Η αφίσα και η θέση του BLOCO για τις Φοιτητικές Εκλογές 2018

Το BLOCO για τις Φοιτητικές Εκλογές 2018

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr σας υπενθυμίζουν ότι οι Φοιτητικές Εκλογές 2018 έχουν οριστεί για τις 16 Μαΐου και ημέρα Τετάρτη. Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας, ΠΡΩΤΑ όπως κάθε χρόνο, θα καλύψουν τις εξελίξεις των Φοιτητικών Εκλογών και σε ζωντανή ροή, λεπτό προς λεπτό, τα Αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2018!

Συγκεκριμένα οι θέσεις των Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς BLOCO για τις Φοιτητικές Εκλογές 2018: «Τι αλλάζει στις φετινές ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Οι φετινές φοιτητικές εκλογές αλλάζουν, και αλλάζουν για καλό. Μέχρι πέρυσι, από τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, εκλέγονταν οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου... και μόνο. Αυτό, διότι, από το 2011, με το νόμο-πλαίσιο Διαμαντοπούλου, καταργείται το δικαίωμα συμμετοχής εκπροσώπων φοιτητών και φοιτητριών στα'Οργανα του Πανεπιστημίου (Σύγκλητος, Γενική Συνέλευση Σχολής, Κοσμητεία, Γενική Συνέλευση Τμήματος). Τα πράγματα όμως φέτος είναι διαφορετικά! 


Ο νόμος Γαβρόγλου, επαναφέρει τη Συνδιοίκηση, δίνοντας ξανά χώρο και ρόλο στους Φοιτητικούς Συλλόγους εντός των Οργάνων διοίκησης των Ιδρυμάτων. Η επαναφορά της συνδιοίκησης δημιουργεί ένα πλαίσιο συναπόφασης και δημοκρατίας στη διοίκηση των Πανεπιστημίων, αναβαθμίζοντας παράλληλα την εκλογική διαδικασία. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή εκπροσώπων φοιτητών/τριών στη διοίκηση και τις αποφάσεις των Οργάνων των Ιδρυμάτων, νοηματοδοτεί και πολιτικοποιεί την ψήφο, την επιλογή - δηλαδή - πολιτικής δύναμης στις φοιτητικές εκλογές. Από εδώ και πέρα, η ψήφος στις φοιτητικές εκλογές αντιπροσωπεύει, πιο πολύ από ποτέ, την πολιτική ατζέντα και το σχέδιο που επιλέγουμε για το Πανεπιστήμιό μας. 

ΑΦΙΣΑ BLOCO

ΑΦΙΣΑ BLOCO φοιτητικές εκλογές 2018

Τα επίπεδα εκπροσώπησης και συμμετοχής των φοιτητών/τριών είναι τρία. Εκπροσωπούμαστε και συμ-μετέχουμε στα όργανα διοίκησης:

  • του Πανεπιστημίου, στη Σύγκλητο, με ποσοστό συμμετοχής 10%
  • της Σχολής, στη Γενική Συνέλευση Σχολής και την Κοσμητεία, με ποσοστό συμμετοχής 10%, και
  • του Τμήματος, στη Γενική Συνέλευση Τμήματος, με ποσοστό συμμετοχής 15%

Είναι η στιγμή και η ευκαιρία να δοθεί τέλος στην "ψήφο -υποχρέωση", "ψήφο-χάρη", "ψήφο-καλοκαρδοσύνη".

Κάθε πολιτική δύναμη εκπροσωπεί ένα σχέδιο για το Πανεπιστήμιο, το οποίο καλείται να παρουσιάσει στους Συλλόγους Φοιτητών, να υπερασπιστεί και να υλοποιήσει. Κάθε ψήφος έχει βαρύτητα, καθώς η ψήφος αυτή πρόκειται να καθορίσει όχι τον/την εκπρόσωπο φοιτητή/φοιτήτρια, αλλά την πολιτική δύναμη που θα κληθεί να εκπροσωπήσει το Φοιτητικό Σύλλογο και τις αποφάσεις αυτού στη Σύγκλητο του Ιδρύματος, στη Σχολή και το Τμήμα. 

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Οταν καλείσαι να πάρεις θέση και να συνδιαμορφώσεις την ακαδημαϊκή στρατηγική που πρόκειται να χαράξει το "Ιδρυμα σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, τα προγράμματα σπουδών, τις εργολαβίες, την οικονομική διαχείριση, τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, καθώς και να λειτουργήσεις εποπτικά προς τις δραστηριότητες των Οργάνων διοίκησης, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να δημιουργήσουμε την δυνατότητα διαμόρφωσης της πραγματικότητας του Πανεπιστημίου στα μέτρα και τις ανάγκες μας, να έχουμε γνώση για κάθε ζήτημα που μας αφορά και να αποτελούμε τμήμα των αποφάσεων που επηρεάζουν τις ζωές μας. 

Το δικαίωμα στην συνδιοίκπσπ αφενός ενισχύει τον αυτοδι-οίκητο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου (τα τμήματα αυτού, φοιτητές/-τριες, καθηγητές/-τριες, εργαζόμενοι/-ες, να απο-φασίζουν για αυτό), και αφετέρου δημιουργεί τις Θεσμικές προϋποθέσεις για πιο δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων των Φοιτητικών Συλλόγων. Η συμμετοχή στα συλλογικά όργανα λήψης των αποφάσεων μπορεί από μόνη της να μην μας λύσει όλα τα προβλήματα, είναι ωστόσο ένα εργαλείο στα χέρια μας για τη διεκδίκηση των συλλογικών αποφάσεων των φοιτητικών μας συλλόγων. Η συνδιοίκηση αποτελεί σημαντική ευκαιρία αναζωπύρωσης των Φοιτητικών Συλλόγων, με σκοπό τη διεκδίκηση ενός Πανεπιστημίου που Θα εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.

Παίρνουμε Θέση! Στηρίζουμε την εφαρμογή της συνδιοίκη-σης και διεκδικούμε την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης. Να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή μέσα στα"Οργανα Διοίκησης σε αυτούς που εσκεμμένα, όλο το προηγούμενο διάστημα, έβαζαν τις ανάγκες των φοιτητών/-τριών στο συρτάρι, αλλά και όσων εφησυχάζονται και εκμεταλλεύονται την αδράνεια, στις οποία έχουν περιέλθει οι Φοιτητικοί μας Σύλλογοι και οι διαδικασίες τους. Να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο & κάθε εργαλείο που μας δίνεται, για να υπερασπιστούμε τις ανάγκες μας και να κάνουμε νίκες τις διεκδικήσεις μας. 

ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο εσωτερικό των Φοιτητικών μας συλλόγων! 

  • Εχεις σκεφτεί ποτέ γιατί έχουν αξία οι γενικές συνελεύσεις;
  • Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί κάποιοι δεν Θέλουν να γίνονται γενικές συνελεύσεις και γιατί τις σαμποτάρουν με κάθε τρόπο;
  • Τελικά έχει αξία να πηγαίνουμε στις γενικές συνελεύ-σεις της σχολής μας;
  • Μπορούν να αλλάξουν περιεχόμενο;

Είμαστε εμείς αυτοί που θα δώσουμε ξανά ζωή στους φοιτητικούς μας συλλόγους! 

Οι γενικές συνελεύσεις είναι το ανώτερο όργανο των φοιτητών. Είναι μια δια-δικασία μέσα στην οποία ο κάθε φοιτητής και η κάθε φοιτήτρια Θα πρέπει να βλέπει τον εαυτό του, να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, να δώσει λύσεις πάνω στην καθημερινότητα που βιώνει. Το Πανεπιστήμιο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, όπως και κάθε επιμέρους κοινωνικός χώρος. Και όπως στη ίδια τη ζωή, η πολιτική «ενδιαφέρεται» για μας, ακόμα και αν εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την πολιτική... 

Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για την σήψη που έχουν υποστεί οι φοιτητικοί μας σύλλογοι.

  • Από την μια πλευρά οι δυνάμεις του σάπιου πολιτικού συστήματος ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, δυνάμεις που λειτουργούν μόνο ως εκλογικοί μηχανισμοί, καλλιεργούν τον ατομικό δρόμο και τον ανταγωνισμό. Απομαζικοποιούν τους συλλόγους και την ίδια στιγμή σφυρίζουν ανέμελα για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών. 
  • Από την άλλη πλευρά οι δυνάμειςτης ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ που όποτε τους «πνίγει» το δίκαιο διαλύουν τις συλλογικές μας διαδικασίες με τεχνητές εκρήξεις και τραμπουκισμούς.

■ Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πολιτική είναι δουλειά των «ειδικών»... ΟΧΙ, η πολιτική είναι δουλειά όλων μας! 

Η Γενική Συνέλευση των Φοιτητών πρέπει να ξαναγίνει μια διαδικασία Δημοκρατική, πρέπει να δίνει χώρο σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να εκφραστεί ελεύθερα για το μέλλον της σχολής και της ζωής του. Οι φοιτητικοί μας σύλλογοι να γίνουν πραγματικά οχήματα υπεράσπισης των συμφερόντων και των αναγ-κών των φοιτητών. Να προάγουν και να διασφαλίζουν την ελεύθερη έκφραση και τη δυνατότητα λήψης συλλογικών αποφάσεων που να έχουν αντίκρισμα. 

Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να σαμποτάρει τη Δημοκρατία!

1. Η Γενική Συνέλευση να ανακοινώνεται δημόσια τουλάχιστον 3 μέρες πριν από την διεξαγωγή της. Με ευθύνη του Δ.Σ. να κοινοποιείται σε εμφανή σημεία της σχολής η ημερομηνία, η ώρα, η αίθουσα και η Θεματολογία -ημερήσια διάταξη στους φοιτητές του συλλόγου.

2. Η απαρτία να καταμετράται πριν ξεκινήσει η διαδικασία και όχι στο τέλος. Σκοπός είναι όλα τα μέλη του συλλόγου να γίνονται κομμάτι της συζήτησης που ανοίγεται εντός του συλλόγου και όχι να συμμετέχουν μόνο στην ψήφιση των πλαισίων χωρίς να έχουν ιδέα τι λένε τα υπόλοιπα πλαίσια.

Φοιτητικές Εκλογές: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ "Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ";

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΥΟΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ

"Ολοι και όλες μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο και ακούμε τις έννοιες φοιτητικός σύλλογος, γενικές συνελεύσεις, φοιτητικές εκλογές. Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εσωτερικό των φοιτητικών συλλόγων σε μεγάλο βαθμό οι έννοιες αυτές έχουν επαναπροσδιοριστεί. 

Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που παράγεται η γνώση και μέσα σε αυτόν σπουδάζει, προβληματίζεται και πολιτικοποιείται το μεγαλύτερο τμήμα της νεολαίας. Υπήρξε παραδοσιακά χώρος ζύμωσης των κοινωνικών αγώνων και των συλ-λογικών διεκδικήσεων γεγονός που σχετίζεται με την συσπείρωση τόσο των φοιτητικών συλ-λόγων όσο και του φοιτητικού κινήματος. 

Αυτή όμως η εικόνα απέχει κατά πολύ από την πραγματικό-τητα την οποία βιώνουμε όλοι και όλες σήμερα. Η πραγματικότητα έγκειται σε αδύναμους και αδρανείς φοιτητικούς συλλόγους με:

  • Γενικές Συνελεύσεις όπου είτε δεν γίνονται καθόλου είτε γίνονται χωρίς ίχνος δημοκρατίας, ως άλλα μικρά κοινοβούλια, αποτρέποντας την πλειοψηφία των φοιτητών να συμμετέχουν σε αυτές.
  • Διοικητικά Συμβούλια, πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς να γνωστοποιείται στο σύνολο του φοιτητικού συλλόγου ούτε η διεξαγωγή αλλά ούτε και οι αποφά-σεις τους. 
  • Φοιτητικές εκλογές με αυξανόμενα ποσοστά αποχής. 

Η ΕΥΘΥΝΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΗ! ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ

Οι αντιδραστικές πολιτικές που είχαν ως βάση την Συνθήκη της Μπολόνια και εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης όπως ο Νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και το Σχέδιο Αθηνά εισήγαγαν και εδραίωσαν το νεοφιλελευθερισμό μέσα στα πανεπιστήμια."Ηταν αυτοί οι νόμοι που κατήργησαν τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου και τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα του μέσω των εργολαβιών, που αποδυνάμωσαν τις συλλογικές διαδικασίες και εντατικοποίησαν τις σπουδές μας.

Κύριοι εκφραστές αυτών των πρακτικών είναι οι καθεστωτικές δυνάμεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που δραστηριοποιούνται μέσα στο πανεπιστήμιο ενισχύοντας τον ατομικό δρόμο και τη λογική εμπορευματοποίησης του πανεπιστημίου ενώ ταυτόχρονα στοχοποιούν τη συλλογική δράση.

Αυτές οι δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την αποπολιτικοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, απαξιώνοντας ή ευτελίζοντας τις διαδικασίες του και για τη δημιουργία ενός πελατειακού μηχανισμού ο οποίος έχει καταφέρει να ηγεμονεύσει μέσα στις σχολές.

Βεβαίως ευθύνες έχουν και δυνάμεις της Αριστεράς όπως η ΠΚΣ και τα ΕΑΑΚ που ενώ «αναζητούν» λύση στο πρόβλημα έχουν γίνει κομμάτι του. Στην προσπάθεια τους να κρύψουν το δικό τους έλλειμμα λύσεων και Θέσεων πάνω στα καθημερινά ζητήματα των φοιτητών, τους αποπροσανατολίζουν με τραμπουκισμούς, ψέματα και τεχνητές εκρήξεις. Κατάσταση που αποκλείει την πλειοψηφία των φοιτητών από τις διαδικασίες και ενισχύει την απομα-ζικοποίηση των συλλόγων. 

3. Στην περίπτωση που την ορισμένη ώρα έναρξης της συνέλευσης δεν έχει συγκροτηθεί απαρτία, με ευθύνη του Δ.Σ να δίνεται μισάωρη παράταση για την έναρξη της διαδικασίας. Αν και πάλι δεν συγκροτηθεί απαρτία να ορίζεται νέα γενική Συνέλευση. Με αυτό τον τρόπο δεν αποκλείεις φοιτητές που εργάζονται είτε έχουν και άλλες υποχρεώσεις από το να συμμετέχουν στην δια-δικασία.

4. Πριν ξεκινήσει η συνέλευση να συγκροτείται προεδρείο στο οποίο να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε πολιτική δύναμη. Για λόγους Δημοκρατίας μπορεί να συμμετέχει και ένας ανένταχτος φοιτητής.

5. Το προεδρείο να κρατά χρόνο τοποθετήσεων. Η κάθε τοποθέτηση να μην υπερβαίνει τα 7 λεπτά.

6. Οχι στις συνελεύσεις - συνεντεύξεις. Δεν νοείται ο χρόνος των ερωτήσεων να ξεπερνά τον χρόνο της τοποθέτησης. Να δίνεται δυνατότητα δευτερολογίας στα 3 λεπτά με κυκλική διαδικασία σε όλες τις πολιτικές δυ-νάμεις όπου σε αυτές τις τοποθετήσεις να δίνονται τυχών απαντήσεις. Διαφορετικά να μπαίνει πλαφόν στις ερωτήσεις, να μην ξεπερνούν τις 3 και να δίνεται προτεραιότητα σε ανένταχτους φοιτητές.

7. Το προεδρείο να παροτρύνει τους ανένταχτους φοιτητές να τοποθετούνται.

8. Τα ψηφίσματα να κατατίθενται ως προ ημερησίας στην αρχή της διαδικασίας„ να υπάρχει δυνατότητα τοποθετήσεων και εφόσον έχει απαρτία η Συνέλευση να τίθενται προς ψηφοφορία στο σώμα της Συνέλευσης (ξανά στην αρχή).

9. Οι τοποθετήσεις, τα πλαίσια και τα ψηφίσματα που κα-τατίθενται καταγράφονται στα πρακτικά του συλλόγου.

10. Σε συλλόγους όπου δεν υπάρχει καταστατικό συλλόγου το Δ.Σ. έχει το χρέος να κινήσει τις διαδικασίες για δημιουργία καταστατικού. 

 

ΑΠΟΧΗ

Αυτή η κατάσταση σήψης του φοιτητικού κινήματος αλλά και έλλειψης της δημοκρατίας στο εσωτερικό των συλλόγων έχει κάνει τα ποσοστά της αποχής χρόνο με το χρόνο να αυξάνονται ραγδαία για όλες τις συλλογικές διαδικασίες με αποκορύφωμα τις φοιτητικές εκλογές. 

■ Η αποχή του καθενός και της καθεμίας από τις φοιτητικές εκλογές μπορεί αρχικά να μοιάζει σαν τιμωρία προς τους υπεύθυνους αλλά τελικά καταλήγει να τους ευνοεί και να επιβεβαιώνει εκείνους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση τους συλλόγους. 

Γι' αυτό, η απάντηση στην έλλειψη δημοκρατίας δεν κρύβεται στην αποχή, η οποία αναθέτει σε τρίτους την επίλυση προβλημάτων που αφορούν όλους και όλες μας και ανακυκλώνει το παλιό και χρεωκοπημένο καθεστώς. Η απάντηση λοιπόν, είναι μαζική συμμετοχή και καμία ανοχή σε φαινόμενα εκφυλισμού και απαξίωσης των διαδικασιών μας. 'Ηρθε η ώρα να κόνουμε δική μας υπόθεση την αναζωπύρωση των φοι-τητικών μας συλλόγων, διότι το Πανεπιστήμιο Θα το αλλάξουμε εμείς. 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ = Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ!

Η ενίσχυση των δομών και των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος και η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές Θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο όλων των δυνάμεων που τους απαρτίζουν και υπόθεση όλων μας! Πλέον η ψήφος αποκτά ουσιαστική σημασία και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός διεκδικήσεων και όχι ως μία καταγραφή συσχετισμών. Πλέον οι φοιτητές-τριες Θα μπορούν να είναι κομμάτι των αποφάσεων που επηρεάζουν την ζωή τους. 

■ Στις φοιτητικές εκλογές δεν ανακυκλώνουμε το παλιό και χρεωκοπημένο καθεστώς. Δημιουργούμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στην γνώση, επιλέγουμε τη Δημοκρατία! 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! 

Τον φετινό Αύγουστο, η ψήφιση του νόμου 4487/2017 ήρθε να κατοχυρώσει την ύπαρξη του ακαδημαϊκού ασύλου σε όλους τους χώρους των Ιδρυμάτων. Το άσυλο αποτέλεσε κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος τα χρόνια της μεταπολίτευσης και καταργήθηκε το 2011 με τον νόμο Διαμαντοπούλου. 

Η επαναφορά του ασύλου σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στη μάχη για ένα δημοκρατικό και δημόσιο πανεπιστή-μιο καθώς το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν πάντα συν-δεδεμένο με το Πανεπιστήμιο ως χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών αλλά και ως εστία κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Δεν νοείται δημοκρατικό και ελεύθερο πανεπιστήμιο χωρίς ακαδημαϊκό άσυλο. Αυτό εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση και ιδεών μέσα στις σχολές, βοηθάει στην παροχή ποιοτικής και πο-λύπλευρης εκπαίδευσης με έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες, ενώ συμβάλλει στην δημιουργία ολοκληρω-μένων ανθρώπων με κριτική σκέψη. 

■ Η επαναφορά του όμως, αναζωπύρωσε την προσπάθεια συκοφάντησης των ακαδημαϊκών ελευθεριών και πιο συγκεκριμένα του ασύλου. 

"Ηδη οι αυταρχικές διοικήσεις των Ιδρυμάτων, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία μαζί με τον εκφραστή της στις σχολές, την ΔΑΠ, αυτομάτως εξαπέλυσαν επίθεση απέναντι στην απόφαση επαναφοράς του, κάνοντας λόγο για ανομία εντός τον σχολών. Μια σκληρή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, που προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποδείξει την αύξηση της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια, αλλά εν τέλει έκανε μόνο κακό στο κύρος των Ιδρυμάτων. Η συγκεκριμένη πρακτική όμως αποτελεί απλά μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα στα Ιδρύματα της χώρας εν έτει 2018. 'Εχουν υπάρξει άλλωστε εδώ και χρόνια οι εκφραστές της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που αντιλαμβάνεται το πανεπιστήμιο σαν ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας όπου δεν χωράει η ελευθερία και η δημοκρατία αλλά επικρατεί ο αυταρχισμός και η εντατικοποίηση. Είναι επομένως αντιληπτό πως οποι-αδήποτε κίνηση εκδημοκρατισμού όπως είναι η επαναφορά του ασύλου αποτελεί τροχοπέδη στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας που προάγεται μέσα στα πανεπιστήμια. 

■ Τπν ίδια στιγμή όμως οι υπόλοιπες αριστερές δυ-νάμεις κλείνουν τα μάτια μπροστά στην επαναφορά του ασύλου. 

Τόσο η ΠΚΣ αλλά και η ΕΑΑΚ, αρνούμενοι να αποδεχτούν την υπάρχουσα πραγματικότητα προσπαθούν αποτυχημένα να πείσουν και να πειστούν ότι δεν υπάρχει ακαδημαϊκό άσυλο, υιοθετώντας μια ατζέντα περί μερικής επαναφοράς ή περί ολικής κατάργησης.

Η στάση τους αυτή καταδεικνύει τη δύσκολη Θέση στην οποία βρίσκονται ειδικά μετά τις αλλαγές του τελευταίου διαστήματος στα πανεπιστήμια όπου αρνούνται να δεχτούν τη νέα πραγματικότητα και τη δικαίωση ενός αίτπματος του φοιτητικού κινήματος, αυτό της επαναφοράς του ασύλου.

Για εμάς ως BLOCO, η επαναφορά και η ύπαρξη του ακαδημάίκού ασύλου αποτελεί κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιλαμβανόμενη την σημασία του τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην ερευνητική διαδικασία οφείλει να πρωτοστατήσει στην περιφρούρηση του. Φοιτητές/τριες, Καθηγητικό και Ερευνητικό προσωπικό αλλά και οι εργαζόμενοι οφείλουν να υπερασπιστούν την δημοκρατία εντός των ιδρυμάτων και να μην αφήσουν κανέναν να καταπατήσει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

  • Εμείς οι φοιτητές λοιπόν με όπλο τους συλλόγους μας και την ενεργό συμμετοχή μέσα σε αυτούς οφείλουμε να πάρουμε την υπόθεση υπεράσπισης του ασύλου στα χέρια μας!
  • Να μην αφήσουμε τις συντηρητικές φωνές να κυριαρχήσουν!
  • Να δώσουμε μάχη για τη δημοκρατία μέσα στις σχολές μας! 
  • Δημιουργία δομών για τα ΑμεΑ που Θα στοχεύουν στην αυτονόμηση τους και Θα εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Αθλητισμός. Δημιουργία Πανεπιστημιακώνγυμναστη-ρίων και στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό. Δημιουργία τοπικών και εθνικών πρωταθλημάτων ερασιτεχνικού χαρακτήρα. Ανάπτυξη μόνιμων δράσεων αθλητισμού και σύνδεση του ερασιτεχνικού αθλητισμού με το πανεπιστήμιο.
  • Πρόνοια για δωρεάν πρόσβαση σε πολιτιστικές δρα-στηριότητες που παράγονται από κρατικούς φορείς και μειωμένο εισιτήριο γι αυτές που αφορούν την ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • Παροχή κτιρίων και όλων των απαιτούμενων εγκατα-στάσεων στις πολιτιστικές ομάδες των Πανεπιστημίων. 

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ! Το BLOCO, είναι ο φορέας των ιδεών και των αξιών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις σχολές. Είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα και παλεύουμε για ένα Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Είμαστε το νέο που προχωράει με γνώμονα την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την ανάγκη μας να χτίσουμε έναν κόσμο διαφορετικό που να χωράει τις ανάγκες και τα όνειρά της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο. 

Διαλέγουμε τον συλλογικό δρόμο, απέναντι στον ατομικό. Διαλέγουμε τη δημιουργία απέναντι στο φόβο. Διαλέγουμε τη διεκδίκηση απέναντι στη μοιρολατρία και την ήττα. 

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ! 

Το πανεπιστήμιο των αναγκών αποτελεί το σύνθημα το οποίο προσπαθεί να συμπυκνώσει το δικό μας όραμα για το πανεπιστήμιο και η φοιτητική μέριμνα αποτελεί για εμάς πρωταρχικό σημεία. 

Οι ανάγκες μας τα προπγούμενα χρόνια περνούσαν σε δεύτερη μοίρα. Στα χρόνια της κρίσης η φοιτητική μέριμνα οδηγήθηκε στη συστηματική απαξίωση με σκοπό να ανοίξει διάπλατα η πόρτα για τους ιδιώτες, το πανεπιστήμιο να με-τατραπεί σε Α.Ε. και οι φοιτητές σε πελάτες. Για εμάς όμως, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, η εισαγωγή ιδιωτών στα πανεπιστήμια, έφερε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ενός πολύ μεγάλου αριθμού φοιτητών από την πρόσβαση στις δομές τις φοιτητικής μέριμνας (σίτιση- στέγαση) και κατ' επέκταση από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

■ Σήμερα, αύτη την αποπνικτική κατάσταση για την πλειοψηφία των φοιτητών θεωρούμε ότι μπορούμε και οφείλουμε να την ανατρέψουμε!

■ 0 νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα στα ιδρύματα να συνάπτουν απευ-θείας συμβάσεις εργασίας με φυσικά πρόσωπα, και γίνεται ένα πρώτο βήμα για την απομάκρυνση των εργολαβιών. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτότο εργαλείο που μας παρέχει ο νόμος και να διεκδικήσουμε την άμεση εφαρμογή του.

■ Ταυτόχρονα, με την επαναφορά της συνδιοίκησης, παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα και να ελέγχουν το ποσό που διατίθεται στον προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων για τα φοιτητική μέριμνα. 

Ως BLOCO Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην καθολική, δημό-σια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα είναι αναφαίρετο και πρέ-πει να παρέχεται δωρεάν σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα από τα δημόσια πανεπιστήμια. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την φοιτητική μέριμνα
  • Την άμεση απομάκρυνση των εργολάβων από τα πανε-πιστήμια και πρόσληψη εργαζομένων απευθείας από τα ιδρύματα, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του πανεπιστημίου, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβή.
  • Δωρεάν σίτιση, από δημόσιες πανεπιστημιακές λέ-σχες σε εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Να απομακρυνθούν οι ιδιωτικές εταιρείες από τις σχολές και τη συνεργασία του ιδρύματος με κοινωνικές συνεταιριστι-κές επιχειρήσεις.
  • Στέγαση με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Συντήρηση των ήδη υπαρχόντων Εστιών χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών. Αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κτηρίων του δημοσίου για νέες εστίες ώστε να κα-λύπτονται όλοι οι φοιτητές που έχουν ανάγκη.
  • Δωρεάν μετακινήσεις για όλους στο μέρος σπουδών τους αλλά και από και προς τον τόπο καταγωγής τους οι οποίες Θα βρίσκονται στην εποπτεία του Πανεπιστημίου. Θέσπιση «ειδικής φοιτητικής κάρτας» για τα ΜΜΜ.
  • Παροχή δωρεάν συγγραμμάτων για όλους-ες. Οριστική απομάκρυνση των εργολάβων από το κομμάτι της τύπωσης και διανομής συγγραμμάτων. Δημιουργία δη-μόσιων τυπογραφείων και πανεπιστημιακών εκδόσεων, ώστε οι φοιτητές να μη βαρύνονται με περεταίρω έξοδα για το απαραίτητο υλικό. Παράλληλα, οι φοιτητές να έχουν το δικαίωμα να παραλαμβάνουν δωρεάν όλα τα συγγράμματα που απαιτούνται για την κάλυψη των εκ-παιδευτικών αναγκών και όχι μόνο ένα για κάθε μάθημα.
  • Αναβάθμιση και εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών των Ιδρυμάτων.
  • Ασφαλιστική κάλυψη όλων των φοιτητών μέσω φοι-τητικού βιβλιαρίου υγείας ώστε να απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση στις δομές υγείας. 

Το Πανεπιστήμιο το αλλάζουμε εμείς! Στις 16 ΜΑΗ συμμετέχουμε - στηρίζουμε - ψηφίζουμε BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ.»

BLOCO


Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας, ΠΡΩΤΑ όπως κάθε χρόνο, θα καλύψουν τις εξελίξεις των Φοιτητικών Εκλογών και σε ζωντανή ροή, λεπτό προς λεπτό, τα Αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2018.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Φοιτητικές Εκλογές 2018

Φοιτητικές Εκλογές 2018

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr