Το... φιλότιμο απέτρεψε το χάος στο ΤΕΙ Πύργου - «Βολές» κατά Καπλάνη

Την ύστατη ώρα αποφεύχθηκε το χάος στο ΤΕΙ του Πύργου τη Δευτέρα το πρωί, αφού ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των προέδρων των δύο τμημάτων και χάρη στο ελληνικό φιλότιμο, ο διοικητικός υπάλληλος του ΤΕΙ Πληροφορικής και ΜΜΕ ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη διαδικασία των εγγραφών των νέων σπουδαστών που κατέφθασαν στον Πύργο για να εγγραφούν στο νέο τμήμα. 

Από νωρίς το πρωί βρίσκονταν αρκετοί φοιτητές με τους γονείς τους στο κτίριο της Ρήγα Φεραίου, δίνοντας ζωντάνια στο «πληγωμένο» από το σχέδιο «Αθηνά» ΤΕΙ. Ο μοναδικός υπάλληλος της γραμματείας έδωσε αριθμούς προτεραιότητας μαζί με τα προς συμπλήρωση έγγραφα στους νεοεισαχθέντες και λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία. 

Άπαντες έδειξαν κατανόηση και υπομονή στο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ, προσπαθώντας να διευκολύνουν ο ένας τον άλλον στην περαίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ ο διοικητικός υπάλληλος τόνισε στο patrisnews.com πως ό,τι κάνει το κάνει για «τα παιδιά και τον Πύργο». 


Ωστόσο όπως αναφέρει το patrisnews τα συνεχόμενα δημοσιεύματα τoυ patrisnews για τη δραματική κατάσταση που βιώνει το ΤΕΙ Πύργου θορύβησαν τον Σύλλογο Σπουδαστών, με αποτέλεσμα από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ αλλά και απλοί φοιτητές συγκεντρώθηκαν στον χώρο του ΤΕΙ προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν τι συμβαίνει και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη απαξίωση των σπουδών τους. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ, Βασίλης Στεργίου, δήλωσε στο patrisnews: «Από την πρώτη μέρα βιώνουμε τα προβλήματα που θα βιώνουμε όλη τη χρονιά. Δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη και στα δύο τμήματα, τη δουλειά της γραμματείας υλοποιεί ένας προϊστάμενος της γραμματείας με τη βοήθεια του φύλακα. Όλα αυτά τα ζητήματα (...) είναι αποτέλεσμα όλης της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης των ιδρυμάτων που φέτος θα εκφραστούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Εμείς σαν σύλλογος σπουδαστών έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν. Θέλουμε άμεση  λύση  για αυτά, ο μόνος υπεύθυνος για να μας τα λύσει δεν είναι ούτε ο δήμαρχος ούτε κανένας άλλος, διότι τα έχουμε χρυσοπληρώσει με φόρους και δεν θέλουμε να τα ξαναπληρώσουμε με δημοτικά τέλη. Θέλουμε όλα τα ζητήματα να λυθούν από τους μόνους αρμόδιους, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Παιδείας. Μέσα από τα όργανα του φοιτητικού συλλόγου, θα πάρουμε πρωτοβουλίες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα.

Γ.Λιατσής:  «Ανεπιθύμητος στον Πύργο ο “Aρταξέρξης” Καπλάνης» 

Στη συνάντηση του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή με το 7μελές ΔΣ των φοιτητών του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ, ο πρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Στεργίου τόνισε ότι αίτημα των σπουδαστών είναι να γίνουν προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στις γραμματείες και των δύο τμημάτων που θα εξυπηρετούν τους σπουδαστές και θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των ιδρυμάτων, διαφωνώντας με κάθε οικονομική εμπλοκή του Δήμου, ζητώντας ταυτόχρονα να εξοφληθούν οι υπάλληλοι που εργάζονταν ως τώρα στη γραμματεία του ΤΕΙ. 

Ο κ.Λιατσής, αφού έκανε ιστορική αναδρομή στην ίδρυση των ΤΕΙ από την περίοδο της πρώτης θητείας στον δήμο Πύργου, απάντησε ότι θα είναι συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης στο αίτημά τους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «το χαρτί που θα ετοιμάσετε να στείλετε στη διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και στο υπουργείο Παιδείας, φέρτε το να βάλω φαρδιά πλατιά την υπογραφή μου. Η λογική της ακαδημαϊκής σοβαρής υψηλού επιπέδου συζήτησης για την επίλυση των προβλημάτων σάς δένει με μένα».   

Ορμώμενος από το αίτημα των σπουδαστών, ο δήμαρχος Πύργου ξιφούλκησε κατά του προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Σωκράτη Καπλάνη, δηλώνοντας «ότι είναι ανεπιθύμητος στον Πύργο από τη στιγμή που έχει αφήσει εκτεθειμένες οικογένειες και παιδιά να βολοδέρνουν στον Πύργο να δουν εάν θα γραφτούν η όχι και (…) απαξιεί είτε να έρθει στον Πύργο να κουβεντιάσει είτε να μας στείλει δύο υπαλλήλους».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της γραμματείας από σήμερα το πρωί: «Εγώ σήμερα (σ.σ. χθες) ήδη έχω κάνει σύσκεψη με τους αρμόδιους διοικητικούς παράγοντες και θα φροντίσω αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί κατά πάσα πιθανότητα να έχω και τη διοικητική υποστήριξη σε εθελοντική βάση. Δεν μπορώ να πάρω τις υπαλλήλους που ήταν εκεί προηγουμένως, διότι δεν έχω πώς να τις πληρώσω».

Ο κ.Λιατσής ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κάτι προσωπικό με τον κ.Καπλάνη, τόνισε όμως ρητά και κατηγορηματικά ότι «σε εκβιαστικές διαδικασίες δεν πρόκειται να μπούμε. Τα μεσοβέζικα και γλυκανάλατα τελείωσαν. Θέλουμε αυτόνομο ΤΕΙ. Αυτό θα ξαναδιεκδικήσουμε κι αν το ΤΕΙ της Πάτρας μας δώσει αυτήν την ώθηση, θα πάρω πίσω την κουβέντα που είπα για τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδα ότι είναι ανεπιθύμητος. Κι αν τον δω στον Πύργο με “δώρα”, θα τον καλοδεχθώ και  θα τον τιμήσω. Δεν έχω τίποτα σε προσωπικό επίπεδο. Όσο όμως κρύβεται, στέλνει ανθρώπους να λένε “φέρτε γραμματείς”. Η γραμματεία δεν πρέπει να έχει μόνιμη υποστήριξη; O κ. Καπλάνης μας κοιτάει από την Πάτρα σαν τον Αρταξέρξη να δει την εξέλιξη της μάχης. Δεν θέλω να πατήσει το πόδι του όσο είμαι δήμαρχος της πόλης, αν δεν κάνει τη δουλειά του. Αν θέλει να τα μαζέψει και να τα πάει στην Πάτρα να πεθάνουν εκεί, εγώ δεν θέλω εκείνα που έφτιαξα να πεθάνουν στα χέρια μου. Είμαι ξεκάθαρος. Θέλω να φύγουν από δω. Όποιος θέλει –και μπορεί- ας τα πάρει. Τι πάει να πει δεν στέλνουν από την Πάτρα υπάλληλο; Από το κράτος επιχορηγούνται. Να δώσει εντολή το υπουργείο να έρθουν, όπως στέλνουμε και εμείς υπαλλήλους στα δημοτικά διαμερίσματα. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Παιχνίδια με τον δήμο δεν έχουμε. Η πόλη έχει αξιοπρέπεια. Μπορεί να είμαστε φτωχοί αλλά θα βρούμε τρόπο να ανακάμψουμε. Στο επόμενο μηχανογραφικό να συμπεριλαμβάνεται το τμήμα ΜΜΕ και Πληροφορικής. Και επειδή θα πουν ότι καταργήθηκε, ας φτιάξουν ένα παρεμφερές πρόγραμμα σπουδών που να συνδυάζει όσα έχουν δημιουργήσει ως υποδομή στον Πύργο, να του βάλουν άλλο τίτλο και να το ξαναβάλουν. Η ντροπή ανήκει στο ΤΕΙ, όχι σε μένα».  

Επίσκεψη και από την Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη στο ΤΕΙ 

Το ΤΕΙ πύργου επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, με τη συνοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, προκειμένου να ενημερωθεί από την πρόεδρο Αναστασία Μακρυγένη-Ζαφειροπούλου για την κατάσταση στο ΤΕΙ. Μετά τη συνάντηση δήλωσε:  «Η κατάσταση στο ΤΕΙ Πύργου έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Τον Αύγουστο κάναμε μία ερώτηση και ζητούσαμε να μάθουμε αρμοδίως πόσο προσωπικό θα φέρει στα τμήματα σαν ενίσχυση. (...). Όμως έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο και έχουμε ετοιμάσει κι άλλη ερώτηση. Περιμέναμε να έχει αλλάξει κάτι από την πλευρά του δήμου, όμως από ό,τι πληροφορούμαστε δεν υπάρχει καμία βούληση να στελεχώσει ή να στείλει το εξειδικευμένο προσωπικό σε αυτόν τον τομέα, για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους. Οπότε πραγματικά βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, αφού ούτε το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας παίρνει την ευθύνη να στείλει διοικητικούς υπαλλήλους για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Εμείς θα κοιτάξουμε με ερώτηση αλλά και απευθείας επικοινωνία με τον υπουργό μήπως τυχόν βρεθεί λύση (...)».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr