νομιμότητας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Προβλήματα λειτουργία

«Καμπανάκι» νομιμότητας για το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας - Προβλήματα στη λειτουργία του

Η ξαφνική αναβολή της επίσκεψης του προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Τριανταφύλλου, στον Πύργο οφείλεται όντως σε ιδιαίτερα σοβαρό λόγο, όπως πληροφορείται η εφ.«Πατρίς», καθώς ο κ.Τριανταφύλλου κλήθηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας για να ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του Συμβουλίου του ιδρύματος, το οποίο είναι ανενεργό για παραπάνω από ένα χρόνο, γεγονός που επιφέρει σοβαρά προβλήματα ως προς τη διοικητική λειτουργία και τη νομιμότητα στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Το ζήτημα υφίσταται εδώ και καιρό, ωστόσο ανασύρθηκε στην… επιφάνεια της επικαιρότητας ένεκα της ερώτησης που κατέθεσαν από κοινού στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών) Θεόδωρος Φορτσάκης και ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ερώτησή τους ζητούν ουσιαστικά από την ηγεσία του υπουργείου να κάνει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκρότηση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του τμήματος. Παράλληλα, υπαινίσσονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει την de facto κατάργηση των συμβουλίων, εγείροντας μείζον θέμα νομιμότητας στη διοικητική λειτουργία.

Ερώτηση στη Βουλή από Φορτσάκη-Χαρακόπουλο

Στο σχετικό έγγραφο της ερώτησης οι δύο βουλευτές τονίζουν ότι «σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 13Α του Ν. 4009/2011 για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε περίπτωση που το Συμβούλιο του Ιδρύματος δεν μπορεί να λειτουργήσει επειδή τα μέλη του δεν επαρκούν για την απαρτία, τα ελλείποντα μέλη αντικαθίστανται από τα επόμενα στη σειρά εκλογικής κατάταξης πρόσωπα με Υπουργική Απόφαση», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την παρατεταμένη αδράνεια του υπουργείου, και στη συνέχεια αναφέρουν ότι «όπως καταγγέλλεται, όλα τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, πλην δύο, έχουν παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του. Η Διοίκηση του Ιδρύματος και το Υπουργείο Παιδείας, αντί να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία και να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των ελλειπόντων μελών, αδρανούν. Η κατάσταση αυτή διαρκεί για περισσότερο από ένα έτος, παρά το ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα πολλές φορές. Αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής είναι η άσκηση αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου του Ιδρύματος από τη Σύγκλητό του. Η παράλειψη του Υπουργείου να ασκήσει τις νόμιμες αρμοδιότητές του και η συνακόλουθη αδυναμία λειτουργίας του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είναι παράνομη, αφού ατύπως καταργεί το Συμβούλιο.

»Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

Θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία για να λειτουργήσει το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας; Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν ενεργεί ώστε να αντικατασταθούν τα ελλείποντα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας; Επιδιώκεται κατ’ αυτό τον τρόπο η άτυπη κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης που αποσκοπούσαν στην κατάργηση των Συμβουλίων δεν έχουν ευτυχώς ευδοκιμήσει;»

Περισσότερα νέα για το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr