Πρωτοετείς Φοιτητές: Η διαδικασία εγγραφής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πρωτοετείς Φοιτητές 2016-2017: Η διαδικασία εγγραφής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βάσεις των Σχολών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κι έτσι θα δοθεί τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μείνετε συντονισμένοι στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας για την καθημερινή σας φοιτητική ενημέρωση!


Η αναμενόμενη εικόνα είναι θεαματική βουτιά των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές πτώση στις οικονομικές εκπλήξεις στις πολυτεχνικές άνοδος στις ιατρικές και αυξομειώσεις στις νομικές και φιλολογικές σχολές Μεγάλος ανταγωνισμός θα εκδηλωθεί όπως συνήθως στις αστυνομικές και τις στρατιωτικές σχολές οι οποίες εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση.

Περισσότερα νέα που αφορούν τους Πρωτοετείς Φοιτητές μπορείς να δεις στην κατηγορία «Πρωτοετείς» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr.

Από την άλλη πλευρά εκατοντάδες νέοι αναμένεται και φέτος να εισαχθούν σε σχολές ιδίως των περιφερειακών ΤΕΙ και σε ορισμένα ΑΕΙ με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση δεδομένου ότι ένας στους πέντε υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών δεν κατάφερε να πιάσει ούτε 7.000 μόρια με άριστα τα 20.000 ενώ οι αριστούχοι με πάνω από 19.500 μόρια ήταν μόλις 5.

Ξεχωριστές βάσεις θα ανακοινωθούν για τους περίπου 3.500 υποψηφίους που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων θα αρχίσει η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές η οποία από πέρυσι γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο τουλάχιστον στα αρχικά βήματα. Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους στο τμήμα που πέρασαν και κατόπιν θα αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

Oι γραμματείες θα αντιπαραβάλουν τις αιτήσεις με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι μετεγγραφές που θα ακολουθήσουν θα γίνουν και φέτος με μοριοδότηση και ποσόστωση Δεν αναμένεται αλλαγή στο σύστημα που εφαρμόστηκε πέρυσι το οποίο επιτρέπει σε υποψηφίους που πέτυχαν σε κάποιο τμήμα με χαμηλότερη βάση να εισαχθούν σε τμήμα με υψηλότερη εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων.

Αν θέλετε να μείνετε συντονισμένοι με το παρόν θέμα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Μάλιστα η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής που παρατηρούνται μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας φτάνουν μερικές φορές έως και 5.000 μόρια. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο το χαμηλό κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα ή να είναι κάποιος ορφανός ή μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή να έχει αδελφό φοιτητή κ.λπ για να θεωρείται βέβαιη η μετεγγραφή. Για καθέναν από τους παραπάνω λόγους αντιστοιχούν συγκεκριμένα μόρια τα οποία αθροιζόμενα και κατά φθίνουσα σειρά καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας στις μετεγγραφές.

Η διαδικασία πάντως δεν αφορά όσους θα εισαχθούν στα 46 Τμήματα ΑΕΙ και 33 ΤΕΙ που είναι μη αντίστοιχα από τα οποία δηλαδή δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή γιατί δεν υπάρχουν ομοειδή σε άλλες πόλεις. Οι αντιστοιχίες και αναντιστοιχίες για τα ΑΕΙ είναι καταχωρισμένες στο ΦΕΚ Β 2492 18/9/2014 και για τα ΤΕΙ στο ΦΕΚ Β 639 21/4/2015.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Είσαι Πρωτοετής Φοιτητής; Την σελίδα ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών 2016-2017 μπορείς να την δεις ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr