Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο επίκεντρο συνάντησης Τσίπρα- Γαβρόγλου

Με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου συναντάται σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκινά κύκλο συσκέψεων με στελέχη της κυβέρνησης ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας ποιες ανακοινώσεις ανά υπουργείο μπορούν να γίνουν στη συμπρωτεύουσα- πέραν των οπωσδήποτε και εκ των πραγμάτων σφιχτών οικονομικών.

Το γεγονός ότι επιλέγει η πρώτη συνάντηση μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου (που διεκόπη βέβαια λόγω της θλιβερής επικαιρότητας με τις πυρκαγιές) να είναι με τον κ.Γαβρόγλου, δείχνει τη σημασία που θέλει να αποδώσει το Μαξίμου στα θέματα της παιδείας και το φθινόπωρο. Εξάλλου, πριν κλείσει η Βουλή ψηφίστηκε (εν μέσω της αναμενόμενης αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση) το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο είχε πάρει το λόγο ο ίδιος ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας θα κάνουν μία πρώτη συζήτηση για το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων. Το νέο σύστημα αυτό καθεαυτό σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του Παιδείας δεν έχει αποφασιστεί, γιατί θα προκύψει από τη δομή της Γ΄Λυκείου. Δηλαδή, εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί ο τρόπος αναβάθμισης της Β΄και Γ΄Λυκείου και εν συνεχεία θα κλειδώσει ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο υπουργείο Παιδείας πάντως τονίζουν ότι δυστυχώς πλέον η Γ΄ Λυκείου είναι “ανύπαρκτη” ως τάξη, καθώς τα παιδιά την παρακολουθούν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους, και αυτό είναι κάτι που η ηγεσία του Παιδείας προβληματίζεται να αλλάξει.

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ.Γαβρόγλου μιλώντας στη Βουλή είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το σύστημα των εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και είχε αποκαλύψει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το βαθμό απολυτηρίου έχει ορίζοντα τριετίας, δηλαδή οι μαθητές που θα μπουν στην Α΄ Λυκείου τη χρονιά που θα θεσμοθετηθούν οι αλλαγές, θα είναι οι πρώτοι που δε θα δώσουν πανελλαδικές.

«Είναι απαράδεκτο σύστημα, τυραννιούνται τα παιδιά» είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφερόμενος στις πανελλαδικές εξετάσεις και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι σιγά-σιγά να «αποδραματοποιηθούν» οι εξετάσεις, δηλαδή να αποσυνδεθούν από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από του χρόνου αλλά υπάρχει «ορίζοντας τριετίας» για την μεταρρύθμιση. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι προϋπόθεση για την κατάργηση των πανελλαδικών είναι η ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που αναμένεται να συζητήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας αφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για το οποίο το υπουργείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά.

Η συνάντηση Τσίπρα- Γαβρόγλου πραγματοποιείται και με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων. Πηγές του Παιδείας τονίζουν ότι “και εφέτος θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας, με ακόμη λιγότερα προβλήματα”, θέλοντας όμως να αποδραματοποιείται αυτή η συζήτηση, καθώς όπως λένε το να είναι οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους και τα βιβλία έτοιμα μόλις ανοίξουν τα σχολεία είναι και πρέπει να είναι το κανονικό.

Ένα ακόμη ζήτημα αφορά στο νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, το οποίο αφορά στον εκσυγχρονισμό της εκκλησιαστικής παιδείας σε συμφωνία με την Εκκλησία. Βασικό σημείο είναι η καθιέρωση υποχρεωτικής διετούς εκπαιδευτικής δομής, με τη δημιουργία Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας, για όποιον θέλει να ακολουθήσει πορεία στην Εκκλησία. Σήμερα δεν υπάρχει κανονικοποιημένη εκκλησιαστική εκπαίδευση, καθώς υπάρχουν μεν εκκλησιαστικά λύκεια και θεολογικές σχολές, αλλά κανένα δεν είναι υποχρεωτικό για όποιον θέλει να γίνει ιερωμένος.

Βίκυ Σαμαρά - news247.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr