Σχολείο Σπόρων στην Κεφαλονιά από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Στις 4 και 5 Απριλίου 2014 διοργανώθηκε Σχολείο Σπόρων στο Αργοστόλι με σκοπό τη διατήρηση και αξιοποίηση της γεωργικής βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς. Το Σχολείο συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το δίκτυο «Αιγίλοπας» και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας.

Το Σχολείο απευθύνθηκε σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές, φοιτητές και επιστήμονες με συνείδηση των κινδύνων που απειλούν τους γηγενείς γενετικούς πόρους, καθώς οι τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών και κηπευτικών σταδιακά παραγκωνίζονται και τελικά χάνονται. Κατά τη πρώτη ημέρα του Σχολείου, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την αξία του γενετικού υλικού ως ιστορικού, πολιτισμικού και πλουτοπαραγωγικού πόρου.

 Ο Δρ Κώστας Κουτής, μέλος του δικτύου «Αιγίλοπας» παρουσίασε τον γεωργικό γενετικό πλούτο και την παράδοση της γεωργίας στην Ελλάδα. Ο Δρ Παύλος Μπουχάγιερ, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, παρουσίασε τις δράσεις του για την καταγραφή παραδοσιακών καλλιεργειών και ποικιλιών των Ιονίων Νήσων. Στη συνέχεια, η κα. Σωτηρία Μήλλα, Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, περιέγραψε την πρωτοβουλία διάσωσης ποικιλιών αμπέλου της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στη συλλογή που φιλοξενείται στη Βαλλιάνειο Γεωργική Σχολή. Ακολούθως, ο πρώην ερευνητής του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» Δρ Φώτης Μπλέτσος ανέπτυξε το θεωρητικό υπόβαθρο και τις εφαρμοσμένες τεχνικές της σποροπαραγωγής.


Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr