Φοιτητικός διαγωνισμός λογότυπου ηλεκτρονικού περιοδικού του ΕΜΠ

Φοιτητικός διαγωνισμός λογότυπου ηλεκτρονικού περιοδικού του ΕΜΠ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Κεντρική Βιβλιοθήκη προκηρύσσουν διαγωνισμό για τη δημιουργία λογοτύπων του ηλεκτρονικού περιοδικού, Πολυτεχνειακά Νέα: Περιοδικό για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Έρευνα.

Όροι συμμετοχής στο Διαγωνισμό


  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι φοιτητές του Ιδρύματος που βρίσκονται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο
  • Οι λογότυποι μπορούν να υποβληθούν, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη υπόψη κα Μ. Σινιγάλια, από 16/03/2017 μέχρι και 24/04/2017 σε ανώνυμο κλειστό φάκελο με την ένδειξη «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ» σε έντυπη αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) σε cd (δείτε Β1-8), με τα προσωπικά στοιχεία του κάθε διαγωνιζόμενου κλειστά σε ξεχωριστό φάκελο.
  • Στο νικητή θα δοθεί χρηματικό έπαθλο 500€
  • Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις διαφορετικές προτάσεις.
  • Οι προτάσεις/συμμετοχές θα εξετασθούν από ειδική (5 μελή) επιτροπή του Ιδρύματος, που θα αποτελείται από εκπρόσωπο της Πρυτανείας, 2 μέλη ΔΕΠ, εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης και έναν γραφίστα, παρουσία μελών της συντακτικής ομάδας του περιοδικού.
  • Η επίσημη παρουσίαση του λογοτύπου που θα διακριθεί και η απονομή θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί (εντός 2 μηνών από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού).

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Πολυτεχνειακά Νέα: Περιοδικό για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Έρευνα, συνιστά ένα μέσο ενημέρωσης της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για τεχνολογικά θέματα, ερευνητικά προγράμματα και αναπτυξιακά έργα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Γενικά, στόχος του είναι η διάχυση της γνώσης και η πληροφόρηση της Πολυτεχνειακής Kοινότητας, και όχι μόνο, αναφορικά με θέματα που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει το Ίδρυμα.

Ειδικά, βασική επιδίωξη είναι η δημοσίευση άρθρων ή εργασιών, η παρουσίαση επιστημονικών επιτευγμάτων και ακαδημαϊκών διακρίσεων, καθώς επίσης και η ενημέρωση της κοινότητας για εκδηλώσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος (συνέδρια, ημερίδες κ.λπ.). Επιπρόσθετα, η ύλη του περιοδικού περιλαμβάνει αναφορές σε δημοσιεύεις μελών του Ιδρύματος, είτε ανά Σχολή είτε ανά θεματική περιοχή, αναφορές σε επιλεγμένα ερευνητικά προγράμματα, παρουσιάσεις μονάδων και υπηρεσιών του Ιδρύματος (π.χ. Κέντρο Η/Υ ΕΜΠ, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΕΜΠ, Κέντρο Δικτύων ΕΜΠ κ.λπ.).

Α. Γενικά χαρακτηριστικά λογoτύπου

Ο κάθε λογότυπος θα πρέπει να χαρακτηρίζει τα Πολυτεχνειακά Νέα, να είναι απλός, ευανάγνωστος και να παραμένει εύκολα στη μνήμη. Ειδικότερα, τα βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να στηρίζεται η δημιουργία του λογοτύπου είναι:

  • Η πρωτοτυπία και η λιτότητά του.
  • Η μοναδικότητα και η αυθεντικότητά του.
  • Η εύκολη απομνημόνευσή του από το κοινό.
  • Η δυνατότητα αποτύπωσής του σε οποιοδήποτε υλικό.
  • Ο άρτιος τεχνικά σχεδιασμός, με στόχο τη σωστή εκτύπωσή του σε ασπρόμαυρη ή έγχρωμη μορφή, ώστε να είναι κατάλληλος για πολλαπλές εφαρμογές.
  • H δυνατότητα αξιοποίησής του για διάφορες ανάγκες που προκύπτουν στο πλαίσιο της προβολής του περιοδικού (π.χ. σε έντυπη ή ηλεκτρονική καταχώριση, σε επιστολόχαρτο κ.λπ.).
  • Ο λογότυπος θα πρέπει να παραπέμπει στο ρόλο και την αποστολή του περιοδικού Πολυτεχνειακά Νέα. 

Β1. Τεχνικές προδιαγραφές για το σχεδιασμό του κάθε λογοτύπου

1. Ο λογότυπος πρέπει να είναι πρωτότυπος και να μην έχει ξαναχρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε σκοπό. Δεν πρέπει να είναι ή να περιέχει εικόνες, φωτογραφίες, πρόσωπα, εμπορικά σήματα, διακριτικά γνωρίσματα, φραστικά μηνύματα ή άλλα στοιχεία για τα οποία δεν έχει εξασφαλιστεί άδεια χρήσης και δεν μπορεί να παραχωρηθεί άδεια δημοσίευσης, χρήσης, αναπαραγωγής, έκδοσης και εκμετάλλευσης.

2. Ο λογότυπος πρέπει να ενσωματώνει τον τίτλο: Πολυτεχνειακά Νέα και τον υπότιτλο: Περιοδικό για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Έρευνα. Πρέπει όμως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς αυτόν.

3. Ο λογότυπος πρέπει να σχεδιαστεί σε μορφή vector-eps (διανυσματικό) και όχι σε μορφή εικόνας PSD, TIFF ή JPEG, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προγράμματα, όπως Adobe Illustrator.

4. Ο λογότυπος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 χρώματα PANTONE ή τα 4 χρώματα της τετραχρωμίας και πρέπει να δοθεί ακριβής περιγραφή των χρωμάτων που θα προταθούν σε PANTONE και σε τετραχρωμία.

5. Ο λογότυπος πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί σε σκούρο ή ανοιχτόχρωμο φόντο (reverse).

6. Η γραμματοσειρά (font) που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να μπορεί να αγοραστεί (αν χρειαστεί).

7. Ο λογότυπος πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται σε γραμμική ασπρόμαυρη και έγχρωμη (CMYK ή PANTONE) εκτύπωση, καθώς και σε διαστάσεις από 1,5 εκ. μέχρι και 100 εκ., χωρίς να αλλοιώνεται, αλλά να παραμένει ευανάγνωστος.

8. Ο λογότυπος πρέπει να υποβληθεί:

(α) σε έντυπη μορφή Α4:

  • σε διάσταση 1,5 εκ. χωρίς τον τίτλο,
  • σε διάσταση 15 εκ. χωρίς τον τίτλο,
  • σε διάσταση 20 εκ. περίπου με τον τίτλο,

(β) σε ηλεκτρονική μορφή σε αρχείο PDF, vector έγχρωμο (Pantone και CMYK) και ασπρόμαυρο, χωρίς να ξεπερνά τα 9 ΜΒ.

Β2. Υποχρεώσεις βραβευμένου

1. Ο/Η βραβευμένος δημιουργός του λογοτύπου υποχρεούται να παραδώσει τον λογότυπο, με τον τίτλο και στην αγγλική γλώσσα.

2. Ο/Η βραβευμένος δημιουργός του λογοτύπου αποποιείται των πνευματικών του δικαιωμάτων και το έργο του θα αποτελέσει ιδιοκτησία του Ε.Μ. Πολυτεχνείου.

Πληροφορίες: Δευτέρα & Τετάρτη 11:00 – 13:00 κα. Ευθυμίου τηλ 210 772 4017 Τρίτη & Παρασκευή 11:00 – 13:00 κα. Σινιγάλια τηλ 210 772 3775

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr