Σία Αναγνωστoπούλου, παρανομία, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρανομία ΤΕΙ  Σία Αναγνωστoπούλου: Καμία παρανομία στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Σία Αναγνωστoπούλου: Καμία παρανομία στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Την άμεση απάντηση της Αχαιής Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, προκάλεσε ερώτηση του επίσης Αχαιού βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα για το ΤΕΙ Πάτρας.

Σύμφωνα με την ερώτηση μέρος της οποίας δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη η εφημερίδα «Πελοπόννησος», «ο βουλευτής του Ποταμιού εξηγεί πως ελλείψει του Συμβουλίου , ο πρόεδρος του ΤΕΙ παρανόμως ο ίδιος ενέκρινε τον ορισμό αναπληρωτή προέδρου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και αναπληρωτή προέδρου ΕΛΚΕ. Καλεί δε το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει αν σκοπεύει να αποκαταστήσει την τάξη και τι προτίθεται να κάνει για τον παράνομο ορισμό των αναπληρωτών προέδρων».


Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η κυρία Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την απορία γιατί ο βουλευτής του Ποταμιού ανακάλυψε τώρα κάτι που εκκρεμεί πάνω από 2 χρόνια. Όπως εξήγησε η αν. Υπουργός Παιδείας:

«Πρόκειται για το Συμβούλιο του Ιδρύματος το οποίο εκλέχθηκε και αμέσως μετά παραιτήθηκαν, σχεδόν  όλα του τα μέλη του. Αυτό έχει γίνει πριν αναλάβει η δική μας κυβέρνηση. Επομένως είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει πρόβλημα. Έχουμε διάταξη η οποία λέει ότι σε περίπτωση αδυναμίας του Συμβουλίου Ιδρύματος, επειδή  παραιτήθηκε, γιατί δεν υπάρχει κ.α., η Σύγκλητος έχει τα καθήκοντα που είχε το Συμβούλιο Ιδρύματος βάσει του Νόμου Διαμανατοπούλου. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει καμία παρανομία».

Παράλληλα αποκάλυψε ότι έχει επικοινωνήσει επανειλημμένα για το θέμα με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ προκειμένου να βρουν μια λύση στο πρόβλημα.

«Εμείς αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε, εσωτερικά μέλη, δηλαδή καθηγητές του ίδιου του Ιδρύματος που θα μας πρότεινε  ο Πρόεδρος. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άνθρωποι όμως για αυτή τη δουλειά. Όταν θα δούμε λοιπόν συνολικά τι θα κάνουμε για τα Συμβούλια Ιδρύματος, θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα. Παρανομία όμως δεν υπάρχει γιατί η Σύγκλητος έχει την αρμοδιότητα. Αυτό γινόταν μέχρι τώρα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Οπότε ο κ. Φωτήλας τώρα ανεβάζει ένα θέμα σαν να έγινε με μας.»

Εξήγησε επίσης ότι το σχετικό ερώτημα του κ. Φωτήλα δεν έχει φτάσει ακόμα στο γραφείο της και η ίδια ενημερώθηκε από το δημοσίευμα. «Αν έρθει στη Βουλή κι ερωτηθώ βεβαίως και θα απαντήσω αρμοδίως», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία υπογράμμισε ότι εξελίσσεται καλά και ότι το υπουργείο είναι έτοιμο, άμεσα να περάσει ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα τρέχοντα λειτουργικά θέματα και στη συνέχεια, μέσα στο Μάιο, θα προωθηθούν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα πιο ουσιαστικά ζητήματα των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και της εκπαίδευσης γενικώς.  

Αναφερόμενη δε στη ρύθμιση Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευσης τόνισε ότι, παρά τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει, δίνει το στίγμα της κυβέρνησης:

«Δεν μπορούν να μένουν ανεξέλεγκτα και να λειτουργούν τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια σαν να είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι όμως είναι υπέρ των αλλαγών. Τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ το Φθινόπωρο μας κατηγορούσαν με το 23% ΦΠΑ ότι τα αντιμετωπίζουμε ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, τώρα μας κατηγορούν για ακριβώς το αντίθετο. Τι θέλει να κάνει ο Υπουργός; Το εξής πολύ απλό πράγματα: Δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτα από το κράτος στο οποίο προσφέρουν κοινωνικό αγαθό, δηλαδή την Παιδεία.

Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών οδεύουν προς μεσαίωνα, μπορούν να τους χρησιμοποιούν όποιες ώρες θέλουν, για τις δραστηριότητες του σχολείου, που καλά κάνουν και τις έχουν, αλλά χωρίς να τους πληρώνουν κι εκτός ουσιαστικά του ωραρίου τους. Επιλεκτικές σχέσεις εργασίας στα φροντιστήρια κ.α.. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουνε ένα ωράριο κανονικό και να έχουν μισθούς ανθρώπινους. Αυτά είναι οπισθοδρομικά πράγματα; Γιατί θα τρελαθούμε εντελώς.  

Μας ρωτούν επιπλέον από τη ΝΔ γιατί να μην μπορεί να κάνει απολύσεις ο ιδιοκτήτης και γιατί να είναι μέσα στην Επιτροπή που θα εξετάζει τις απολύσεις και εργαζόμενος. Συγγνώμη αυτό είναι οπισθοδρομικό; Δεν θα πρέπει να ξέρουμε γιατί απολύεται ένας άνθρωπος; Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και σε κάθε τι που προσπαθούμε να κάνουμε προς το γενικό και δημόσιο συμφέρον, έχουμε αυτή την αντιπαλότητα», τόνισε η κυρία Αναγνωστοπούλου.  

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr