Διεθνές βραβείο, μεταπτυχιακό φοιτητή, εφαρμογή Διεθνές βραβείο σε μεταπτυχιακό φοιτητή χάρη σε έξυπνη εφαρμογή

Διεθνές βραβείο σε μεταπτυχιακό φοιτητή χάρη σε έξυπνη εφαρμογή

Περήφανους μας κάνει ο Κύπριος ερευνητής Κωνσταντίνος Κουμίδης, ο οποίος προχώρησε σε μια καινοτόμο εφαρμογή που κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η εφαρμογή ProximAid, του Κύπριου ερευνητή του Ερευνητικού Κέντρου Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος» και μεταπτυχιακού φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνου Κουμίδη, βρέθηκε ανάμεσα στις τεχνολογίες επικοινωνιών που αλλάζουν τον κόσμο.


Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει πως η καινοτόμος εφαρμογή που πρότεινε ο κ. Κουμίδης κατατάχθηκε στις πρώτες δέκα από τις πενήντα προτάσεις που είχαν υποβληθεί και αξιολογηθεί παγκοσμίως και έλαβε το 3ο βραβείο στο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό «Τεχνολογίες Επικοινωνιών που αλλάζουν τον Κόσμο».

Ο εν λόγω διεθνής διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Σύλλογο Επικοινωνιών του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE – Institute for Electrical and Electronic Engineers) και προσέλκυσε ενδιαφέρον από ένα μεγάλο αριθμό ερευνητών.

Η εφαρμογή ProximAid (Proximal adhoc Networking to Aid Emergency Response) είναι μια τεχνολογία αιχμής που αντικαθιστά την υποδομή της κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση υπερφόρτωσής της ή καταστροφής της από φυσικές ή τεχνητές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, πόλεμοι).

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, αποτελείται από ένα δίκτυο από κινητά τηλέφωνα που συνδέονται επικοινωνιακά απευθείας μεταξύ τους. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν μηνύματα ή φωτογραφίες για να καλέσουν βοήθεια ή για οτιδήποτε άλλη πληροφορία θέλουν να μεταδώσουν, χωρίς να εξαρτώνται από τα υφιστάμενα δίκτυα παροχής τηλεπικοινωνιών.

Η εφαρμογή ProximAid στέλνει τα μηνύματα από συσκευή σε συσκευή χρησιμοποιώντας ένα νέο αλγόριθμο που έχει ως στόχο να ταξιδεύουν τα μηνύματα σε όσο το δυνατό μεγαλύτερες αποστάσεις. Μέσω αυτής της λειτουργίας η επικοινωνία μπορεί να αντικατασταθεί σε περιοχές όπου οι υποδομές επικοινωνιών έχουν επηρεαστεί από φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, πλημμύρες, τσουνάμι ή τεχνητές καταστροφές όπως πόλεμοι και πυρκαγιές.

Μέσω αυτής της εφαρμογής οι επιζώντες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα σωστικά συνεργία για να ζητήσουν βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα δημιουργείται ένα ad-hoc δίκτυο στο οποίο ευφυείς αλγόριθμοι προσπαθούν να εξοικονομήσουν τη μπαταρία των συσκευών με την επιλεκτική προώθηση των μηνυμάτων σε μερικές από αυτές τις συσκευές.

Το σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η αστυνομία, πυροσβεστική και πολιτική άμυνα, για την καλύτερη αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες, δολιοφθορές κλπ.).

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη Φοιτητική Ζωή - Student Life ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr