Ατέλειωτα μοιάζουν τα προβλήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς μπορεί να έχει κοπάσει ο θόρυβος από τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και τα ΑΕΙ να έχουν βρει λύση ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο για τα ΤΕΙ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γνώμη», το θέμα αιχμής είναι η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς για φέτος λόγω Μνημονίου μειώθηκαν δραστικά οι εγκρίσεις για την πρόσληψη ωρομισθίων. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, κατά την πρόσφατη διήμερη συνεδρίαση της Συνόδου τους, διαπίστωσαν ότι αν το θέμα νομικά και διαδικαστικά δεν έχει λήξει μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε η έναρξη του εαρινού εξαμήνου είναι αδύνατη.

Ήδη, έχουν χαθεί κάποια μαθήματα και χιλιάδες φοιτητές αγωνιούν καθώς διακινδυνεύουν με απώλεια του εξαμήνου, όταν μάλιστα είναι γνωστό, ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους προσπαθούν με αιματηρές οικονομίες να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους για τη μόρφωσή τους, χωρίς μέχρι σήμερα να το επιτυγχάνουν. Προς το παρόν από την πρόσφατη συζήτηση μεταξύ των προέδρων των ΤΕΙ διαφαίνεται μεν ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς όμως να καλύπτονται αρκετά Ιδρύματα.

Στα ΤΕΙ Καρδίτσας

Τεράστια κενά, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και στα ΤΕΙ της Καρδίτσας, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν πολύωρη έκτακτη γενική συνέλευση. Στη συνέλευση δεν διαφάνηκε κάποια λύση στο πρόβλημα, παρά μόνο να παρατείνουν κατά μία εβδομάδα την έναρξη του εαρινού εξαμήνου έως ότου δοθεί κάποια λύση, όπως υποσχέθηκε ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος στην πρόσφατη συνάντηση με τους Προέδρους των ΤΕΙ.

Ανακοίνωση του έκτακτου προσωπικού των ΤΕΙ Καρδίτσας

Το τέλος του χειμερινού εξαμήνου 2013-2014 έρχεται να επιβεβαιώσει τις οδυνηρές συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία ακολουθώντας τη συνταγή των αλόγιστων περικοπών στους προϋπολογισμούς των ΤΕΙ, έχει σπρώξει τα Ιδρύματα πολύ πέρα από τα όρια λειτουργίας τους. Τα προγράμματα σπουδών δεν τηρούνται, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του αριθμού του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), με εργαστήρια και υποχρεωτικά και μη μαθήματα να μη διδάσκονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα τα Ιδρύματα λειτουργούν με το 5% του ΕΕΠ σε σχέση με το 2009 (μια χρονιά που το ΕΕΠ κάλυπτε το 80% των διδασκόμενων ωρών). Στην υπάρχουσα εργασιακή σχέση του μη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού προστέθηκαν και άλλες καινοφανείς και παράτυπες, όπως Έκτακτοι χρηματοδοτούμενοι με χρήματα των οικείων Ιδρυμάτων, Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι, Υπότροφοι Ειδικών Λογαριασμών, όλες με μισθούς πείνας και σκοτεινούς τρόπους επιλογής. Υπήρξαν βέβαια και οι εθελοντές διδάσκοντες που το μόνο τους προσόν ήταν η προσφορά δωρεάν διδασκαλίας. Τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις κουρελιάζουν την όποια αξιοκρατική επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού, προαναγγέλλουν κάθετες μειώσεις στις αποδοχές μας. Προαναγγέλλουν την αλλαγή στο χαρακτήρα των ΤΕΙ, που από ιδρύματα ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, ενδέχεται να καταλήξουν σε παρόχους ολιγοετών προγραμμάτων σπουδών. Όσων βέβαια δεν θα έχουν καταβροχθιστεί από τα ιδιωτικά κολλέγια. Τί προτίθεται να κάνει ο Υπουργός Παιδείας για να ξεκινήσει το Εαρινό εξάμηνο στα ΤΕΙ; Ποιά είναι η δέσμευσή του στους εκατοντάδες χιλιάδες σπουδαστές και στις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα ΤΕΙ;

Ποιες είναι οι προτάσεις των Διοικήσεων των Ιδρυμάτων;

 

Ζητάμε:

Όλοι οι συνάδερφοι να προσλαμβάνονται με τις ισχύουσες εργασιακές σχέσεις του Επιστημονικού και Εργαστηριακού Συνεργάτη.

Να δοθουν χρηματα για την εκτελεση των υπαρχοντων προγραμματων σπουδων και τις συνθηκεσ που προβλεπονται

Οι διεκδικήσεις μας αυτές δεν διαχωρίζονται από τις διεκδικήσεις των σπουδαστών για καλύτερη τεχνολογική εκπαίδευση, για πτυχίο ως μοναδικό προσόν για δουλειά.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr