Φοιτητικές Εκλογές 2018: Προτείνουν εκλογές εκτός Νομικής Σχολής

Φοιτητικές Εκλογές 2018: Προτείνουν εκλογές εκτός Νομικής Σχολής

Φοιτητικές Εκλογές 2018Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr σας υπενθυμίζουν ότι οι Φοιτητικές Εκλογές 2018 έχουν οριστεί για τις 16 Μαΐου και ημέρα Τετάρτη. Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας, ΠΡΩΤΑ όπως κάθε χρόνο, θα καλύψουν τις εξελίξεις των Φοιτητικών Εκλογών και σε ζωντανή ροή, λεπτό προς λεπτό, τα Αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2018!

Για πρώτη φορά στη Νομική συζητείται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι εκλογές εκτός της σχολής, σε ξενοδοχείο ή άλλο χώρο. Πίσω από την πρόταση βρίσκεται η «γαλάζια» ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που επικαλείται το κλίμα ανασφάλειας λόγω της παρουσίας τοξικοεξαρτημένων στο διπλανό παρκάκι αλλά και τον φόβο επεισοδίων.


Ο Κωνσταντίνος Γκανέτσος μετέχει στο σχήμα ΡαΠαν-ΣΑΦΝ των ΕΑΑΚ (ανεξάρτητα αριστερά φοιτητικά σχήματα). Για το σχήμα του είναι θέση αρχής οι εκλογές να διεξάγονται στον χώρο του Πανεπιστημίου, ενώ οι παρατάξεις που συμμετέχουν δεν πρέπει να δημιουργούν από μόνες τους κλίμα ανομίας-τρομοκρατίας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Φοιτητικές Εκλογές 2018.

Η μεταφορά τους χαρακτηρίζεται σχέδιο για την κατάργηση του ασύλου, ενώ είναι αντίθετος στην πρόταση μετατροπής του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου σε μουσείο. Οσον αφορά το θέμα της «ανομίας», ο τελειόφοιτος της Νομικής συνομιλητής μας θεωρεί ότι πρόκειται για μια κατευθυνόμενη εκστρατεία με στόχο και πάλι το άσυλο. «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι τοξικοεξαρτημένοι) χρειάζονται βοήθεια και κρατικές δομές κι όχι να συλλαμβάνονται» λέει στην ΕφΣυν.

«Πλήγμα στο άσυλο»

Ο Παναγιώτης Αντωνίου, μέλος της ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) Νομικής, μας δηλώνει την πλήρη αντίθεση των αριστερών δυνάμεων στη διεξαγωγή των εκλογών σε εναλλακτικό χώρο, πίσω από την οποία θεωρεί ότι βρίσκεται συντονισμένη προσπάθεια να πληγεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Φέρανε ως επιτυχία το παράδειγμα της ΑΣΟΕΕ, που πέρσι έκανε εκλογές στο Ζάππειο. Αυτοί που προκαλούν τα επεισόδια βρίσκουν έδαφος στην αποσυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και δίνουν χείρα βοηθείας στη ΔΑΠ, που θέλει να γίνουν οι εκλογές εκτός. Στη Νομική δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί για να επιβληθεί κάτι τέτοιο.

ΕΑΑΚ: «Απαγάγουν» τις κάλπες του συλλόγου φοιτητών Νομικής

«Οσοι το θέλουν, έχουν στόχο να επιβεβαιώσουν την κυρίαρχη αφήγηση για άσυλο ανομίας. Για μας πρέπει οι ίδιοι οι φοιτητές να περιφρουρήσουν εντός Πανεπιστημίου τις εκλογές τους και ζητάμε στις 16 Μαΐου οι φοιτητές της Νομικής να ψηφίσουν μόνο στον χώρο που σπουδάζουν, ζουν, κοινωνικοποιούνται και συζητούν πολιτικά».

Τα χρόνια προβλήματα

Η συζήτηση επιστρέφει στο κομμάτι της ανομίας, για την οποία ο Παναγιώτης έχει διαφορετική ερμηνεία:

«Το θέμα δεν σηκώθηκε τυχαία από τη ΔΑΠ μετά την επιστολή καθηγητών και φοιτητών. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών δεν γίνεται ποτέ μέσα στους χώρους της σχολής, αλλά στο παρκάκι έξω. Αυτό σκοπίμως δεν διευκρινίζεται από ορισμένα ΜΜΕ. Οποιος λέει ότι γίνεται μέσα στη σχολή, θέλει να χτυπήσει το άσυλο και δεν ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση.

«Οι χρήστες είναι ασθενείς και θύματα μιας κατάστασης. Δεν εθελοτυφλούμε, αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και απαιτούνται κρατικές δομές. Μετά την επιστολή βλέπουμε επιχειρήσεις προσωρινής απομάκρυνσης, αλλά μετά από κάποιες ώρες οι άνθρωποι αυτοί επανέρχονται».

Οσο για τα άλλα σοβαρά προβλήματα της σχολής, μας επισήμανε τη χρόνια υποχρηματοδότηση, τα δίδακτρα που πρόσφατα μπήκαν στα μεταπτυχιακά προγράμματα, το θέμα που υπήρχε με τα συγγράμματα και τη μη διανομή πρακτικών και κωδίκων στους φοιτητές.

Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

«Είναι αναμφισβήτητα γεγονός ότι κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας επαναλαμβανόμενης νοσηρής κατάστασης με κουκουλοφόρους να κάνουν επιδρομή στη σχολή, να διακόπτουν τη διαδικασία των εκλογών και να βανδαλίζουν ό,τι βρουν μπροστά τους.

Τα περιστατικά αυτά, που κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνονται, αποτελούν συνέχεια της γενικευμένης κατάστασης βίας και ανομίας που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο αδυνατεί να επιλύσει, αλλά αντίθετα τα ενισχύει παρέχοντας πλήρη ασυλία στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των νοσηρών αυτών καταστάσεων.[...]

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όντας πρώτη δύναμη εδώ και 30 χρόνια μέσα στις σχολές μας, πρωτοπορούμε για άλλη μία φορά και θέτουμε ως αδιαπραγμάτευτο όρο για τη συμμετοχή μας, οι φετινές φοιτητικές εκλογές να πραγματοποιηθούν σε ασφαλή χώρο εκτός του κτιρίου της ΝΟΠΕ, που θα συμφωνηθεί απ’ όλες τις παρατάξεις και θα διασφαλίζει σε απόλυτο βαθμό τόσο την ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας των φοιτητών όσο και τη διαφάνεια των διαδικασιών».

Η ανακοίνωση της ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ εαακ

«Πολύς λόγος γίνεται τη φετινή χρονιά σχετικά με το «άσυλο ανομίας» στο Πανεπιστήμιο και για το πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει η «ακαδημαϊκή κοινότητα να προστατευτεί» από την παραβατικότητα. Κυβέρνηση, Καθηγητές, Πρυτάνεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νεολαία του μέσα στις σχολές πρωτοστατούν στον αγώνα καταπολέμησης του ασύλου με την πρόταση για πλήρη κατάργηση αυτού και τη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας στο όνομα της «Δημοκρατίας». Η αφήγηση αυτή μετουσιώνεται σε πράξη με την πρόταση σύσσωμης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΝΟΠΕ, για Φοιτητικές Εκλογές εκτός ασύλου με προτίμηση κάποιο χώρο που θα περιφρουρείται από τις αστυνομικές δυνάμεις, κάμερες και την ιδιωτική της φρουρά. Όλα αυτά φυσικά στο όνομα της «Δημοκρατίας και της ασφάλειας».

Άλλωστε φέτος το καλοκαίρι ψηφίστηκε ο νόμος Γαβρόγλου που θεσπίζει το ακαδημαικό άσυλο στα πρότυπα του νόμου Γιαννάκου, αφήνοντας το περιθώριο στο πρυτανικό συμβούλιο να καλέσει τις δυνάμεις καταστολής σε αυτό. Έτσι καταλαβαίνουμε οτι καταργείται ουσιαστικά το άσυλο των κοινωνικοπολιτικών αγώνων!

Είναι χαρακατηριστικό οτι η ΔΑΠ ΝΟΠΕ αποχώρησε απο τα προεκλογικά ΔΣ των τριών Συλλόγων, εμφανίζοντας τα ψηφίσματα της προηγούμενης εβδομάδας που προτείνουν να μεταφερθούν οι εκλογές σε χώρο εκτός της ΝΟΠΕ, αναφέροντας προφορικά ότι οι Σύλλογοι πρέπει να κάνουν εκλογές στο Ζάππειο. Η επιλογή να προτείνουν ξαφνικά και δύο μέρες πρίν τις εκλογές άλλο χώρο εκτός του πανεπιστημιακού ασύλου δείχνει τις διαθέσεις της για αποσυσπείρωση και απομαζικοποίηση των εκλογών, αποπροσανατολίζοντας τους φοιτητές. Αυτή η στάση δεν μας φέρνει προ τετελεσμένων καθώς τα προεκλογικά ΔΣ ολοκληρώθηκαν με τη ΔΑΠ να έχει αποχωρήσει και την παρουσία όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, χωρίς μάλιστα να μας κάνει την τιμή να επιστρέψει σε αυτά. Εμείς ως δυνάμεις θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ανεχτούμε τα πολιτικά παιχνίδια της ΔΑΠ στις πλάτες των φοιτητών και πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικά στη ΝΟΠΕ.

Ποια Δημοκρατία προασπίζεται ακριβώς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ;

Η αντίληψη της πολιτικής αυτής δύναμης, δεν έρχεται ξαφνικά για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και την ασφάλεια, είναι πάγια και εξυπηρετεί το σχέδιό της για απονέκρωση των συλλογικών διαδικασιών των Φοιτητικών Συλλόγων και της συλλογικής πάλης εν γένει. Μιλάνε για τρομοκρατία όταν οι ίδιοι προσπαθούν να νομιμοποιήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας γύρω από κάποια περιστατικά, προκειμένου να στοχοποιήσουν το άσυλο. Η στοχοποίηση του ασύλου δεν αναφέρεται σε μία γενική και αόριστη ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα σε όσα νοηματοδοτεί το άσυλο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Δηλαδή, την αναγκαιότητα της ενεργούς αμφισβήτησης, της δυνατότητας να αρθρώνουμε αντιστάσεις σε όσα μας πλήττουν μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο, της αναγκαιότητας να χαράσσουμε το δρόμο για το πως θέλουμε να ζούμε μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση. Η πολιτική δύναμη λοιπόν, που προτάσσει τον ατομικό δρόμο, τη λογική της ανάθεσης και της αποπολιτικοποίησης ενοχλείται βαθύτατα από τα παραπάνω. Διαφορετικά, αν στόχευσή της ήταν να υπηρετήσει τη Δημοκρατία που τόσο ευαγγελίζεται, μάλλον ούτε μπράβους θα έφερνε όταν δεν περνούσε το δικό της, ούτε θα παραχάρασσε τις συλλογικές αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων.

Το άσυλο ανήκει σε όλους και όλες εμάς που ζούμε και αναπνέουμε στον κοινωνικό χώρο του Πανεπιστημίου και θα είμαστε εμείς αυτοί/ές που θα τον υπερασπιζόμαστε μέχρι την τελική επανοικειοποίησή του για τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες. Το άσυλο για εμάς ήταν, είναι και θα είναι, το επιστέγασμα των αγώνων μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια ενάντια σε μία λογική αποστείρωσης της φοιτητικής μας καθημερινότητας, ενάντια σε όσους και όσες το στοχοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο καλύτερος τρόπος για να περιφρουρήσουμε τις φοιτικές εκλογές είναι η συμμετοχή όλων μας ανεξάρτητα απο το Κράτος και τις καθεστωτικές δυνάμεις της συντήρησης!

Με το σκεπτικό αυτό, οι Φοιτητικές Εκλογές θα γίνουν στο χώρο που περνάμε τη φοιτητική μας ζωή. 

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΟΠΕ!»

Κοινή ανακοίνωση της ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ [εαακ], της ΡΑΣ ΕΑΑΚ Πολιτικού, της Συσπείρωσης για μια αριστερή παρέμβαση στο Οικονομικό ΕΑΑΚ, της Αντινομία ΕΑΑΚ, της ΑΡ.ΕΝ Νομικής και Πολιτικού, του ΑΡ.ΔΙ.Ν Νομικής και των Αγωνιστικών Κινήσεων Νομικής και Πολιτικού.


Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr σας υπενθυμίζουν ότι οι Φοιτητικές Εκλογές 2018 έχουν οριστεί για τις 16 Μαΐου και ημέρα Τετάρτη. Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας, ΠΡΩΤΑ όπως κάθε χρόνο, θα καλύψουν τις εξελίξεις των Φοιτητικών Εκλογών και σε ζωντανή ροή, λεπτό προς λεπτό, τα Αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2018!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Φοιτητικές Εκλογές 2018

Φοιτητικές Εκλογές 2018

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr