Από τη Ζάκυνθο στην Ταϋλάνδη ταξίδεψε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πραγματοποιώντας μια σημαντική διεθνή συνεργασία. Πρόκειται για το πρώτο σεμινάριο για τη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές του χρόνου. Ένα προϊόν πολύμηνης συνεργασίας της κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ και του Βορειοανατολικού Ινστιτούτου Ερευνών Απολιθωμένου Ξύλου και Ορυκτών Πόρων. Πέραν του σεμιναρίου για τη συντήρηση φυτικών απολιθωμάτων, η συνεργασία των δυο ιδρυμάτων στάθηκε το έναυσμα για τη σύσταση επιστημονικής ερευνητικής ομάδας για τη διερεύνηση της δυνατότητας ίδρυσης του πρώτου Γεωπάρκου της Ταϋλάνδης, με απώτερο σκοπό την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Βέβαια, η συνεργασία πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς η Διοικούσα Επιτροπή υποστηρίζει τέτοιου είδους συνεργασίες που αναδεικνύουν το ίδρυμα όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα επιστημονικά οφέλη
Οι εργασίες έγιναν στο συνεδριακό χώρο του Μουσείου Απολιθωμένου Ξύλου του Κοράτ για τις πρώτες ημέρες και στη συνέχεια στους χώρους του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους του Τακ. Περιελάμβαναν ομιλίες για το απολιθωμένο ξύλο σε όλο τον κόσμο, παρουσίαση τεχνικών προετοιμασίας δειγμάτων για αναγνώριση λεπτοτομών, ομιλίες για οργάνωση εκθέσεων απολιθωμάτων, παρουσιάσεις για την ιστορία της ανακάλυψης, μελέτης, αναγνώρισης αλλά και του ταχύ ρυθμού διάβρωσης του απολιθωμένου δάσους του Τακ, και ομιλίες και εργαστήρια σχετικά με το ρόλο του συντηρητή απολιθωμάτων, την παθολογία των φυτικών πυριτιωμένων απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία καταγραφής απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία παρασκευής υλικών συντήρησης, και τη μεθοδολογία συντήρησης απολιθωμάτων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εργασίες καταγραφής και καθαρισμού φυτικών απολιθωμάτων τόσο σε μικρά τμήματα απολιθωμάτων ειδικά επιλεγμένα από το προσωπικό του μουσείου και την κα Κυριαζή, όσο και σε τμήματα απολιθωμένων κορμών που εκτίθενται στους υπαίθριους χώρους του μουσείου.

Ερευνητική Ομάδα
Το ΤΕΙ εκπροσώπησε η συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης κ. Ευαγγελία Κυριαζή, με πολυετή εμπειρία στη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου. Κατά την παραμονή της στην Ταϋλάνδη, πραγματοποίησε μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης διατήρησης των απολιθωμάτων. Έχει ήδη συσταθεί ομάδα για την πραγματοποίηση έρευνας με θέμα τη μελέτη των φυτικών απολιθωμάτων της Ταϋλάνδης και τη διατύπωση προτάσεων για τη συντήρησή τους, ενώ στους στόχους της ομάδας είναι η διοργάνωση θερινών σχολείων και επιστημονικών συνεδρίων, η εκπόνηση επιστημονικών δημοσιεύσεων, η οργάνωση γεωπάρκου, η εκπαίδευση νέων στη συντήρηση απολιθωμάτων, και άλλες δράσεις που θα προκύψουν μέσα από επίσημη συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τους εκεί αρμόδιους φορείς.
Πηγή:imerazante.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr