ΤΕΙ ΑΜΘ: Η Εδρα Unesco Con-E-Ect δικτυώνεται

ΤΕΙ ΑΜΘ: Η Εδρα Unesco Con-E-Ect δικτυώνεται!

Στην Γενεύη της Ελβετίας μετέβη αντιπροσωπεία της Εδρας UNESCO Con-E-Ect για να συμμετάσχει στη 1η Παγκόσμια Συνάντηση των Εδρών UNESCO που ανήκουν στον χώρο το Φυσικών Επιστημών. Η Συνάντηση αυτή είχε τίτλο: “Mobilizing UNESCO Chairs in the Natural Sciences for Policy Action Towards the 2030 Agenda” (Κινητοποιώντας τις Έδρες Φυσικών Επιστημών της UNESCO προς την υιοθέτηση δράσεων που υποστηρίζουν τους στόχους της Agenda 2030). Η Συνάντηση έλαβε χώρα από τις 5 έως και τις 7 Ιουλίου και φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Την Εδρα UNESCO Con-E-Ect εκπροσώπησαν ο Διευθυντής της Εδρας Καθ. Δ. Εμμανουλούδης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής, Επίκουρος Καθηγητής Γ. Ζαΐμης και η υπεύθυνη χρηματοδοτήσεων, Ιώ Χατζηβαρύτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εδρα UNESCO Con-E-Ect εξουσιοδοτήθηκε από τον Νομπελίστα Καθ. X Ζερεφό να εκπροσωπήσει στον εν λόγω Συνέδριο την Εδρα Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η δικτύωση των Εδρών Φυσικών Επιστημών της UNESCO και η δημιουργία συνεργασιών με βάση τις προτεραιότητες της κάθε Εδρας και τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές «ευκαιρίες». Επιπλέον, για την Εδρα UNESCO Con-E-Ect που μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο χρόνο λειτουργία της στόχος αποτελούσε και η γνωριμία με τις υπόλοιπες Έδρες των Φυσικών Επιστημών του κόσμου καθώς και αυτή με τα υψηλόβαθμα στελέχη της UNESCO.


Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι της Εδρας UNESCO Con-E-Ect είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομάδες εργασίας για την διαμόρφωση των “GENEVA Milestones” (Η διακήρυξη της Γενεύης) που από δω και στο εξής θα διέπει τις δράσεις δικτύωσης όλων των Εδρών παγκοσμίως. Η κάθε Εδρα εξέθεσε σε poster, σε έκθεση που στήθηκε για τον σκοπό αυτό στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τα έργα που υλοποιεί τώρα και τα οποία συνεισφέρουν στους στόχους της Agenda 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ακόμα στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο CERN και το Biotech Campus. Τέλος κατά την διάρκεια του Συνεδρίου η Εδρα UNESCO Con-E-Ect, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρωτοβουλία για την ένταξη του ποταμού Νέστου στον Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (ΜΑΒ/UNESCO), καθώς στην συνάντηση συμμετείχαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος από την UNESCO και Έδρες που είναι ήδη ενταγμένες στο εν λόγω πρόγραμμα. 

Στο αμέσως προσεχές διάστημα η Εδρα Con-E-Ect θα οργανώσει το πρώτο τεχνικό workshop (19-20/10/2017) στον Νέστο για τη προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη του ποταμού αυτού στο πρόγραμμα MAB ( Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) με την συμμετοχή Διευθυντών περιοχών που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα ΜΑΒ από όλο τον κόσμο. 

Λίγα λόγια για την Εδρα UNESCO Con-E-Ect

Η Έδρα UNESCO, Con-E-Ect «Προστασία και διατήρηση σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα και ανάπτυξη του Οικοτουρισμού» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2016 και εδρεύει στο Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Σκοπός της Έδρας είναι να δημιουργηθεί ένα διεθνές πλαίσιο κοινής στρατηγικής για την προστασία και την διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων όπως και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε αυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr