Σκέψεις και παρατηρήσεις για το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Σκέψεις και παρατηρήσεις για το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Ο φοιτητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ραφαήλ Ευάγγελος Σταματούρος απέστειλε στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις του για το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Καρδίτσα), μετά την ανάρτηση του Σχεδίου Νόμου σε δημόσια συζήτηση για τις «συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς».

Οι σκέψεις και παρατηρήσεις του φοιτητή έχουν αποσταλεί και στον Υπουργό Παιδείας και στην διαβούλευση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Α. ΠΕΡΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ανήκει στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

Αξίζει να αναφερθούμε στο περιεχόμενο των ακαδημαϊκών μαθημάτων στο οποίο:

1. Διδάσκονται μαθήματα όχι σχετικά με τη Γεωπονία.

2. Διδάσκονται μαθήματα που αφορούν τον άνθρωπο.

3. Διδάσκονται μαθήματα που υπηρετούν την Επιστήμη της Υγείας του ανθρώπου. (Όπως για παράδειγμα τα μαθήματα Ανατομία του Ανθρώπου (Θ+Ε), Φυσιολογία του Ανθρώπου (Θ+Ε) με αντίστοιχα συγγράμματα Κλινικής Ανατομίας και Ιατρικής Φυσιολογίας)

4. Διδάσκονται μαθήματα που αφορούν την Διατροφή που πρέπει να δεχθεί ένας άνθρωπος προκειμένου να θεραπευθεί από την ασθένειά του. (π.χ. ασθένειες στην θεραπεία των οποίων συμβάλλει η διατροφή είναι: Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου, Χρόνια Παγκρεατίτιδα, Διαβήτης, Καρκίνος, Αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.)

5. Ο Διατροφολόγος – Διαιτολόγος είναι απαραίτητος συνεργάτης των ιατρών τόσο  στο Ε.Σ.Υ όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

6. Ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης έχει γράψει δύο πολύ σημαντικά έργα «Περίτροφής» και «Περί Διαίτης» και κατά αυτόν η αρχή της υγείας είναι η Διατροφή.

Τα έξι παραπάνω σημεία δικαιολογούν ότι η Διατροφή εμπλέκεται στην πρόνοια των ανθρώπων και στην υγεία αυτών.

Άρα κατά την γνώμη μου το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας θα πρέπει να ενταχθεί σε Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας.

Μάλιστα, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα έχει εντάξει το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής. Τοίδιο ισχύει και για πολλά ξένα Πανεπιστήμια (π.χ. Κύπρου, Αγγλίας κ.α.).

Γιατί λοιπόν στην Ελλάδα τα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας να ανήκουν σε σχολές μη άμεσα συνδεδεμένες με το αντικείμενό τους; (Συγκεκριμένα: Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Σητεία.)

Β. ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Κτίρια και εγκαταστάσεις

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας ιδρύθηκε πρώτη φορά το 2009, συμπληρώνει/θα συμπληρώσει την επόμενη χρονιά μια δεκαετία ζωής, χωρίς να έχει τις δικές του εγκαταστάσεις, τα δικά του κτίρια, το δικό του συγκεκριμένο ακαδημαϊκό και τεχνολογικό χώρο.

Οι διαλέξεις και τα εργαστήρια πραγματοποιούνται σε χώρους άλλων τμημάτων του ΤΕΙ όπως είναι η Τεχνολογία Τροφίμων και η Δασοπονία & Διαχείρηση Φυσικού Περιβάλλοντος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

1. Την δύσκολη προσαρμογή του φοιτητή στο μαθησιακό του περιβάλλον. (Έχουν αναφερθεί για παράδειγμα περιστατικά που οι πρωτοετείς φοιτητές «ψάχνουν» τηνγραμματεία, καθώς αυτή βρίσκεται σε μέρος άλλου τμήματος.)

2. Την απαξίωση του τμήματος καθώς αποδεικνύεται ότι είναι τμήμα παρίας ως προς την ύπαρξη αιθουσών και εγκαταστάσεων.

Το κτιριακό πρόβλημα εκτός ότι δημιουργεί δυσλειτουργίες στο εκπαιδευτικό έργο, στις λειτουργίες του και στην απόδοση-επίδοση των φοιτητών, συμβάλλει και στην χαμηλή ακαδημαϊκή-επαγγελματική αυτοπεποίθηση των φοιτητών του.

Γ. ΠΕΡΙ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΝΩΝΕΥΣΗΣ

Πρόσφατα βγήκε ανακοίνωση περί σχεδίου συγχώνευσης του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο) Θεσσαλίας. Σύμφωνα με αυτό το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα «μετατρέπεται» στο Τμήμα Διαιτολογίας στα Τρίκαλα το οποίο κατατάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας. Η καινούργια ονομασία του τμήματος δεν αναφέρει καθόλου τη διατροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας διαιτολόγος είναι παράλληλα και διατροφολόγος, αφού οφείλει να ξέρει τα τρόφιμα για να δημιουργήσει ένα πλήρες οργανωμένο διαιτητικό πρόγραμμα στον ασθενή-πελάτη.

Τέλος, το όνομα της σχολής πρέπει να έχει άμεση σχέση με την υγεία όπως δικαιολόγησα στο παραπάνω κείμενο περί ακαδημαϊκής ταυτότητας. Πάντως η ονομασία αυτή της Σχολής στα Τρίκαλα είναι σαφώς προτιμότερη από την παρούσα.

Εφόσον οι πανεπιστημιακές γνώσεις στην επιστήμη της δίαιτας και της διατροφής κρίνονται απαραίτητες, η συγχώνευση με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κρίνεται και αυτή απαραίτητη.

Αυτό είναι το ΝΕΟ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Ο χάρτης των Τμημάτων και Σχολών

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr