Φοιτητικό Σπίτι Αθήνα: Αυξήσεις ύψους 40% στα ενοίκια -Τιμές ανά περιοχή

Φοιτητικό Σπίτι Αθήνα: Αυξήσεις ύψους 40% στα ενοίκια -Τιμές ανά περιοχή

Φοιτητικά Ενοίκια: «Τσιμπημένες» σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι τιμές των ενοικίων για διαμερίσματα μικρής επιφάνειας και συγκεκριμένα έως 60 τ.μ., καθώς η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε νέα δεδομένα στο εγχώριο real estate.

Όπως εξηγούν παράγοντες της κτηματαγοράς στο insider, καθώς η πανδημία έφερε «τα πάνω κάτω» στην ελληνική οικονομία και δη τον κλάδο του τουρισμού, το «πλήγμα» στη βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου Airbnb, ήταν τόσο σφοδρό, που ανάγκασε σε στροφή μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις.


Πλέον, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση είναι ακίνητα, κυρίως μικρής επιφάνειας 30 τ.μ.-60 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους στοχεύουν να τα μισθώσουν σε φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια.

Την ενημερωτική σελίδα που θα χρειαστείτε ως "Πρωτοετείς Φοιτητές" για την καθημερινή σας ενημέρωση μπορείτε να την δείτε εδώ.

«Τη φετινή χρονιά, υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κατοικιών έως 60 τ.μ. Πρόκειται για διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα. Ωστόσο, οι ζητούμενες τιμές είναι αυξημένες και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης. Ειδικότερα στην Αθήνα, καταγράφεται αύξηση των τιμών ενοικίασης από 6,25% έως και 39,28%», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Οι τιμές ανά περιοχή

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης αποτελεί η Πλατεία Βικτωρίας. Το 2019 η ζητούμενη τιμή  για ενοικίαση διαμερίσματος από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. κυμαινόταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ το μήνα, ενώ σήμερα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης – για πλήρως ανακαινισμένο διαμερίσματα – διαμορφώνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ το μήνα.

Σε «λογικά» πλαίσια σε σχέση με το σύνολο κινούνται οι τιμές στο Κουκάκι. Εφέτος, το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για ένα διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. κυμαίνεται από 320 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ για διαμέρισμα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κινείται από 450 ευρώ έως 600 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί εδώ ότι οι αντίστοιχες τιμές ενοικίασης το 2019 διαμορφώνονταν από 450 ευρώ έως 750 ευρώ (επιπλωμένο διαμέρισμα) και από 450 ευρώ έως 720 ευρώ, αντίστοιχα.

Αυξητικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές ενοικίασης και στην περιοχή Νεάπολη-Μουσείο. Το μηνιαίο κόστος ενοικίασης για διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για  διαμέρισμα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κινούνται από 450 ευρώ έως 520 ευρώ, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420 ευρώ έως 470 ευρώ μηνιαίως.

Τα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και το 2020, με τις τιμές μίσθωσης για διαμέρισμα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. να κυμαίνονται από 350 ευρώ έως 470 ευρώ το μήνα, ενώ πέρυσι διαμορφώνονταν από 250 ευρώ έως 350 ευρώ μηνιαίως.

«Πέρυσι τέτοια εποχή, τα ακίνητα που είχαν καταχωρηθεί - τα περισσότερα πλήρως ανακαινισμένα - σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο άγγιξαν τα 779, μόνο στην πλατφόρμα Airbnb», σχολιάζει ο κ. Μπάκας. 

Δαπανηρή αποδεικνύεται η ενοικίαση διαμερίσματος, κατάλληλου για εργένηδες, νέα ζευγάρια ή/και φοιτητές και στην περιοχή του Κολωνακίου. Τα διαμερίσματα έως 45 τ.μ. διατίθενται από 350 ευρώ έως 650 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για διαμερίσματα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κυμαίνονται από 550 ευρώ έως 750 ευρώ μηνιαίως, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 450 ευρώ έως 700 ευρώ το μήνα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνουν και τους μηνιαίους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων.

Πέρυσι τέτοια εποχή, στην περιοχή του Κολωνακίου ήταν εγγεγραμμένα - μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb - περισσότερα από 353 ακίνητα, με αποτέλεσμα η εύρεση διαθέσιμου ακινήτου να αποτελεί ξεκάθαρη τύχη. Φέτος η εύρεση κατοικίας είναι ευκολότερη αλλά αρκετά δαπανηρή.

Πότε αναμένονται μειώσεις στις τιμές ενοικίων

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, αναμένεται να ρυθμιστούν το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

«Λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, με αποτέλεσμα οι ζητούμενες τιμές να ρυθμιστούν και να παρουσιάσουν μειώσεις. Αυτό βέβαια θα φανεί από το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Που θα κινηθούν οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr