Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει το ΤΕΙ Αθήνας

«Χάος. Κάθε πέρυσι και καλύτερα» είναι η χιλιοειπωμένη φράση που αναφέρουν σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο υπολειτουργεί, καθώς φέτος η κατάσταση που επικρατεί στο Ιδρυμα είναι χειρότερη από ποτέ.

«Εδώ και τρεις μέρες, το μόνο που κάνουμε είναι να περιμένουμε στους διαδρόμους τέσσερις και πέντε ώρες, μήπως και γίνει κάποιο μάθημα. Είναι σπατάλη χρόνου και δυνάμεων», λένε.

Φέτος στο ΤΕΙ Αθήνας οι ελλείψεις σε διδάσκοντες έχουν χτυπήσει «κόκκινο», καθώς δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας έκτακτος (περίπου το 70% των διδασκόντων είναι έκτακτοι), λόγω της καθυστέρησης της έγκρισης κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις τους. Να σημειωθεί ότι από το 2005 μέχρι το 2014, οι μόνιμοι του Ιδρύματος μειώθηκαν από 585 σε 429. Οσο για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα φέτος... είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Παιδείας υπέγραψε χθες μόλις 647 θέσεις έκτακτου προσωπικού για το σύνολο των ΤΕΙ της χώρας!

Επικίνδυνες αλχημείες

Παράλληλα, οι ώρες διδασκαλίας που ανατίθενται σε έκτακτους έχουν μειωθεί κατά 40-50% την τελευταία πενταετία όπως γράφει ο Ριζοσπάστης, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και οι αυξημένες ανάγκες να καμουφλάρονται με αλχημείες, όπως δημιουργία υπεράριθμων εργαστηριακών ομάδων με ένα διδάσκοντα (σε εργαστήριο επικινδυνότητας π.χ. Χημείας ή Βιολογίας, όπου χρησιμοποιούνται χημικά, αν είναι πάνω από 9 σπουδαστές απαιτείται δεύτερος διδάσκοντας, αν δεν είναι επικινδυνότητας απαιτείται δεύτερος διδάσκοντας αν είναι πάνω από 15 σπουδαστές), κατάργηση μαθημάτων και εργαστηρίων. Από το 2010 μέχρι το 2015, οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν από έκτακτους είναι 576, από 1.416, και τους δόθηκαν από 7.752 ώρες σχεδόν οι μισές, 3.545 ώρες.

«Είναι κλασικό φαινόμενο πλέον να πηγαίνεις σε εργαστήριο και να είναι 70 και 100 άτομα στην αίθουσα αντί για 30. Στην Πληροφορική πέρυσι ήταν κόσμος κι έξω απ' την αίθουσα», λέει ο Θοδωρής.

«Και πέρυσι οι ελλείψεις, το πρόβλημα με την έλλειψη διδασκόντων ήταν σοβαρό. Αλλά φέτος δεν ξέρουμε πότε και αν θα τους έχουμε. Ακόμη κι αν εγκριθούν σήμερα - που δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα - απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψής τους. Αυτό σημαίνει ότι μετά το Νοέμβρη θα έχουμε καθηγητές στα εργαστήρια και στη θεωρία, το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα παραταθεί ή θα κοπεί διδακτική ύλη για να προλάβουμε, δηλαδή ο καθένας στο αντικείμενό του θα έχει ακόμη λιγότερη γνώση», μας λένε οι σπουδαστές, ενώ υπογραμμίζουν ότι η πληρωμή του έκτακτου διδακτικού προσωπικού θα γίνεται από τα ισχνά αποθεματικά του Ιδρύματος (μόνο το 2012 κουρεύτηκαν 9,1 εκατομμύρια ευρώ), όπου όλοι γνωρίζουν ότι δεν φτάνουν «ούτε για ζήτω». Η αναγκαιότητα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς αναδεικνύεται από ένα επιμέρους αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, το οποίο έχει 9 μόνιμους καθηγητές και πάνω από 800 εγγεγραμμένους σπουδαστές!

Μιλώντας στο esos.gr την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος τόνισε τα εξής:

«Υπάρχουν όμως ΤΕΙ  που δεν έχουν ούτε αυτή τη δυνατότητα, λόγω εξάντλησής των αποθεματικών τους και ως εκ τούτου το Υπουργείο άμεσα υποχρεούται να αναζητήσει τρόπους πρόσληψης Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού για να ξεκινήσει εύρυθμα η λειτουργία των Ιδρυμάτων, άλλως υπάρχει ο κίνδυνος μαθήματα και εργαστήρια να μη διδαχθούν φέτος, αφού το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις διδακτικές ανάγκες του Ιδρύματος».

Τον “κώδωνα” του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος, ότι κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά οι φοιτητές δεν θα κάνουν μαθήματα και εργαστήρια εάν  η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Παιδείας δεν ενεργοποιηθεί άμεσα, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού το υπάρχον δεν επαρκεί.

Διαβάστε ακόμη:

Περισσότερα νέα για το ΤΕΙ Αθήνας στην κατηγορία «ΤΕΙ Αθήνας» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr