ΚΥΠΡΟΣ: Δεν δικαιούται τη χορηγία ο φοιτητής - στρατιώτης ΚΥΠΡΟΣ: Δεν δικαιούται τη χορηγία ο φοιτητής - στρατιώτης

Δεν δικαιούται τη χορηγία ο φοιτητής - στρατιώτης

ΚΥΠΡΟΣ: Πολίτης που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία μπορεί να είναι ταυτόχρονα και φοιτητής, όμως θα πρέπει να ξεχάσει τη φοιτητική χορηγία, η οποία δίνεται πλέον στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων σε οικογένειες που την έχουν πραγματική ανάγκη.   Οικογενειάρχης που το παιδί του υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και παράλληλα είναι και φοιτητής, επικοινώνησε χθες με τον «Φιλελεύθερο» για να καταγγείλει ότι τον ενημέρωσαν προφορικά από την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται διάφορα Σχέδια Κοινωνικών Παροχών ότι απορρίπτεται η αίτησή του για παροχή φοιτητικής χορηγίας.  

Το αρμόδιο τμήμα επικαλέστηκε τη νομοθεσία για να προχωρήσει στην εν λόγω απόφαση.  


Ο «Φ» επικοινώνησε με τον Γαβριήλ Μίθηλλο, ανώτερο οικονομικό λειτουργό και υπεύθυνο της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πράγματι ως λόγος της απόρριψης είναι το γεγονός ότι εξαιρούνται από την παροχή φοιτητικής χορηγίας, φοιτητές που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους, περιλαμβανομένης και της εναλλακτικής θητείας.  

Σύμφωνα με τον κ. Μίθηλλο, για να είναι κάποιος δικαιούχος πρέπει να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προτού αρχίσει η φοίτησή του ή να έχει τύχει αναστολής ή απαλλαγής κατάταξής του, ώστε να δικαιούται φοιτητικής χορηγίας η οικογένειά του. Επισημαίνεται ότι το ύψος της φοιτητικής χορηγίας καθορίζεται ανάλογα µε το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, και κυμαίνεται σε €1.450-1.710 με μέγιστο εισόδημα τις €59.000.    

Σύμφωνα με τον κ. Μίθηλλο, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μεμονωμένη, ωστόσο είπε, με βάση το γράμμα του νόμου για να λάβει κάποιος φοιτητική χορηγία, πρέπει είτε να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, είτε να πάρει απαλλαγή. Εξήγησε ότι ο νόμος δεν παρέχει την ευχέρεια εξέτασης τέτοιων αιτήσεων, παρά το γεγονός ότι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr