Πρωτοετείς, φοιτητές, 2015, Ψάχνοντας, φοιτητικό, σπίτι Πρωτοετείς φοιτητές 2015: Ψάχνοντας φοιτητικό σπίτι!

Πρωτοετή φοιτητή και φοιτήτρια με συγκάτοικο ή χωρίς; Καινούργια ή μεταχειρισμένη οικοσκευή; Κοινόχρηστα και άλλες ιστορίες φοιτητικής τρέλας!

Συγχαρητήρια! Πέρασες στο Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ και …ακριβώς στη σχολή που ήθελες, ακριβώς …350 χιλιόμετρα μακριά από τους γονείς σου!

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr σου εύχονται καλή επιτυχία που πέρασες στο Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ. Έφτιαξε για εσένα ένα αφιέρωμα για να σου λύσει όλες τις απορίες για τα επόμενα βήματα της φοιτητικής σου ζωής.


Από Σεπτέμβρη Φοιτητής; Το μεγαλύτερο μέσο φοιτητικής ενημέρωσης που θα χρειαστείς είναι εδώ (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για διαμονή, τεχνολογία, διατροφή στη νέα σου πόλη.

Το φοιτητικό σπίτι

Το σημαντικότερο και μεγαλύτερο έξοδο που θα έχεις (εσύ ή οι γονείς σου) τα επόμενα χρόνια είναι αυτό της στέγασης. Δεν είναι όμως μόνο τα έξοδα. Είναι η διακόσμηση, ο πιθανός συγκάτοικος και πολλά άλλα.

Χωρίς συγκάτοικο;

Η απάντηση είναι προφανώς,

θέμα καθαρά οικονομικό. Συνήθως αν δεν υπάρχει οικονομικό στένεμα, οι φοιτητές στην Ελλάδα –αντίθετα με το εξωτερικό- προτιμούν να μένουν μόνοι.

Αν λοιπόν το οικονομικό δεν αποτελεί θέμα, η αναζήτηση κατοικίας είναι σχετικά απλή υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Φοιτητικό Σπίτι: 24 συμβουλές για τους φοιτητές προτού νοικιάσουν!

Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, αυτή την περίοδο, χιλιάδες αγγελίες εμφανίζονται στα σχετικά site αλλά και σε περιοδικά που εκδίδονται τοπικά και προσφέρουν στέγαση σε φοιτητές.

Υπολογίζεις τα οικονομικά σου και διαλέγεις ένα διαμέρισμα, μετακομίζεις και τέλος! Και πάλι όμως πριν υπογράψεις το συμβόλαιο, πρέπει να μάθεις ορισμένα πράγματα.

Με συγκάτοικο

Η λύση της συγκατοίκησης έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία, όχι ότι δεν μπορεί να κρύβει και αρνητικά.

Θα σου μειώσει όμως εντυπωσιακά το κόστος σε ενοίκιο και λογαριασμούς και μπορεί να σου δώσει και μία πολύ ευχάριστη κοινωνική ζωή, ειδικά αν ο συγκάτοικός σου είναι στο δεύτερο και πλέον χρόνο της φοίτησής του και έχει μάθει τα κατατόπια.

Διαβάστε ακόμη: Οδηγός Επιβίωσης Πρωτοετών Φοιτητών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ψάχνοντας στις αγγελίες στα site θα δεις ότι σε πολλές αναφέρεται η αναζήτηση συγκατοίκου. Υπάρχουν όμως στο ίντερνετ και εξειδικευμένα site που φέρνουν σε επαφή φοιτητές που αναζητούν συγκάτοικο, αλλά και μεταχειρισμένα φοιτητικά έπιπλα.

http://www.universpiti.gr

http://www.spitimazi.gr

http://menoumemazi.gr

http://www.sygkatoikos.com/

http://www.moirazomaste.gr

http://getahome.gr/sugkatoikisi.php

http://www.xe.gr/prosopika/systegasi-sygkatoikisi,80900.html

Ασχετα αν μοιραστείς ένα διαμέρισμα ή όχι, τα παρακάτω έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να τα ρωτήσεις πριν εσύ ή οι γονείς υπογράψετε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτητη.

Κοινόχρηστα

Μην πιστέψεις απαραίτητα τη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι είναι πολύ χαμηλά. Ζήτα να δεις τις αποδείξεις κοινοχρήστων του περασμένου χειμώνα για να έχεις μία πραγματική εικόνα.

Γείτονες-Καταστήματα

Μάθε μερικά πράγματα για τους γείτονες σου στην πολυκατοικία που ενδιαφέρεσαι να ενοικιάσεις. Εν ανάγκη χτύπα το κουδούνι των διπλανών για να «κόψεις φάτσες». Δες, αν υπάρχουν, τι καταστήματα έχει το ισόγειο του κτιρίου. Ένα μπαρ ή μία καφετέρια μπορεί να μοιάζει πολύ ευχάριστο δώρο για τα φοιτητικά σου χρόνια, αλλά όταν θα διαβάζεις με τα παράθυρα ανοιχτά, αν κάτω γίνεται χαμός, δεν θα το χαρείς πολύ.

Συγκοινωνία-Ποδήλατο

Οσο πιο κοντά στο πανεπιστήμιο είναι ένα φοιτητικό διαμέρισμα, τόσο ακριβότερο είναι. Ψάξε λίγο μακρύτερα αλλά εξασφάλισε ότι κοντά στο σπίτι σου έχει δημόσια συγκοινωνία ή ότι με ένα ποδήλατο μπορείς να φτάσεις γρήγορα.

Ιντερνετ

Το ίντερνετ, είναι το απόλυτο εργαλείο όχι μόνο για τον φοιτητή αλλά ιδιαίτερα για τον φοιτητή. Μάθε τη πρόσβαση και τι ταχύτητες έχει η γειτονιά που σκέφτεσαι να νοικιάσεις. Χτύπα –ξανά- την πόρτα του διπλανού και ρώτα τον πόσο καλά τρέχει.

Eπιπλα-Ηλεκτρικά

Γνωρίζουμε όλοι το κατάστημα επίπλων που υπάρχει σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα και προσφέρει –συνήθως- πολύ φθηνά έπιπλα και αξεσουάρ σπιτιού για όλους.

Διαβάστε προσεκτικά: Πέρασες σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ; - Ενημερώσου τώρα!

Δεν είναι όμως μονόδρομος. Αν θέλεις να κάνεις ακόμα μεγαλύτερη οικονομία μπορεί να ψάξεις επίσης σε αγγελίες στη πόλη που θα ζήσεις και να βρεις απίθανα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές τα οποία θα βρεθούν στο καινούργιο σπίτι σου χωρίς να πληρώσεις εκατοντάδες ευρώ σε μεταφορικά.

Οι παραδοσιακές αγγελίες που μπορείς να βρεις και online θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις πραγματικούς θησαυρούς κρυμμένους στις σελίδες τους. Μην ξεχάσεις, όταν ψάχνεις, να ορίσεις το γεωγραφικό κριτήριο ώστε τα αποτελέσματα να προέρχονται μόνο από την περιοχή που σκοπεύεις να μείνεις.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr