Μετεγγραφές: 7.000 φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Σχολής

Μετεγγραφές 2016-2017: 7.000 φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Σχολής

Με αιχμή το ζήτημα των μετεγγραφών, που αφορά πάνω από 7.000 φοιτητές, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολής, έγινε κινητοποίηση την Παρασκευή το πρωί στο υπουργείο Παιδείας.

Οι Επιτροπές Αγώνα Μετεγγραφέντων των Φοιτητικών Συλλόγων Νηπιαγωγών και Δασκάλων, αλλά και δεκάδες Επιτροπές Αγώνα από το Πανεπιστήμιο Αθήνας, καθώς και ο Φοιτητικός Σύλλογος Νοσηλευτικής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους κινητοποίησης, απαίτησαν να καταργηθεί το πλαφόν του 15% και να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις μετεγγραφής, να διασφαλιστεί ότι κανένας φοιτητής (από τους 5.000) δε θα χάσει το εξάμηνο και δε θα υπάρξει πρόβλημα με τα εργαστήρια και τα φοιτητικά του δικαιώματα (πάσο, κάρτα σίτισης, βιβλία).


Στην πύλη του υπουργείου, τους συνάντησε ο Γ. Κουκούτσης, συνεργάτης του υπουργού, και τους είπε ακριβώς τα ίδια με όσα είχε πει πέρυσι ο συνεργάτης του τότε υπουργού Ν. Φίλη: Το υπουργείο βρίσκεται σε μεταβατική φάση λόγω ανασχηματισμού. Ο καινούριος υπουργός τώρα θα ενημερωθεί, άρα δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση, απλά θα καταγραφούν τα αιτήματα... Ακριβώς ίδια με πέρυσι ήταν και η προσπάθεια εμπαιγμού που επιχειρήθηκε να στηθεί σε βάρος των φοιτητών, καθώς κάτω από την πίεσή τους ο εκπρόσωπος του υπουργείου πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης αποκλειστικά στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, λέγοντας ότι το υπουργείο πιέζει για κατάργηση του πλαφόν 15%, αλλά η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι διοικήσεις, τους περιορίζει.

Οι φοιτητές κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης καθώς, «με πρόσχημα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μας καθυστερούν πάλι και οι φοιτητές γίνονται μπαλάκι μεταξύ υπουργείου και πρυτάνεων», είπε ο Θωμάς Κατσιούλας, εκπρόσωπος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού.

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση για την επίλυση των προβλημάτων μας. Ακόμα και για το ζήτημα των μετεγγραφέντων, που αφορά πάνω από 7.000 φοιτητές που κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από τις σχολές τους. Προκλητικά ο κ. Κουκούτσης μάς είπε μάλιστα πως φέτος οι αιτήσεις που έγιναν δεκτές ολοκληρώθηκαν πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά. Μήπως θέλουνε να τους πούμε και "ευχαριστώ" που δεν άργησαν μέχρι το Φλεβάρη όπως πέρυσι; Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να διασφαλιστεί η ομαλή ένταξη των 5.000 μετεγγραφέντων φοιτητών μέσα στις σχολές τους με επαρκή αύξηση της χρηματοδότησης και την απαραίτητη στελέχωση των τμημάτων με καθηγητές και να διασφαλιστεί ώστε να μη χάσει κανένας φοιτητής το εξάμηνό του», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ.

Περισσότερα νέα που αφορούν τις μετεγγραφές 2016-2017 στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr