κοινού πρόταση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εναλλακτικών καινοτόμων μεθόδων προβολής του τουριστικού προϊόντος των Ιονίων Νήσων, μέσω της ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητές συσκευές και υπολογιστές με θέματα που επικεντρώνονται στο φυσικό κάλλος και τις δραστηριότητες που προσφέρονται στα νησιά της περιφέρειας.


Παιχνίδια με θέμα την ποδηλασία, την ιστιοπλοΐα, την αναρρίχηση, την αρχαιολογία και τη βιοποικιλότητα του τόπου, πρόκειται να αναπτυχθούν και να διατεθούν, μέσω μιας ολοκληρωμένης διαδικτυακής πλατφόρμας, στοχεύοντας στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής/φυσικής κληρονομιάς των Ιονίων Νησιών, την εκπαίδευση του κοινού σε αυτή και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, με ευχάριστο τρόπο.

Για την ανάπτυξη των παιχνιδιών θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες και πρότυπα συστημάτων εκπαίδευσης-ψυχαγωγίας (edutainment),που θα ενσωματώσουν πραγματικά βίντεο και ήχους από τα νησιά. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος του Τακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και βασικό μέλος της επιστημονικής ομάδας προτεινόμενου του έργου, Ιωάννα Μηλιαρέση, «ο στόχος είναι ο χρήστης "παίζοντας" να βιώσει τα νησιά μέσα από πραγματικές εικόνες και ήχους, κεντρίζοντας το τουριστικό ενδιαφέρον του, ώστε να είναι ο αυριανός επισκέπτης τους.

Ιδιαίτερα σημαντικός στόχος της τουριστικής - ερευνητικής αυτής δράσης είναι και η έμμεση ενημέρωση του επισκέπτη για τις διαθέσιμες και εναλλακτικές δραστηριότητες σε κάθε νησί, ενώ παράλληλα εκπαιδεύεται έτσι ώστε να αναγνωρίζει τον φυσικό πλούτο, προκειμένου να τον απολαμβάνει και να τον θαυμάζει. Η χρήση παιγνιδιών για την προβολή του τουριστικού προϊόντος αποτελεί μια ιδιαίτερα καινοτόμα δράση καθώς ακολουθεί σύγχρονες στρατηγικές ενημέρωσης και προβολής σε ομάδες και ηλικίες επισκεπτών που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι παραδοσιακές διαφημιστικές καμπάνιες.

Η μεθοδολογία ανάπτυξης συγκεντρώνει σε διεθνές επίπεδο το ερευνητικό ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, ως ενδεδειγμένο πρωτοποριακό μέσο για την εκπαίδευση των πολιτών σε πολλούς τομείς.Η ψηφιακή προβολή εστιάζει στην συνδυασμένη ανάδειξη στοιχείων του τοπικού υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος, εικονικά θεματικά δίκτυα, διαδρομές & περιηγήσεις του τοπίου και των οικοσυστημάτων σε χερσαία, θαλάσσια και υποθαλάσσια φυσική κληρονομιά και των θεματικών μορφών τουρισμού γενικά».

Η δεύτερη πρόταση με τίτλο «Ντοκιμαντέρ & Διαδραστικές Εφαρμογές Ξενάγησης με χρήση Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας: Ανάδειξη του φυσικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας» αποτελεί μια πρόταση για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ υψηλής επιστημονικής και οπτικο-ακουστικής ποιότητας με θέμα την προβολή της Κέρκυρας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς χρησιμοποιώντας παραδοσιακά και νέα μέσα τηλεόραση, HD-DVD και διαδικτυακή τηλεόραση web-TV, περιεχόμενο που παρουσιάζει κενά αυτή τη στιγμή, για την ενημέρωση των επισκεπτών και χρήση σε εκθέσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Παράλληλα, κάτω από το ίδιο έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθούν δυο ακόμη δράσεις που προσδίδουν υπεραξία σε αυτό. Προτείνεται η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας μετάδοσης του έργου βασισμένη στο πληροφοριακό υλικό του DVD και εμπλουτισμένης με πρόσθετες πληροφορίες πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, παραδοσιακές εκδηλώσεις, ήθη και έθιμα, δράσεις ξενάγησης, περιπατητικά μονοπάτια και χρονικά-μεταβαλλόμενη πληροφορία τουριστικού, ενδιαφέροντος, για χρήση μέσω διαδικτύου η οποία μπορεί να διασυνδεθεί με τους ιστότοπους της περιφέρειας κα του δήμου

Η πλατφόρμα θα προσφέρει δυνατότητα εικονικής ξενάγησης για χρήστες που επιθυμούν να ξεναγηθούν χωρίς να βρίσκονται στο χώρο. Τέλος, ειδική έκδοση του περιεχομένου θα επιτρέπει μέσω της ανάπτυξη εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για συσκευές κινητής τηλεφωνίας και tablets (smart phone, ipad κ.λ.π.) να υλοποιούνται δράσεις προσωποποιημένης διαδραστικής ξενάγησης στον χώρο και αναγνώριση διαδρομών, μνημείων και σημείων ενδιαφέροντος. Η τρίτη πρόταση που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τίτλο «Σύγχρονο Ψηφιακό Διαδραστικό Μουσείο Ψηφιακής Τέχνης: Ολοκληρωμένη παραγωγή, διαχείριση και προβολή καλλιτεχνικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και σε μουσειακό χώρο» αποτελεί στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την Προβολή Σύγχρονων Αμιγώς Ψηφιακών Έργων Τέχνης, υποστηριζόμενο από Αρχείο Ψηφιακών Έργων Τέχνης το οποίο χρησιμοποιείται ως βασική υποδομή παροχής περιεχομένου πολυμέσων από το Μουσείο, ενώ ταυτόχρονα παρέχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο περιεχόμενο κατά απαίτηση του χρήστη μέσω διαδικτύου (ψηφιακό web-museum).

Το συγκεκριμένο μουσείο θα είναι προσβάσιμο σε φυσικό χώρο αλλά και μέσω διαδικτύου σε εικονική μορφή, και η παραγωγή και αποθήκευση των έργων θα υλοποιείται από τις ίδιες τις υποδομές του. Για αυτό το λόγο η πρόταση συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία Studio Παραγωγής Σύγχρονων Οπτικοακουστικών Έργων Τέχνης και Διαδραστικών Προγραμμάτων Ήχου & Εικόνας αλλά και Διαδικτυακό Διαδραστικό Σταθμό Μετάδοσης Σύγχρονων Ψηφιακών Έργων(Διαδραστική Τηλεόραση) με δυνατότητα εσωτερικών και εξωτερικών προγραμμάτων, καθώς  και ανάδειξη των δυνατοτήτων και δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για τον συγκεκριμένο τομέα στοχεύει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και πρωτότυπου μουσείου προβολής διαδραστικών οπτικοακουστικών έργων τέχνης. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα καινοτόμο και πρόκειται να αποτελέσει πόλο έλξης καλλιτεχνών οι οποίοι θα μπορούν να παρουσιάσουν έργα στο ευρύ κοινό χρησιμοποιώντας σύγχρονες υποδομές προβολής. Η υπεραξία του έργου εντοπίζεται στην ένταξη του μουσείου υπό την εποπτεία του μόνου Πανεπιστημιακό Τμήματος δημιουργίας σύγχρονων διαδραστικών έργων τέχνης στην Ελλάδα, γεγονός που επιτρέπει την οργάνωση και λειτουργία του στα πλαίσια των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του.

Οι υποστηρικτικές υποδομές επιτρέπουν σε νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα τέχνης τα οποία συχνά χαρακτηρίζονται από το υψηλό κόστος κατασκευής και προβολής. Παράλληλα, η δυνατότητα ψηφιακής μεταβολής της προβολής των έργων, επιτρέπει σε επιμελητές να δημιουργούν και να προβάλλουν τις συλλογές ταυτόχρονα στον φυσικό χώρο αλλά και μέσω διαδικτύου.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής της έρευνας για όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δρ. Γιάννης Δεληγιάννης, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας «η υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να αναδείξουν και να προβάλλουν όλα όσα η περιφέρεια μας έχει να προσφέρει, πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για όλους τους φορείς.

Όμως αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του. Όπως έχουμε ήδη εφαρμόσει στο στρατηγικό σχεδιασμό του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα πρέπει όλα τα έργα που υλοποιούνται σε επίπεδο περιφέρειας να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μακροχρόνιου σχεδίου ανάπτυξης με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων στρατηγικών.

Αν στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες οι οποίοι θα αγαπήσουν τον τόπο, τους ανθρώπους και θα εκτιμήσουν το φυσικό κάλλος που προσφέρεται, θα πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουμε τρόπο έξυπνο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, καθώς οι παραπάνω προτάσεις μας επιτρέπουν να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα τους και να μπορούμε να επικοινωνούμε ατομικά με αυτούς που ωφελούνται.

Η ύπαρξη ενεργών ερευνητικών φορέων εντός και εκτός της περιφέρειας Ιονίων Νήσων όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα ο οποίος με τους κατάλληλους πολιτικούς χειρισμούς και επιλογές μπορεί να αποτελέσει πυλώνα εξέλιξης και τουριστικής ανάπτυξης. Το κλίμα συνεργασίας συμπληρώνεται με έντονη κινητικότητα μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε επίπεδο προτάσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο» σχολίασε ο κ. Δεληγιάννης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr