Πανεπιστήμια-ΤΕΙ: Λιγότερες θέσεις θα διατεθούν στους Κύπριους φοιτητές Πανεπιστήμια/ΤΕΙ: Λιγότερες θέσεις θα διατεθούν στους Κύπριους φοιτητές

Πανεπιστήμια-ΤΕΙ: Λιγότερες θέσεις θα διατεθούν στους Κύπριους φοιτητές

Λιγότερες θέσεις θα διατεθούν, φέτος, στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Ελλάδας, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της χώρας και, κατ' επέκταση, μειωμένες θα είναι οι θέσεις που αναλογούν στην κατηγορία που εμπίπτουν οι Κύπριοι υποψήφιοι.

Λιγότερες θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα προσφερθούν 68.345 θέσεις σε σύγκριση με 70.305 που ήταν πέρσι. Στην κατηγορία των αλλοδαπών/αλλογενών αναλογεί το 10% των θέσεων και ως εκ τούτου υπολογίζεται ότι θα διατεθούν 6.834. Από αυτές, οι 4.420 είναι για τα πανεπιστήμια και τις ανώτατες εκκλησιαστικές σχολές, ενώ οι υπόλοιπες 2.414 για τα ΤΕΙ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά η μείωση που παρατηρείται αφορά μόνο τις θέσεις των πανεπιστημίων, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 200 λιγότερες στην εν λόγω κατηγορία. Αντίθετα, παρατηρείται μικρή αύξηση στον αριθμό των θέσεων για τα ΤΕΙ (κατά 60 περίπου).

Σύμφωνα με ΜΜΕ, η μείωση των θέσεων σε κεντρικά πανεπιστήμια και σε περιζήτητους κλάδους αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι μειώνονται οι εισακτέοι σε όλες τις Ιατρικές Σχολές πλην των Αθηνών, καθώς επίσης στις Οικονομικές Σχολές. Ακόμα, υπάρχει μείωση στα Τμήματα Πληροφορικής, αλλά και στις Νομικές Σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υποβολή μηχανογραφικών δελτίων από Κύπριους φοιτητές

Οι Κύπριοι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία για διεκδίκηση θέσης στην Ελλάδα, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουλίου. σε δηλώσεις στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ», η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου, εξήγησε ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι τις 21 του μηνός, με στόχο τη διευκόλυνση των άρρενων υποψηφίων, που κατατάσσονται στον στρατό.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, είπε ότι όπως πάντοτε, αναμένεται να ανακοινωθούν από το ελληνικό Υπουργείο περί τα τέλη Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 συνολικά  3.170 Κύπριοι χτύπησαν την πόρτα των ελληνικών ιδρυμάτων και σε ποσοστό 98% πέτυχαν πρόσβαση.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr