Με αφορμή το κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή του ΤΕΙ Καστοριάς, η το Διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά θα αναστείλει όλες τις δραστηριότητες, ώστε να ληφθούν εάν χρειαστεί τα κατάλληλα μέτρα. Επίσης οι φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς μέσω των Οργάνων τους αποφάσισαν να παραμείνει κλειστό 23/10-24/10-25/10.

Να αναφερθεί πως νοσηλεύεται ο φοιτητής του ΤΕΙ Καστοριάς.

Μηνιγγίτιδα

Μηνιγγίτιδα αποκαλείται η φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και συνολικά είναι γνωστές ως μήνιγγες. Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των μολυσματικών παραγόντων, του τραυματισμού, καρκίνου και συγκεκριμένων φαρμάκων. Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια αφού η φλεγμονή γειτνιάζει με τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη αν και μερικές μορφές της μηνιγγίτιδας είναι ήπιες και θεραπεύονται από μόνες τους, ενώ είναι και μεταδοτική με τον αέρα και μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Η πιθανότητα σοβαρής μορφής νευρολογικής ζημιάς, ακόμα και θανάτου, επιβάλλει την άμεση ιατρική εξέταση και φροντίδα. Η φλεγμονώδης μηνιγγίτιδα, η πιο διαδεδομένη μορφή, θεραπεύεται με αντιβιοτικά και κατάλληλη παρακολούθηση. 

Συμπτώματα 

Τα πιο κοινά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι η κεφαλαλγία και η αυχενική δυσκαμψία, που συνοδεύονται από πυρετό, σύγχυση ή μεταβολή του επιπέδου συνείδησης, εμετό μη ανοχή σε έκθεση στο φως (φωτοφοβία) και σε δυνατούς ήχους. Μερικές φορές, ειδικά στα μικρά παιδιά, εμφανίζονται μόνο μη ειδικά συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα και υπνηλία. Εάν συνοδεύεται από εξάνθημα, μπορεί να υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο αίτιο μηνιγγίτιδας. Για παράδειγμα, μηνιγγίτιδα προκαλούμενη από μηνιγγιτιδόκοκκο συνοδεύεται από χαρακτηριστικό εξάνθημα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr