Σε απόγνωση οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Σε απόγνωση οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΤΕΙ Θεσσαλίας: Ο Σύλλογος Φοιτητών τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Θεσσαλίας, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αύριο Δευτέρα, ζητά με επιστολή του, τη στήριξη από τους πολίτες της Λάρισας και της Θεσσαλίας και των βουλευτών, έστω και την ύστατη στιγμή προκειμένου να πεισθεί ο Υπουργός και να διατηρήσει το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στην επιστολή ο Φοιτητικός Σύλλογος αναφέρει:


«Από τη Δευτέρα 7-1-2019 συζητείται στη Βουλή το Σ/Ν για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με το Σ/Ν καταργείται το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η κατάργηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων είναι απολύτως ακατανόητη και αδικαιολόγητη για τους κάτωθι λόγους:

- Έχει τη δεύτερη υψηλότερη βάση εισαγωγής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (περίπου 14.400), υψηλότερη από αρκετά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και άλλων Πανεπιστημίων.

 -Έχει τις πλέον σύγχρονες υποδομές, αφού ουσιαστικά από φέτος τέθηκαν σε χρήση οι νέες του εγκαταστάσεις κόστους 7.000.000€.

- Με τις εν εξελίξει κρίσεις καθηγητών, θα έχει 9 μέλη ΔΕΠ που το καθιστά αυτοδύναμο αλλά και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό με συμβάσεις εργασίας.

- Τα ευρωπαϊκά standards προβλέπουν αντίστοιχες σπουδές 240 ECTS, με επιπλέον δυνατότητα μεταπτυχιακού κριτήρια τα οποία πληροί.

- Οι απόφοιτοί του έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το 1996, θεσμοθετημένες θέσεις απασχόλησης στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

- Είναι το ένα από τα 3 αντίστοιχα Τμήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

- Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων εντάχθηκε ως ειδικότητα (κατεύθυνση) στο νεοσύστατο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και με τα Ιατρικά Εργαστήρια Θεσσαλονίκης βάσει του προσχεδίου που ανακοινώθηκε.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν υπάρχει κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο που να εμποδίζει τη διατήρηση του τμήματος έστω με μια διαφορετική μορφή, ως κατεύθυνση σε τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών ή στο τμήμα Βιοχημείας.

Το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων δεν πρέπει να καταργηθεί.

Έγινε αντιπρόταση στον Υπουργό Παιδείας για τη Δημιουργία Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών (ή εναλλακτικά: Βιοϊατρικής Τεχνολογίας) στα πρότυπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και προσεχώς στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Στην ανωτέρω αντιπρόταση υπάρχουν και εναλλακτικές:

(α) Κατεύθυνση «Ιατρικών Εργαστηρίων» (β) Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Υγεία».   

(α) Κατεύθυνση «Ιατρικών Εργαστηρίων» (β) Κατεύθυνση «Ακτινολογικών Εργαστηρίων».

(α) Κατεύθυνση «Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων» (β) Κατεύθυνση «Κατεύθυνση Κλινικής Τεχνολογίας» (που θα καλύπτει όλη τη θεραπευτική τεχνολογία).

Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων να γίνει Κατεύθυνση του Τμήματος «Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας» το οποίο να αποκτήσει δύο κατευθύνσεις: (α) Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας και (β) Βιοτεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων.

Επί της ανωτέρω αντιπρότασης και των εναλλακτικών τοποθετήθηκαν ομόφωνα υπέρ όλα τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος αλλά και η σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Αντίστοιχη λύση έχει δοθεί και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η ίδια λύση θα δοθεί και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στις συνεδριάσεις της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων από τη Δευτέρα 7-1-2019 σχετικά με το Σ/Ν, όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες στήριξαν το δίκαιο του αιτήματός μας για τη μη κατάργηση του τμήματος.

Στα πολλά ερωτήματα που δέχθηκε ο υπουργός κ. Γαβρόγλου αλλά και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαμούρης, ακούσαμε ότι:

το θέμα της ένταξης του τμήματος στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν συζητήθηκε σε κάποια σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

δεν χωράει κάπου διότι το αντικείμενο εξυπηρετείται από τα τμήματα Ιατρικής, Βιοχημείας, Κτηνιατρικής και Γεωπονίας.

Ισως στο μέλλον μπορεί να συζητηθεί το θέμα σε κάποια συνέλευση μήπως το εντάξουν τότε, αναγνωρίζοντας συγχρόνως το πολύ καλό επίπεδο και την αξία του τμήματος.

Με το ίδιο σκεπτικό δεν μπορεί να ιδρυθεί κανένα νέο τμήμα διότι το αντικείμενό τους καλύπτεται από άλλα τμήματα. Σε αντίθεση με τα νέα τμήματα, το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων διαθέτει νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις από το 2018, εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, φοιτητές πάνω από όλα και έχει αξιολογηθεί θετικά από την ΑΔΙΠ. Γιατί λοιπόν να μην έχει συνέχεια στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας; Δεν γίνεται, σε καιρούς κρίσης, να καταργείται ένα τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που οι απόφοιτοί του βρίσκουν άμεσα εργασία. Ποιος είναι αυτός που δεν επιθυμεί τη διατήρηση τμημάτων που εξασφαλίζουν το επαγγελματικό μέλλον των πτυχιούχων τους;».

Το Νομοσχέδιο αγνοεί τους φοιτητές της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr