Πέντε, συμβουλές,πρωτοετείς, φοιτητές, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ,2015 Πέντε συμβουλές για τους πρωτοετείς φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Πέντε συμβουλές για τους πρωτοετείς φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Πέντε συμβουλές για τους πρωτοετείς φοιτητές. Ναι, εκείνους που δεν έχουν ακόμα ιδέα τι θα συναντήσουν.

Η πρώτη ημέρα στη Σχολή, είτε είναι Πανεπιστημίου είτε είναι ΤΕΙ, είναι μία από τις πιο περίεργες που θα βιώσεις ποτέ στη ζωή σου. Κι αυτό γιατί σίγουρα είσαι ψαρωμένος για το τι θα συναντήσεις. 


Περπατάς σαν χάνος, κοιτάζεις δεξιά αριστερά συνέχεια να αναγνωρίσεις ομοίους σου, να σκανάρεις το περιβάλλον και να επιλέξεις τα κατάλληλα άτομα για να απευθυνθείς. Μην αγχώνεσαι. Όλοι το ίδιο ψαράδες με σένα είναι. 

Η συμβουλή του πατέρα σου είναι να διαβάζεις. Η συμβουλή της γιαγιάς σου είναι να φοράς ζεστά ρούχα να μην κρυώσεις. Η συμβουλή του κολλητού σου είναι να σταμπάρεις τις καλύτερες γκόμενες. 

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, σας παρουσιάζουν 5 συμβουλές που πραγματικά θα χρειαστεί να ακολουθήσεις στο πρώτο σου έτος στη Σχολή. 

Μην μπλεχτείς (γρήγορα) με τις παρατάξεις 

Είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα συναντήσεις με το που θα μπεις στη σχολή. Πολύ πριν καταφέρεις να φτάσεις στη γραμματεία και τα αμφιθέατρα. Οι φοιτητικές παρατάξεις θεωρούν την πρώτη ημέρα των πρωτοετών ενδεχομένως πιο σημαντική και από τις ίδιες τις φοιτητικές εκλογές. Κι αυτό γιατί είναι η κατάλληλη ημέρα για προσυλητισμό. 

Ακόμα κι αν στο σπίτι σου είναι κρεμασμένες αφίσες του Αντρέα ή κορνίζες με το βασιλιά, άραξε λίγο. Γιατί είναι ενδεχομένως από τις πρώτες φορές που απομακρύνεσαι από το σπίτι σου και την πολιτική τζιχάντ που παρατηρείται σε κάθε μία σχεδόν ελληνική οικογένεια. 

Πάρε το χρόνο σου, μάθε λίγα πράγματα παραπάνω για την πολιτική, μίλα αν θες με εκπροσώπους των παρατάξεων και διάλεξε τότε αν υπάρχει κάποια η οποία σε αντιπροσωπεύει. Πολύ πιθανόν να μην βρεις καμία, αλλά λέμε τώρα. Προς Θεού όμως, μην επιλέξεις φοιτητική παράταξη ανάλογα με το ποιά σου προσφέρει την καλύτερη εκδρομή. Καλύτερα να δηλώνεις απολιτίκ. 

Ξέχνα την Λυκειακή νοοτροπία

Δεν είσαι πια στο σχολείο. Μην παίρνεις τηλέφωνο τους συμφοιτητές σου να τους ρωτήσεις αν ξέρουν τα sos. Μην αποστηθίζεις το μάθημα της κάθε ημέρας. Και μην παρακολουθείς τις παραδόσεις με το μυαλό σου στο διάλειμμα. 

Φρόντισε να κρατάς σημειώσεις στα μαθήματα που γουστάρεις. Να ακούς τους καθηγητές σαν ανθρώπους με πείρα παρά σαν δασκάλους που περιμένουν να τελειώσει το 8ωρο (κι ας είναι). Να διαβάζεις την ύλη και να το ψάχνεις και λίγο παραπάνω. 

Γιατί οι περισσότεροι φοιτητές κουβαλούν αυτή τη Λυκειακή νοοτροπία μαζί τους στα πρώτα χρόνια στο Πανεπιστήμιο. Όμως η ανώτατη εκπαίδευση - στην τελική - είναι για όποιον γουστάρει να την παρακολουθήσει. Αν δεν θες, φύγε, πήγαινε πιες καφέ, βρες μια δουλειά. 

Γνώρισε όσο περισσότερο κόσμο μπορείς

Το ξέρω ότι έχεις τους κολλητούς σου από το σχολείο. Ούτε χρειάζεται τους νέους φίλους που θα κάνεις στη σχολή να τους παντρευτείς κιόλας. Αλλά θα δεις ότι όποιος στέκεται μοναχικός στο αμφιθέατρο και δεν μιλάει σε άνθρωπο, δεν επιβιώνει και πολύ εύκολα. 

Κι αυτό γιατί είναι σίγουρο ότι θα χρειαστείς συμφοιτητές πιο ενημερωμένους από εσένα για την ύλη, τις ώρες διδασκαλίας, για να πεις μια κουβέντα ρε παιδί μου. Αλλά η μέγιστη αξία του να γνωρίσεις κόσμο στη σχολή είναι το να καταφέρεις να γνωρίσεις ανθρώπους πολύ διαφορετικους από εσένα.

Αν πέρασες σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ και θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πιο σημαντικά νέα της φοιτητικής σου ζωής ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Για έναν φοιτητή που προέρχεται από άλλη πόλη, το να γνωριστεί με μερικούς ντόπιους είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μάθει την πόλη, να την εξερευνήσει και να αφομοιωθεί στο σύνολο. Για ανθρώπους που προέρχονται από περιοχές με διαφορετικό βιωτικό επίπεδο ή συνήθειες, η σχολή μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο κοινωνικό μάθημα ζωής. 

Πήγαινε σε όλα τα μαθήματα. Αλήθεια

Στην αρχή θα βαριέσαι. Θα έχεις χαρεί τόσο πολύ με το ολοήμερο ξύσιμο, με γονική συναίνεση, που δεν θα έχεις όρεξη να μπαίνεις καν σε αμφιθέατρο. Σκέψου όμως λίγο ότι αφενός κάποια από αυτά που θα ακούσεις στο αμφιθέατρο θα σου είναι χρήσιμα σε μερικά χρόνια και αφετέρου είναι πράγματα που μάλλον δεν έχεις ξανακούσει ποτέ στη ζωή σου. 

Το πανεπιστήμιο άλλωστε, ειδικά αν είσαι σε πολύ θεωρητική σχολή, είναι ένα μέρος στο οποία πάνω απ' όλα θα δεχτείς ερεθίσματα, όχι γνώσεις. Ερεθίσματα τα οποία θα σε κάνουν να ονειρευτείς το μέλλον σου. 

Η σελίδα των Πρωτοετών φοιτητών στο Facebook ΕΔΩ

Κι ακόμα κι αν έχεις ακούσει ότι όλοι οι καθηγητές είναι κάτι βαριεστημένοι τύποι που ασχολούνται μόνο με το να γράφουν συγγράματα και να τα μοιράζουν στους φοιτητές, υπάρχουν και μερικοί καθηγητές οι οποίοι θα μείνουν χαραγμένοι στο μυαλό σου. 

Και μη φοβάσαι ότι θα χάσεις τη φοιτητική σου ζωή αν πηγαίνεις στα μαθήματα. Οι υπόλοιπες 18 ώρες της ημέρας μετά το 6ωρο, είναι δικές σου για να τις κάνεις ό,τι απολύτως γουστάρεις. 

Κάνε αίτηση για Erasmus. Τώρα 

Όσοι πήγαν θέλουν σαν τρελοί να ξαναπάνε. Το Erasmus είναι μια εμπειρία ζωής. Είναι σίγουρα ο πιο χαλαρός και χαβαλεδιάρικος χρόνος που μπορείς να περάσεις στο εξωτερικό. Μην βιαστείς να πεις ότι θα πας για Master αργότερα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό απαιτούν διάβασμα, ενασχόληση και χρήματα. Το Erasmus χρειάζεται απλά όρεξη και γερό συκώτι. 

Θα γνωρίσεις μια άλλη χωρα πριν καλά καλά κλείσεις τα 20 σου χρόνια. Θα μιλήσεις με ανθρώπους με πολύ διαφορετικά πολιτιστικά background. Θα μάθεις να ζεις μόνος σου, όχι 200χλμ από την πόλη καταγωγής σου αλλά σε μια χώρα που μιλάνε άλλη γλώσσα, συμπεριφέρονται διαφορετικά, ντύνονται διαφορετικά, σκέφτονται διαφορετικά. 

Τα κριτήρια για να γίνεις δεκτός σε ένα πρόγραμμα Erasmus ή καποιο αντίστοιχο, διαφέρουν από σχολή σε σχολή, οπότε φρόντισε να ενημερωθείς σχετικά γρήγορα ώστε στο τέλος του πρώτου έτους να φτιάχνεις ήδη βαλίτσες. 

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Erasmus ΕΔΩ

Κι αν δεν έχεις βρει ακόμα το

φοιτητικό σου σπίτι,

έχουμε και συμβουλές

προτού νοικιάσετε (ΕΔΩ).

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr