ΤΕΙ Πύργου, ΤΕΙ Αμαλιάδας, αναστολή λειτουργίας, τμημάτων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Τα κενά που σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ του Πύργου και της Αμαλιάδας, ενδέχεται να αποτελέσουν τον βασικό λόγο ώστε οι διοίκησή τους που εδρεύει στην Πάτρα, να εισηγηθεί την αναστολή της λειτουργίας τους. Η «βόμβα» έσκασε μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Συνόδου των ΤΕΙ, Καθηγητή Μιχάλη Μπρατάκου, σύμφωνα με τις οποίες, τα ΤΕΙ θα εξαναγκασθούν να εισηγηθούν την αναστολή της λειτουργίας τους, δεδομένου ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες τους σε προσωπικό.

Ο Προεδρεύων της Συνόδου των ΤΕΙ της χώρας Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος δήλωσε ότι τα ΤΕΙ θα εξαναγκασθούν σε εισήγηση αναστολής λειτουργίας τους, δεδομένου ότι η έκδοση των δύο υπουργικών αποφάσεών σας για την κατανομή εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού (Φ11/185044/Ζ2/17-11-2015 και Φ.125.5/7/185052/Ζ2/17-11-2015) δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ΤΕΙ.


Τα προβλήματα

Ο ορατός κίνδυνος για αναστολή της λειτουργίας αρκετών ΤΕΙ της χώρας και βέβαια του Πύργου και Αμαλιάδας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υφίσταται μετά και τη μειωμένη πρόσληψη του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για το ακαδημαϊκό έτος 2015/16. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου εγκρίθηκαν συνολικά 701 θέσεις (54 θέσεις χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό και 647 θέσεις από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων) έναντι συνολικά 846 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2014/15.

Παράλληλα παρατηρείται αθρόα έξοδο μονίμων εκπαιδευτικών προς συνταξιοδότηση, ενώ παραμένει ίδιος ο αριθμός των φοιτητών, γεγονός που οδηγεί στην ταχύτατη υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και για να μην βάλουν «λουκέτο» αρκετά ιδρύματα στην χώρα το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να προβεί αφ' ενός στην αύξηση του αριθμού του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού τουλάχιστον στα επίπεδα του περυσινού ακαδημαϊκού έτους, αφ' ετέρου η ταυτόχρονη μέριμνα για την πρόσληψη τουλάχιστον 300 μελών μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΤΕΙ της χώρας το 2016.

Να σημειωθεί σύμφωνα με την εφ. Πρώτηnews, πως τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των ΤΕΙ, επεσήμανε με ερώτησή της προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νικόλαο Φίλη, η Βουλευτής Επικρατείας και Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ν.Δ., Νίκη Κ. Κεραμέως.

Η κα. Κεραμέως, στην ερώτησή της προς τον Υπουργό, επικαλείται δηλώσεις του

«Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση» επισημαίνει η κα. Κεραμέως και προσθέτει: «Ως τούτου ερωτάται ο Υπουργός για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr