Νέα ερώτηση για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα - Αγνοούν φοιτητές και γονείς

Νέα ερώτηση για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα - Αγνοούν φοιτητές και γονείς

Φοιτητικό - Στεγαστικό Επίδομα«Τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση ερώτησής μου στον Υπουργό Παιδείας, φαίνεται πως δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Γαβρούγλου ούτε η αγωνία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, που αναμένουν, έστω και με καθυστέρηση, την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος, ούτε και η υποχρέωσή να σέβεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Την ενημερωτική σελίδα του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.


Τα παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ο Αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας   Χρήστος Κέλλας με αφορμή την κωλυσιεργία του υπουργού Παιδείας   Γαβρόγλου να απαντήσει σε ερώτηση που είχε καταθέσει προ τεσσάρων (!) μηνών, αναδεικνύοντας την καθυστέρηση στην καταβολή του φοιτητικού επιδόματος.

Μετά και νέες διαμαρτυρίες των οικογενειών παιδιών που σπουδάζουν, ο Λαρισαίος πολιτικός επανακαταθέτει την ερώτηση, σημειώνοντας σε δήλωσή του ακόμη τα εξής:

«Αντί ο υπουργός να ασχοληθεί με τα επείγοντα και μείζονα και να αφουγκραστεί τις διαμαρτυρίες των οικογενειών που χωλαίνουν καθημερινά στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν τα παιδιά τους μέσα στην κρίση, “πειραματίζεται” με τις πανελλαδικές εξετάσεις και “αναλώνεται” στην κατάργηση της αριστείας και στις κληρώσεις για τις παρελάσεις.

Επανακαταθέτω λοιπόν την ερώτηση ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά θα πράξει το καθήκον του».

Την ερώτηση συνυπογράφουν η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας  Νίκη Κεραμέως και οι Αν. Τομεάρχες Παιδείας, βουλευτές Ν. Αργολίδας και Καστοριάς   Ιωάννης Ανδριανός και Μαρία Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται πως η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού αναφέρει τα εξής:

«Με την ψήφιση του Νόμου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, από 1/1/2017 μεταβιβάζονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, τόσο η εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, όσο και η ενταλματοποίηση της σχετικής δαπάνης, εφόσον το ΥΠΠΕΘ πιστώσει τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ ως τα τέλη του 2016 την αρμοδιότητα ελέγχου και έγκρισης των αιτήσεων για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, είχαν οι κατά τόπο υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου της χώρας.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και παρά τις λειτουργικές αδυναμίες που αντιμετωπίζουν αναμένουν σχετική Υπουργική Απόφαση, που θα διευκρινίζει τις προϋποθέσεις για την εκκαθάριση των αιτήσεων, αλλά και την πίστωση των απαραίτητων κονδυλίων ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Επειδή για χιλιάδες φοιτητές και για τις οικογένειές τους, το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, αποτελεί σημαντικότατο βοήθημα στον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό.   

Επειδή σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριοι Υπουργοί

Που οφείλεται  η καθυστέρηση στην καταβολή του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η καταβολή του;

Θα υπάρξουν αλλαγές στις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα για την καταβολή του επιδόματος και αν ναι, ποιες θα είναι αυτές;»

Καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, ενημερώνουν τους φοιτητές ότι τελευταία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα από το Υπουργείο Παιδείας ήταν ότι συστάθηκε Ομάδα Εργασίας, με αντικείμενο τον έλεγχο και την ενταλματοποίηση/εκκαθάριση των μη εκκαθαρισθεισών αιτήσεων χορήγησης Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος δικαιούχων του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016.

Εκνευρισμό στους δικαιούχους φοιτητές και στους γονείς έχουν προκαλέσει τα όσα συμβαίνουν σχετικά με το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα.

Φοιτήτρια αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: Μου είπαν από την υπεύθυνη γραμματεία πως δεν δέχονται αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 και πως έχουν παγώσει. Επίσης, αιτήσεις δεν γίνονται ούτε για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Δεν έχουν να μας πουν κάτι νεότερο, όσοι πρόλαβαν και έκαναν αιτήσεις τον προηγούμενο Αύγουστο (για το φοιτητικό επίδομα ακαδ. έτους 2015-2016) και τα πήραν ήταν τυχεροί, για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει κάτι νεότερο εδώ και έξι μήνες.

Υποσχέσεις για Λύση στο Πρόβλημα

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργειο Παιδείας Γιάννης Παντής έχει αναφέρει τον περασμένο Απρίλιο ότι το ζήτημα είναι καθαρά γραφειοκρατικό και ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα έχει συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ακόμη ότι η ομάδα είναι επιφορτισμένη να ελέγξει τις αιτήσεις των δικαιούχων που δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής το επίδομα και να έχει βρει λύση στο πρόβλημα το αργότερο σε ένα μήνα. Να αναφερθεί πως έχουν περάσει 4 μήνες (από τις παραπάνω δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας) και ακόμη να χορηγηθεί το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα σε χιλιάδες φοιτητές που δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής τα 1000 ευρώ του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016.

  • Την ενημερωτική σελίδα του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπρύτανη επί των Οικονομικών Θεμάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Φώτιο Μάρη, η αρμοδιότητα της εκκαθάρισης των αιτήσεων για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα που ανήκε μέχρι τις 17/02/2017 στο Υπουργείο Παιδείας, δόθηκε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μόλις τον περασμένο Μάιο, με την εκκρεμότητα των 15.00 αιτήσεων πανελλαδικά!

"Πάγωσε" και το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2016-2017

Σχετικά με την υποβολή Αιτήσεων για την χορήγηση/καταβολή του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δεν έχει δοθεί καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας προς τους φοιτητές της χώρας.

Αλλαγή Διαδικασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Υπουργείο Παιδείας οδεύει στην αλλαγή της υφιστάμενης διαδικασίας και δημιουργία κεντρικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για την γρηγορότερη υποβολή των αιτήσεων. Μένει μόνο να δούμε ΑΜΕΣΑ τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος.

Μείνετε Συντονισμένοι στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας και για ότι ΝΕΟΤΕΡΟ σχετικά με το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα θα σας ενημερώσουμε πρώτοι!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr