Ναυτική Ακαδημία Κύπρος, naftikh akadhmia kypros, naftiliaka kypros spoudes Ναυτική Ακαδημία ιδρύει Πανεπιστήμιο της Κύπρου [Δείτε αναλυτικά]

Ναυτική Ακαδημία ιδρύει Πανεπιστήμιο της Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποφάσισε, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου, να προχωρήσει στην ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας σε συνεργασία με την Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών και με τη στήριξη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου (Mar.In.E.M) και του κυπριακού κολεγίου Intercollege. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί στη διάρκεια ειδικής τελετής, την 1η Αυγούστου, στη Λάρνακα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στόχος της Ναυτικής Ακαδημίας είναι να αναπτύξει και να προσφέρει στην Κύπρο ακαδημαϊκά και τεχνικά προγράμματα σπουδών, που αφορούν στον ευρύτερο χώρο της Ναυτιλίας» δήλωσε ο δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ακαδημίας, που θα έχει την έδρα της στη Λάρνακα, δίπλα στη θάλασσα, στις εγκαταστάσεις του Intercollege Λάρνακας.


Τα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών, που θα προσφέρει η Ακαδημία, περιλαμβάνουν:

α) Ναυτική Επιστήμη (BSc)

β) Ναυτική Μηχανολογία (BSc)

γ) Ναυτική Ηλεκτροτεχνολογία (BSc).

Παράλληλα, θα προσφέρονται προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης, για την προετοιμασία στελεχών του ναυτιλιακού τομέα:

α) Αξιωματικός Καταστρώματος

β) Αξιωματικός Μηχανής

γ) Ηλεκτροτεχνίτης Αξιωματικός

Επίσης, θα προσφέρονται εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης για τα διάφορα επιμέρους θέματα του τομέα:

α) Προγράμματα Ασφαλείας σύμφωνα με την STCW

β) Προγράμματα Ασφαλείας για την Βιομηχανία Υδρογονανθράκων (ΟΡΙΤΟ)

γ) Μάγειρας για εργασία σε πλοία

δ) Διαχείρισης Λιμένων

ε) Κυβερνήτη Μικρών Σκαφών

στ) Εξομοιωτές καταστρώματος και Μηχανής

ζ) Εξειδικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης

Σημειώνεται ότι η Κύπρος από τα αρχαία χρόνια διεκδικούσε ακόμα και τον τίτλο της «θαλασσοκράτειρας». Σήμερα, πολλά πλοία ταξιδεύουν υπό κυπριακή σημαία, γεγονός που συμβάλλει στο 7% της οικονομίας της. Η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η πρόσφατη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας κάνουν πιο επιτακτική την αναζήτηση νέων κατευθύνσεων ανάπτυξης, γι' αυτό και το θέμα της ναυσιπλοΐας επανέρχεται στο προσκήνιο των εξελίξεων. Πρόκειται μάλιστα για ένα τομέα στον οποίο η ΕΕ δίνει τεράστια σημασία, με δεδομένες τις αυξημένες σχετικές ανάγκες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου (ναυάγια, διάσωση, αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης, κ.ο.κ.).

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr