Κρίσιμες επιλογές για τους πρωτοετείς των ΤΕΙ

Κρίσιμες επιλογές για τους πρωτοετείς των ΤΕΙ

«Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες μια διαβατήρια τελετή για παιδιά και μαθητές, η οποία χαίρει μεγάλης δημοσιότητας και αποτελεί πρόκληση για δημόσιες αντιπαραθέσεις. Μέρος της όλης διαβατήριας τελετής είναι και ο σχολιασμός της “επόμενης μέρας” από ειδικούς και ειδήμονες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών γράφει τα εξής: «Η θεματολογία των συζητήσεων και των τοποθετήσεων σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβάνεται από χρονιά σε χρονιά. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι κάθε “γενιά “υποψηφίων αντιμετωπίζει τα δικά της ιδιαίτερα διλήμματα. Τα διλήμματα αυτά εν τέλει καθορίζουν και το είδος των συμβουλών που οι υποψήφιοι χρειάζονται. Οι επισημάνσεις αυτές δεν υπονοούν ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν απολύτως κοινά διλήμματα. Παρά τις σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις δεν παύουν να υπάρχουν οι δομικά δεδομένα που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο και το κοινωνικό και οικονομικό συγκείμενο εντός του οποίου βρίσκονται οι υποψήφιοι.


ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟ να επισημάνουμε μια σημαντική ιδιαιτερότητα που θα υπάρχει για όσους εισάγονται φέτος σε Τμήματα ορισμένων ΤΕΙ. Η ιδιαιτερότητα αυτή δυνητικά μπορεί να διευρύνει το επαγγελματικό τους μέλλον. Αναφερόμαστε σε εκείνα τα Τμήματα των ΤΕΙ που τώρα βρίσκονται υπό ένταξη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΤΕΙ Ηπείρου) και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΤΕΙ Ιονίων Νήσων). Χωρίς να μπορεί κανείς να προκαταβάλει μελλοντικές αποφάσεις, δεν θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι παρόμοιες διαδικασίες θα υπάρξουν και στις περιπτώσεις Τμημάτων που ανήκουν σε ΤΕΙ τα οποία συμμετέχουν σε διαδικασίες άμεσης συνέργειας με γειτονικά τους Πανεπιστήμια. Η υπόθεση αυτή διατυπώνεται με δεδομένο ότι στο υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και θρησκευμάτων έχουν κατατεθεί τα πορίσματα των επιτροπών σύγκλισης (α) ορισμένων Τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (β) του ΑΤΕΙ θεσσαλονίκης του ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου (γ) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και (δ) ορισμένων Τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και του ΕΚΠΑ.

ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από τις μέχρι σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις οι φοιτητές των Τμημάτων ΤΕΙ που εντάσσονται σε Πανεπιστήμια θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο έχουν ενταχθεί (π.χ νόμος 4559 άρθρο 5, §5).

Αμα τη ολοκλήρωσή του (μαθήματα, πτυχιακή, πρακτική άσκηση) θα μπορούν να επιλέξουν (α) αν θα πάρουν πτυχίο ΤΕΙ από το Τμήμα που έχουν εισαχθεί ή (β) αν θα ενταχθούν στον κύκλο σπουδών του νέου πανεπιστημιακού τμήματος που θα απορροφήσει το Τμήμα του ΤΕΙ στο οποίο είχαν εισαχθεί. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση αρκετά από τα μαθήματα που πέρασαν θα τους αναγνωριστούν ως συναφή με το πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος. Θα απαιτείται όμως να περάσουν και επιπλέον μαθήματα σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών. Οι φοιτητές αυτοί θα πάρουν πτυχίο του νέου πανεπιστημιακού τμήματος. Φυσικά δεν θα έχουν δικαίωμα πτυχίου ΤΕΙ.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι νομοθετικά καθορισμένο από την πολιτεία αλλά οι αποφάσεις που αφορούν ακαδημαϊκά ζητήματα (π.χ πόσα και ποια μαθήματα του προηγούμενου προγράμματος σπουδών αναγνωρίζονται στο νέο) συνιστούν αρμοδιότητα των ακαδημαϊκών οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων. Τα επιπλέον εξάμηνα που θα απαιτούνται για να καλύψουν τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του νέου πανεπιστημιακού τμήματος δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν και σίγουρα θα ποικίλουν από Τμήμα σε Τμήμα. Οι πρωτοετείς φοιτητές των ΤΕΙ που ενσωματώνονται στα νέα πανεπιστήμια θα πρέπει σοβαρά να αναστοχαστούν το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους μέλλον και να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους με αυτά τα δεδομένα. Οι περίοδοι μετάβασης μπορεί να δημιουργούν απορίες για το άγνωστο αλλά προσφέρουν και νέες ευκαιρίες».

Την σελίδα ενημέρωσης των Επιτυχόντων/Πρωτοετών Φοιτητών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Οι Πρωτοετείς Φοιτητές μέσα από τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για όλα τελευταία νέα που τους αφορούν.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr