ΑΕΙ: Ευκολότερες φέτος οι Μετεγγραφές Φοιτητών

AEI | Ευκολότερες φέτος οι Μετεγγραφές Φοιτητών

Αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαδικασία των μετεγγραφών για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Όλα συγκλίνουν στη θεώρηση ότι λιγότεροι από πέρσι φοιτητές θα αιτηθούν μετεγγραφή. Η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε σε πολλούς υποψηφίους να ονειρευτούν σπουδές σ’ άλλη πόλη μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους.

Την περσινή χρονιά σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας οι αιτήσεις των φοιτητών για μετεγγραφή συνολικά ήταν 9.930 εκ των οποίων οι 9.710 φοιτητές (ποσοστό 97,78%) επικαλέστηκαν μοριοδοτούμενα κριτήρια και οι 220 (ποσοστό 2,22%) ασθένειες ή αναπηρίες. Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα υποβολής μίας (1) και μόνο αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, έως δύο διαφορετικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.


Από το σύνολο των φοιτητών που ζήτησαν μετεγγραφή οι 6.600, ποσοστό 66,46%, δήλωσαν μόνο ένα επιθυμητό τμήμα μετεγγραφής. Ο συνολικός αριθμός των προτιμήσεων (με τις διπλοπροτιμήσεις) ήταν 13.260.

Τις περισσότερες αιτήσεις για μετεγγραφή δέχτηκε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο προτίμησαν 2.166 φοιτητές, από τους οποίους πέτυχαν τη μετεγγραφή 639, ποσοστό 29,5%, δηλαδή, περίπου 1 στους 3.

Πιο συγκεκριμένα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου της Αττικής συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις και ακολούθησαν αυτά της συμπρωτεύουσας. Τα περιφερειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως αναμενόταν δέχτηκαν τις λιγότερες:

Το 77,87% των φοιτητών, σχεδόν 1 στους 5, ζήτησε μετεγγραφή από τα κεντρικά ιδρύματα. 295 εκπαιδευτικά ιδρύματα απ’ όλη τη χώρα, 169 ΑΕΙ, 122 ΑΤΕΙ και 4 Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες δέχτηκαν μετεγγραφές φοιτητών. Οι προβλεπόμενες θέσεις σ’ αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν 7.254. Ο τελικός αριθμός των θέσεων που καλύφθηκαν είναι 4.534 ποσοστό 62,50% και 45,67% στο σύνολο των 9.930 αιτήσεων για μετεγγραφή. Δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 φοιτητές από αυτούς που ζήτησαν μετεγγραφή την πήραν. Η μελέτη της μοριογεωγραφίας των κριτηρίων που προκύπτει από τους πίνακες με τις βάσεις μετεγγραφών του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα. Ο αριθμός των μορίων, που έχει συγκεντρώσει ο τελευταίος κάθε σχολής με τη βοήθεια των κριτηρίων, δείχνει ανάγλυφα την εικόνα εφαρμογής της διαδικασίας των μετεγγραφών.

Μόλις για τρία τμήματα (1 ΑΕΙ – Φιλολογίας Ρεθύμνου και 2 ΑΤΕΙ – Μαιευτικής Πτολεμαΐδας και Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος Τ.Ε. Χανίων) και μάλιστα για τους τρεις μοναδικούς αιτούντες φοιτητές (έναν για κάθε τμήμα) επιτεύχθηκε μετεγγραφή με το μεγαλύτερο αριθμό μορίων, 8 μόρια. Στα 130 από τα 295 τμήματα (ποσοστό 44,07%) για την επίτευξη μετεγγραφής απαιτήθηκαν από 2 μόρια και κάτω. Δεν χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, τα κριτήρια που απορρέουν από το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και τον πριμοδοτούν με 3, 4 και 5 μόρια.

Στα 66 τμήματα, περίπου 1 στα 5, που έγιναν μετεγγραφές ο τελευταίος μπήκε με 1 μόριο. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι πιθανότητες μετεγγραφής είναι μεγάλες για τους περισσότερους.

Τα χαρακτηριστικά των φετινών μετεγγραφών δεν διαφέρουν από αυτά των περσινών:

  • Η διαδικασία των μετεγγραφών παραμένει ως έχει.
  • Δεν υπάρχει καμία αλλαγή ως προς τα κριτήρια.
  • Περίπου ίδιος ο αριθμός εισακτέων.
  • Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων ισούται και φέτος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα.

Από τη μία η επιπλέον φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών (πηγή μορίων για τις μετεγγραφές) και από την άλλη η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων με περίσσεια προτιμήσεων με γνώμονα την εντοπιότητα θα διευκολύνει φέτος σε μεγάλο βαθμό τις μετεγγραφές για όσους τις αιτηθούν.

Περισσότερα νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές 2016-2017 μπορείς να δεις στην κατηγορία «Μετεγγραφές» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr