Έφυγε από τη ζωή Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Έφυγε από τη ζωή Καθηγητής του ΕΚΠΑ

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, Παναγιώτη Μπάλα, Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής.

Ο Καθηγητής μας δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας. Και όμως, την παρουσία του, το αίσθημα ευθύνης του, την βαθιά αγάπη του για το φοιτητή αλλά και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον ασθενή δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Υπήρξε εξαίρετος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο οποίος υπηρέτησε με όραμα και αγάπη το Πανεπιστήμιο και την Ιατρική Σχολή . Η παρακαταθήκη που αφήνει στους συναδέλφους είναι πολύτιμη. 

Ήταν απόφοιτος και αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε σε μεγάλα καρδιοχειρουργικά κέντρα (1959-1963) στο Tufts University Medical School, Boston, και στο Baylor College of Medicine, Houston Texas. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε στην Α’ Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο Αθηνών ως επιμελητής του εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής. Αξιοσημείωτο είναι πως το 1967 πέτυχε την πρώτη στην Ευρώπη επιτυχή συγκόλληση άνω άκρου σε νέα κοπέλα, το άκρο της οποίας λειτουργεί μέχρι και σήμερα ικανοποιητικά. Για τη επέμβαση αυτή τιμήθηκε στη συνεδρία «Spectacular Achieves in Surgery» του American College of Surgery στο Atlantic City των ΗΠΑ.

Το 1982 εξελέγη τακτικός Καθηγητής της Χειρουργικής και ανέλαβε η διεύθυνση της Α’ Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο Αθηνών για 11 χρόνια. Ίδρυσε την Ελληνική Αγγειοχειρουργική Εταιρεία και οργάνωσε διετή μετεκπαιδευτικά μαθήματα Αγγειολογίας-Αγγειοχειρουργικής, τα οποία παρακολούθησαν περισσότεροι απο 2000 νέοι ιατροί από όλη τη χώρα. Επιπλέον ίδρυσε και οργάνωσε σειρά Ελληνικών και διεθνών Επιστημονικών εταιρειών όπως την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, την Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία κ.ά. Είχε ανακηρυχθεί "Honorary Fellow of the American College of Surgery”.

Έφυγε από τη ζωή Καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Μπάλας

Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή του στην προώθηση της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα και εργάστηκε συστηματικά και με μεγάλο ενθουσιασμό για την εκπαίδευση στην Αγγειολογία – Αγγειοχειρουργική των Ελλήνων ιατρών.

Για όλους εμάς που υπήρξαμε φοιτητές του αλλά και, κατόπιν, συνεργάτες και συνάδελφοι, ο Παναγιώτης Μπάλας δεν θα μείνει στη μνήμη μας μόνο ως ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της ελληνικής αγγειοχειρουργικής στο διεθνή χώρο, αλλά θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν οραματιστή, ως τον "πατέρα της αγγειοχειρουργικής", που μας δίδαξε και μας καθοδήγησε, ειδικά εμάς τους χειρουργούς, με γνώμονα πάντα την αγάπη για τον ασθενή, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προκαταλήψεις. Θα είναι για μας ο Δάσκαλος, ο πρωτοπόρος, ο άνθρωπος που ενέπνευσε γενιές φοιτητών και ιατρών. 

Για μένα προσωπικά, θα είναι πάντοτε ο μέντορας μου, ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα, ο καθοδηγητής με την πατρική στοργή που, με το ήθος και τις γνώσεις του, με βοήθησε στις σημαντικότερες αποφάσεις της καριέρας μου. Ήταν εκείνος που καθημερινά μας ενθουσίαζε και μας έκανε να οραματιζόμαστε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να γίνουμε οι συνεχιστές του και να τον κάνουμε περήφανο που μας ανέδειξε και μας στήριξε.

Αντίο, Δάσκαλε, θα είσαι πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας

Εμμανουήλ Πικουλής
Καθηγητής Χειρουργικής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.