Καινοτόμες εφαρμογές και προϊόντα από το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Καινοτόμες εφαρμογές και προϊόντα από το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Καινοτόμες εφαρμογές στον αγροδιατροφικό και περιβαλλοντικό τομέα, έχει αναπτύξει το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, είτε αυτοδύναμα με το προσωπικό του και ομάδες εργασίας φοιτητών, είτε σε συνεργασία με μεγάλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής οι καινοτομίες αφορούν στη φυτική παραγωγή και περιλαμβάνουν φυσικά ζιζανιοκτόνα, παραγωγή αιθέριων ελαίων, τεχνολογίες ασφάλειας στη γεωργία, νέες τεχνολογίες γεωργικής μηχανολογίας και αυτοματισμούς, συστήματα θερμοκηπίων για ελάχιστη κατανάλωση νερού και ενέργειας, αποδοτικές καλλιέργειες όπως καρυδιάς, σύστημα υδροπονικής χορτονομής.


Στη ζωική παραγωγή έχουν επιτευχθεί νέες μέθοδοι αναπαραγωγής προβάτων και χρήση πολυφαινολικών προσθέτων στην εκτροφή χοιριδίων, ενώ στον τομέα του περιβάλλοντος μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων, για παραγωγή ενέργειας και λιπάσματος, καθώς και οικολογικά και οικονομικά αποδοτικά αγροδασικά συστήματα. Στον τομέα των τροφίμων το «μενού» περιλαμβάνει ελιές εμπλουτισμένες με πολυφαινόλες, επιδόρπιο με βιολογικό ρύζι χωρίς ζάχαρη, αλλαντικά με πολυφαινόλες, κέτσαπ χωρίς ζάχαρη με στέβια και ινουλίνη, χαλβά Φαρσάλων, με βελτιωμένη διατηρισιμότητα και λειτουργικό γιαούρτι με βιταμίνη D,αρνάκι και κατσικάκι Π.Ο.Π Ελασσόνας.

Δημιουργία θέσεων εργασίας

Όπως επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας, καθηγητής Παναγιώτης Γούλας, η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να θρέψει τους Έλληνες διότι δεν παράγει και εισάγει προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, των οποίων το κόστος αγγίζει τα 4,7 δις το χρόνο, με "πρωταθλητές" το βόειο κρέας, το γάλα και τα τυροκομικά, τα οποία φθάνουν στα 2,2 δις το χρόνο. Ενώ εισάγουμε ακόμη και όσπρια (φασόλια φακές και ρεβίθια), ζωοτροφές, αρωματικά φυτά, αιθέρια έλαια και άλλα. "Ασχολούμαι με την κτηνοτροφία επισημαίνει επί 30 χρόνια και ουδέποτε είδα ένα σχέδιο και πρόγραμμα παραγωγής προϊόντων του πρωτογενούς τομέα που εισάγουμε, με σκοπό και στόχο: να μην πληρώνουμε συνάλλαγμα (αντικαθιστώντας τα εισαγόμενα με δικά μας προϊόντα), να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να αναχαιτίσουμε την απερήμωση της υπαίθρου", είπε. Στην Ελλάδα, υπογραμμίζει, οι νέοι πτυχιούχοι των Γεωτεχνικών Σχολών της τελευταίας τριετίας, είναι άνεργοι σε ποσοστό 70% , την ίδια ώρα που το ελληνικό κράτος εισάγει προϊόντα πρωτογενούς τομέα, 4,7 δις όπως προανέφερα. Επομένως, κατά τη γνώμη μου για να καλύψει η Πολιτεία την ανεργία των νέων πτυχιούχων των γεωτεχνικών κλάδων και να μειώσει κάθετα, ή, ακόμη και να μηδενίσει πλήρως τις εισαγωγές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, πρέπει να επιδοτήσεις 20 χιλιάδες θέσεις νέων πτυχιούχων του κλάδου, συνδέοντας τες με την παραγωγή προϊόντων που έχει έλλειψη το ελληνικό κράτος. Όπως αναφέρει, ο κ Γούλας, κατόπιν υπολογισμών το κόστος για την δημιουργία των 20 χιλιάδων θέσεων εργασίας, για πτυχιούχους Γεωτεχνικών Σχολών, φθάνει το 1,4 δις ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να αποσβεστεί μετά πάροδο 3 χρόνων με την μείωση των εισαγωγών σε αγροτικά προϊόντα. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μειώσει την ανεργία και βεβαίως την ανεργία των νέων.

Χόρτο ταχείας ανάπτυξης

Ανάμεσα στις λοιπές καινοτομίες που επεξεργάστηκε το ΤΕΙ Λάρισας, συγκαταλέγεται και ένα σύστημα υδροπονίας για την παραγωγής χορτονομής προκειμένου να τρέφονται τα ζώα και σε περιόδους που δεν υπάρχει χορτάρι λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Πρόκειται για ένα σύστημα που δίνει την δυνατότητα να παράγουν φρέσκια, υγιεινή και θρεπτική χορτονομή, κάθε μέρα, 365 μέρες τον χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών (χειμώνα με πάγο, καλοκαίρι με καύσωνα),σε όση ποσότητα χρειάζεται ο κάθε κτηνοτρόφος για την διατροφή των ζώων του καθημερινά. Είναι καινοτόμες μονάδες οι οποίες σε ένα μικρό κλειστό και κλιματικά ελεγχόμενο χώρο, σε θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών και υγρασία περίπου 60% , με μικρή ποσότητα νερού παράγουν σε 7 ημέρες από 1 κιλό σπόρο δημητριακών και μ 7 με 8 κιλά χορτονομή, απαλλαγμένη από μύκητες και παρασιτοκτόνα. Η χορτονομή, όπως επισημαίνεται, είναι ιδανική τροφή για τα ζώα, γιατί περιέχει θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, άυλο, κάλιο, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, νάτριο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, μολυβδαίνιο και σελήνιο.

Τρόφιμα βραβευμένα

Στο αγροδιατροφικό τομέα, το ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει να παρουσιάσει και δυο βραβευμένα προϊόντα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Καινοτόμων Οικολογικών Τροφίμων, Ecotrophelia, στον οποίο συμμετείχε το τμήμα τεχνολογίας τροφίμων το οποίο είναι το μόνο σε επίπεδο περιφέρειας που έχει ως γνωστικό αντικείμενο αποκλειστικά τα τρόφιμα. Πρόκειται για το μοναδικό ΤΕΙ που συμμετέχει τα δύο τελευταία χρόνια στον εν λόγω διαγωνισμό, τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διαγωνισμός αφορά κυρίως σε ομάδες φοιτητών που «αναπτύσσουν» ένα προϊόν υπό την επίβλεψη ενός καθηγητή και σε συνεργασία με μία επιχείρηση, προκειμένου το προϊόν να είναι έτοιμο να μπει στο ράφι. Στο πλαίσιο αυτό τις δυο τελευταίες χρονιές, προϊόντα που ανέπτυξε το τμήμα τεχνολογία τροφίμων του ΤΕΙ Λάρισας απέσπασαν το τρίτο βραβείο.

Πρόκειται για:

Σαλάμι "δια ελαίας και αέρος"

Είναι χωρίς συντηρητικά καθώς αντικαταστάθηκαν τα νιτρικά και νιτρώδη τα οποία είναι επιβαρυντικά για τον οργανισμό με πολυφαινόλες ελιάς που βοηθούν στην ζύμωση, βοηθούν στην συντήρηση του χρώματος και του αρώματος καθώς και στην μικροβιακή σταθερότητα και τελικά οδηγούν στην παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος.

Το συγκεκριμένο προϊόν μάλιστα έχει ήδη βγει στην αγορά, μέσω εταιρείας κρεατοσκευασμάτων από την Καρδίτσα και έχει πατενταριστεί. Έτυχε, δε εξαιρετικής αποδοχής και από την εγχώρια αγορά αλλά και από την ευρωπαϊκή επίσης.

KetsupEco

Πρόκειται για την γνωστή κέτσαπ αλλά, χωρίς ζάχαρη με στέβια και ινουλίνη, καθώς και με πρεβιοτικές ιδιότητες και χωρίς συντηρητικά, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας τροφίμων, χημικός, Θανάσης Μανούρας. Με τη χρήση στέβιας αντί ζάχαρης, η οποία είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, αποφεύγονται οι αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης, χωρίς όχι μόνον να επηρεαστεί η γλυκόξινη γεύση- επίγευση, αλλά και να βελτιωθεί επιπλέον.

Ακόμη, προστέθηκε η ινουλίνη, φυσικός πολυσακχαρίτης, η οποία είναι ένα ισχυρό πρεβιοτικό που χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με άμυλο καλαμποκιού, ώστε να επιτευχθεί η συνεκτικότητα και η ομοιομορφία της δομής το προϊόντος, αλλά και για να παρέχει τις πρεβιοτικές ιδιότητες στο προϊόν, καθιστώντας το έτσι ένα βιολειτουργικό τρόφιμο.

Επιπλέον, η ινουλίνη έχει την ιδιότητα να μην αυξάνει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και έτσι το προϊόν μπορεί άφοβα να καταναλωθεί από άτομα που δεν μπορούν να μεταβολίσουν την ζάχαρη. Ακόμη οι γλυκοζίτες της στεβιόλης έχουν την ιδιότητα να είναι 400 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη με τη διαφορά όμως ότι δεν προκαλούν τερηδόνα και δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος. Ενώ το προϊόν έχει έντονο οικολογικό χαρακτήρα μια και η κύρια πρώτη ύλη προέρχεται από πιστοποιημένες βιολογικές ντομάτες. Το KetsupEco μπορεί να διατεθεί προς πώληση στην αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο ελληνικό προϊόν κέτσαπ, που θα περιέχει στέβια αντί για ζάχαρη προκειμένου να επιτευχθεί χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης.

Επιπλέον στόχος είναι να ενημερωθούν και να πεισθούν για την ωφελιμότητα το προϊόντος, οι ελληνίδες μητέρες ώστε να το δίνουν άφοβα στα παιδιά τους.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr