Τι πρέπει να προσέξουν οι πρωτοετείς που ψάχνουν φοιτητικό σπίτι - Πού νοικιάζονται μέχρι και 30% φθηνότερα!

Τι πρέπει να προσέξουν οι πρωτοετείς που ψάχνουν φοιτητικό σπίτι

Φοιτητικό Σπίτι: Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εφιστά την προσοχή των ενοικιαστών (πρωτοετών φοιτητών και γονιών), παρέχοντας τις συμβουλές της, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση της φοιτητικής κατοικίας.

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει:


1) Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λ.π.).

Για να ενημερωθείτε πρώτοι για την Διαδικασία Εγγραφής των Πρωτοετών Φοιτητών στις Σχολές, όλα τα νέα για τις Μετεγγραφές και Συμβουλές ενοικίασης Φοιτητικής κατοικίας πατήστε ΕΔΩ.

2) Το ύψος του ενοικίου, γνωρίζοντας ότι  διαμορφώνεται ελεύθερα, συμφωνία ιδιοκτήτη-ενοικιαστή (τους δεσμεύει και τους δύο).Καλό είναι να έχουμε κάνει ήδη, μία έρευνα της επικρατούσας μισθωτικής αγοράς στην περιοχή που επιλέγουμε, να νοικιάσουμε. Επίσης, ωφέλιμο είναι να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την διαχειριστική συμπεριφορά για τον ιδιοκτήτη (π.χ δύστροπος, παραπλανητικός, δεν κόβει αποδείξεις με ολόκληρο το τίμημα, κ.α)

Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές. Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

3) Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τρία χρόνια και εάν ακόμα έχει αναγράφεται η αύξηση του μισθώματος π.χ κάθε έτος 10% εάν δεν γράφεται ισχύει το75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους προηγούμενους 12 μήνες. π.χ . Τιμάριθμος 4Χ75%=3 Ευρώ.

4) Πάντα ερευνούμε την βιωσιμότητα της κατοικίας π.χ εάν διαθέτει τον πρέποντα εξ αερισμό, δεν παρουσιάζει υγρασία, υπάρχοντα θερμοσίφωνα τα οποία δεν λειτουργούν κ.α.Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.Επίσης , ναμ ας εξασφαλίζει όρους υγιεινής (χωρίς τροκτικά και κατσαρίδες)και ασφάλειας διαβίωσης.

5) Η εγγύηση συμφωνείται ελεύθερα. Συνήθως είναι 1 με 2 μισθώματα(νοίκια) και δίδεται ως εγγύηση για την καλή τήρηση των όρων του συμβολαίου.

6) Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη της κατοικίας.

7) Ο ενοικιαστής δεν έχει ευθύνη για φθορές, που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

8) Η μη πληρωμή της δαπάνης των κοινοχρήστων ισοδυναμεί σε μη πλήρωση ενοικίου.

9) Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει αυτοδίκαια, εάν ο ιδιοκτήτη δεν εναντιώνεται και ο μισθωτής (ενοικιαστής ) εξακολουθεί να κάνει χρήση της κατοικίας, θεωρείται ότι ανανεώνεται αόριστα και για τα δύο μέρη, παρέχεται η δυνατότητα του ενοικιαστή να αποχωρήσει από την μίσθωση, όταν το αποφασίσει, αφού βέβαια ενημερώσει τον ιδιοκτήτη ,ένα μήνα νωρίτερα, αντίστροφα  μπορεί και ο ιδιοκτήτης  να ζητήσει την απόδοση της κατοικίας.

10) Μετά τη λήξη της μίσθωσης, ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στον ιδιοκτήτη στην κατάσταση που την παρέλαβε,εάν υπάρχουν ζημιές να τις αποκαταστήσει.

Την Ενημερωτική σελίδα των Πρωτοετών Φοιτητών 2019-2020 μπορείτε να την δείτε εδώ!

Οδηγός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ενόψει αναζήτησης φοιτητικού σπιτιού

«Δυστυχώς τα πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα Πανεπιστήμια και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ’ εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μια άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο πού θα βρουν αυτό που ζητούν», επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ.

Πιο αναλυτικά:

1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

2. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Εάν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχθείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε, λίγο παραπέρα!

3. Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φθηνότερα από τα μικρότερα.

4. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

5. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητάει είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

6. Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών» τα οποία υπόσχονται ότι εάν προκαταβάλετε κάποιο ποσό θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

Πού νοικιάζονται σπίτια έως και 30% φθηνότερα

Σπίτια-ευκαιρίες, που νοικιάζονται φθηνότερα έως και 30%, μπορούν να βρουν οι γονείς εάν διευρύνουν το πεδίο της αναζήτησής τους σε ζώνες που βρίσκονται πιο μακριά από τις σχολές φοίτησης των παιδιών τους.

«Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα», προτρέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με παράγοντες της αγοράς να υπενθυμίζουν πως οι τιμές των ενοικίων είναι αντιστρόφως ανάλογες της απόστασης από την εκάστοτε σχολή.

Υπογραμμίζεται ότι, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, το κόστος μίσθωσης για μία γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι, για παράδειγμα, στο Περιστέρι κυμαίνεται από 220 ευρώ έως και 350 ευρώ τον μήνα, όταν στο Αιγάλεω δεν αποκλείεται να «αγγίξει» ακόμη και τα 400 ευρώ, σύμφωνα με τον Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

«Η διαφορά αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Περιστέρι διαθέτει μετρό για την άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και λεωφορείο, όπου εύκολα και εντός 10-15 λεπτών (μέσω της Λ. Θηβών ή/και της Λ. Αθηνών) μπορεί κάποιος να βρεθεί στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω, δικαιολογεί γιατί πολλοί φοιτητές, που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το επιλέγουν, όταν πρόκειται να αναζητήσουν σπίτι», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο επικεφαλής του Δικτύου, κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι λογικό, όταν ένα νέο παιδί και δη από την επαρχία, έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις του θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 15λέπτου. «Όταν εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσο να διαθέτει ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με ό,τι έχει συνηθίσει», εξηγεί και συνεχίζει: «Ακόμη και στην καθημερινότητά του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του, που διαμένουν σε άλλες περιοχές από τη σχολή, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά στη μετακίνησή του».

Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά θα μπορούσαν να αναζητήσουν σπίτι και σε όμορες συνοικίες, όπως το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός, το Μοσχάτο και η Νίκαια. Με βάση την έρευνα, τα ενοίκια σε αυτές ξεκινούν από τα 200 ευρώ/μήνα για ένα studio και από τα 270 ευρώ/μήνα για ένα διαμέρισμα έως 60 τ.μ., όταν η μέση τιμή μίσθωσης στον Πειραιά ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα οκτώ ευρώ/τ.μ.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν σπίτι σε Υμηττό, Δάφνη, Βύρωνα και Ηλιούπολη. «Μην ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό, όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σε όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες», σημειώνει ο κ. Μπάκας και συνεχίζει: «Παράλληλα, από τον Υμηττό και τον Βύρωνα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω Λ. Βουλιαγμένης-Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό».

Επισημαίνεται ότι όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας του E-Real Estates, τα ενοίκια στις συγκεκριμένες περιοχές των κεντρικών και νότιων προαστίων κυμαίνονται από τα 220 ευρώ έως τα 300 ευρώ/μήνα για τις γκαρσονιέρες και από τα 270 ευρώ έως τα 420 ευρώ για τα δυάρια.

Τέλος, όσοι φοιτητές αποφασίσουν να διαμείνουν στο κέντρο της Αθήνας θα έχουν ευρεία γκάμα επιλογών, με πολλές οικονομικές περιοχές, οι οποίες διαθέτουν πολύ καλή διασύνδεση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μία γκαρσονιέρα έως 40 τ.μ. στον Λόφο Σκουζέ, για παράδειγμα, διατίθεται προς ενοικίαση από 150 ευρώ έως και 250 ευρώ/μήνα, ενώ λίγο παραπάνω -στα 400 ευρώ- διαμορφώνεται το μίσθωμα για ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, ήτοι 200 ευρώ το άτομο σε περίπτωση συγκατοίκησης. Στα 300 ευρώ είναι το «ταβάνι» για ένα studio σε Ανω Κυψέλη, Αμπελόκηπους και Γκύζη, με το κόστος για ένα δυάρι στις επίμαχες περιοχές να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ/μήνα. «Οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε συνοικίες όμορες των σχολών τους, αλλά κοντά σε ΜΜΜ και κυρίως σε μετρό», προσθέτει ο κ. Μπάκας και καταλήγει: «Μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό, όπου εύκολα και οικονομικά μπορείς να μετακινηθείς».

Ειδικές φοιτητικές προσφορές στους Πρωτοετείς για μετακομίσεις και μεταφορές

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τους Πρωτοετείς Φοιτητές.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr