Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας για τα ΤΕΙ

Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας για τα ΤΕΙ

O Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου επισκέφτηκε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουλίου στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Δυτική Μακεδονία.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Ασημόπουλος και η Αναπληρώτρια Προέδρου κ. Παρασκευή Μητλιάγκα όπως και τα Μέλη της Συγκλήτου που υποδέχθηκαν τον Υπουργό, του έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον Νόμο που θα κατατεθεί ως το τέλος Αυγούστου στην Βουλή, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις σε κάποια σημεία του, ενώ ο λόγος δόθηκε και στους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος.


Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν:

  • Την πορεία Ιδρύματος και το ρόλο του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας
  • Το μέλλον των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και την αξιολόγησή τους και ιδιαίτερα των Διακρατικών μετά και την πρόταση για δωρεάν εν μέρει φοίτηση σε αυτά
  • Τη διεξαγωγή Διδακτορικών Διατριβών
  • Την ενίσχυση του Ιδρύματος με μέλη ΔΕΠ – ΕΠ
  • Το ερευνητικό έργο των ΤΕΙ
  • Το θέμα της συνεργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Την χρηματοδότηση
  • Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων
  • Τις σπουδές διετούς φοιτήσεως για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ υπό τον εκπαιδευτικό έλεγχο των ΑΕΙ
  • Την εξέλιξη των Μελών ΕΔΙΠ και του ποσοστού συμμετοχής τους, όπως και του ΔΠ στις εκλογές των Οργάνων Διοίκησης
  • Το θέμα της σχέσεως εργασίας των Επιστημονικών Συνεργατών.

Ο Υπουργός απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν δίνοντας έμφαση στα γνωστικά αντικείμενα των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και την αποτελεσματικότητά τους στην εκπαίδευση των νέων. Ενώ για τα ΠΜΣ ανέφερε ότι θα υπάρξει κανονικοποίησή τους σε όλη τη χώρα καθώς και ότι ισχύουν από φέτος, όπως είπε χαρακτηριστικά και οι υποτροφίες του ΙΚΥ.

Επίσης είπε ότι θα συσταθούν Επιτροπές για το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΑΕΙ του ΤΕΕ και των εμπλεκόμενων Υπουργείων. Στις προθέσεις του Υπουργού είναι να δοθεί και η δυνατότητα για τη διεξαγωγή Διδακτορικών Διατριβών στα ΤΕΙ μετά από αξιολόγηση.

Ήταν θετικός για το θέμα της εξεύρεσης μιας φόρμας για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ καθώς και για ακέραια ψήφο αλλά και για την αύξηση του ποσοστού των εκλεκτόρων του Δ.Π. στις εκλογές. Δεσμεύτηκε επίσης και για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

Ο κ. Γαβρόγλου στο τέλος της δευτερολογίας του αναφέρθηκε στις δυσκολίες διαπραγμάτευσης των θεμάτων με τους Θεσμούς, όπου σε αξιακά θέματα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά « πάμε σε λελογισμένες συγκρούσεις», όπως στο θέμα της συμμετοχής των Φοιτητών στα Όργανα Διοίκησης.

Για το θέμα της παραβατικότητας στα ΑΕΙ κατέθεσε ο ίδιος, ότι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και για το λόγο αυτό θα συγκροτηθεί μια Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να βρεθεί ένας κώδικας για να περιοριστεί το φαινόμενο.

Ο κ. Γαβρόγλου αναχώρησε μέσα σε ένα θερμό κλίμα από την υποδοχή που του επεφύλαξαν τα Μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ιδρύματος, ενώ η συζήτηση των θεμάτων των ΤΕΙ θα συνεχιστεί στη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr