ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Ο Υπουργός Παιδείας δεν τήρησε τη δέσμευση του για τις Μετεγγραφές

ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Ο Υπουργός Παιδείας δεν τήρησε τη δέσμευση του για τις Μετεγγραφές

Μετεγγραφές Φοιτητών: Σύμφωνα με την ρύθμιση «Διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών» που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο για την «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» διευκολύνονται οι μετεγγραφές φοιτητών που έχουν αδελφό ή αδελφή φοιτητή που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη, των οποίων η οικογένεια αδυνατεί οικονομικά να συντηρήσει δύο ή και περισσότερες φοιτητικές κατοικίες, πέραν της μόνιμης κατοικίας.

Πολλοί είναι οι φοιτητές που καταγγέλλουν ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν τήρησε τη δέσμευση του για τα παιδιά με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, καθώς το προηγούμενο διάστημα, ο Υπουργός και κυβερνητικοί βουλευτές είχαν εκφράσει τις δεσμέυσεις τους, ότι στη ρύθμιση θα ενταχθούν και οι φοιτητές με πολύ χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα που δε μπόρεσαν στην πρώτη φάση των μετεγγραφών να γίνει αποδεκτή η αίτησή τους.


Παρακάτω μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις τους.

Ο Βουλευτής του Σύριζα Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις 20 Δεκεμβρίου 2017 δήλωσε τα εξής:

«Με την νέα ρύθμιση που θα προωθήσει το Υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές που είναι αδέρφια θα έχουν πλέον την δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους ώστε να σπουδάζουν στην ίδια πόλη, δίνοντας μεγάλη οικονομική ανάσα στις οικογένειές τους ενώ για τις περιπτώσεις οικογενειών με συγκεκριμένα χαμηλά εισοδήματα θα δοθεί η δυνατότητα να σπουδάζουν τα παιδιά – φοιτητές στην πόλη που είναι και η βάση της οικογένειας» (link άρθρου).

Ο Υπουργός Παιδείας σε Συνέντευξη του στις 12 Ιανουαρίου 2018 στην ΕΡΤ1 δήλωσε τα εξής:

«Δεν μπορούν στη χώρα μας να μην μπορούν να σπουδάσουν παιδιά λόγω οικονομικής κατάστασης. Και όταν παίρνουν περισσότερους φοιτητές (σ.σ. τα ΑΕΙ), παίρνουν και περισσότερα χρήματα, επιχορηγούνται παραπάνω. Αν και φέτος για πρώτη φορά αυξάνουμε την επιχορήγηση των Πανεπιστημίων κατά 50%. Έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια αυτό» (link άρθρου).

Ο Υπουργός Παιδείας σε Συνέντευξη του στις 20 Ιανουαρίου 2018 στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» σε ερώτηση δημοσιογράφου "Και οι φτωχές οικογένειες; Λαμβάνεται κάποια ειδική μέριμνα;" δήλωσε τα εξής:

«Για τις οικογένειες με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ κατά κεφαλήν, δίνεται η δυνατότητα να συντηρούν ένα μόνο σπίτι, αυτό των γονέων. Μεριμνούμε, δηλαδή, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη συντήρησης επιπλέον κατοικίας λόγω παιδιών που σπουδάζουν. Επισημαίνουμε ότι αυτές οι προβλέψεις θα λειτουργούν επιπλέον των πάγιων ρυθμίσεων περί μετεγγραφών που έχουν ειδικούς ευνοϊκούς όρους για τις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες» (link άρθρου).

 ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Για να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα των μετεγγραφών, πατήστε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr