ΚΥΠΡΟΣ: Οικονομική βοήθεια σε άπορους φοιτητές  ΚΥΠΡΟΣ: Οικονομική βοήθεια σε άπορους φοιτητές

Οικονομική βοήθεια σε άπορους φοιτητές 

Έναρξη της λειτουργίας του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, εξήγγειλε η πρώτη κυρία, Άντρη Αναστασιάδη. Πρώτοι δικαιούχοι είναι οι δυσπραγούντες νέοι. Ποια τα κριτήρια για εξασφάλιση βοήθειας, αλλά και γιατί αντέδρασε η αντιπολίτευση.

Υποχρέωσή της θεωρεί η Κυβέρνηση να βοηθήσει τη νέα γενιά, ιδιαίτερα στους δύσκολους, λόγω οικονομικής κρίσης, καιρούς. 


Και αυτός είναι ο πρώτος στόχος του ανεξάρτητου φορέα κοινωνικής στήριξης, ανακοίνωσε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο. 

Όπως δήλωσε η κα. Αναστασιάδη, "σκοπός λοιπόν του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, την ίδρυση και λειτουργία του οποίου εξαγγέλλω σήμερα, είναι η στήριξη δυσπραγούντων προσώπων ή ατόμων που λόγω έκτακτων κοινωνικών περιστατικών ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων έχουν επηρεαστεί άμεσα, όσον αφορά την συνέχιση της εκπαίδευσης τους".

Η Γενική Λογίστρια του κράτους, Ρέα Γεωργίου, αναφέρθηκε στα κριτήρια με βάση τα οποία θα παραχωρείται βοήθεια:

"Δικαίωμα διεκδίκησης έχουν άτομα τα οποία είναι Κύπριοι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία , τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας είναι τέτοια που απαιτούν την διακοπή της συνέχισης των σπουδών του παιδιού".

Μεγάλος αριθμός ιδιωτών έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα για να συνεισφέρουν στο φορέα, ενώ ευχαριστίες απηύθυνε η Άντρη Αναστασιάδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας και στον βουλευτή Νίκο Νικολαΐδη, οι οποίοι αποφάσισαν όπως οι συντάξεις που δικαιούνται καταβάλλονται στον Φορέα. 

"Ο Φορέας λειτουργεί από σήμερα χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση λειτουργικών εξόδων ενώ το έργο του θα υπόκειται σε έλεγχο από τον γενικό ελεγκτή", δήλωσε η κα Αναστασιάδη. 

Της εξαγγελίας λειτουργίας του Φορέα, προηγήθηκε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά την οποία η Γενική Λογίστρια ανέλυσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για τροποποίηση του νόμου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του ταμείου κοινωνικής στήριξης και από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. 

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα την κυβέρνηση ότι επαναφέρει πρόνοιες έκδοσης επιταγών κατά το δοκούν, όπως γινόταν επί προηγούμενης Κυβέρνησης, πρακτική που ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε καταδικάσει. 

Τα περί αδιαφανών διαδικασιών απέρριψε, με γραπτή δήλωση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και ανέδειξε την ανάγκη κάλυψης του κενού που υπάρχει για στήριξη και άλλων ομάδων πολιτών που έχουν ανάγκη, όπως είναι τα ορφανά από την αεροπορική τραγωδία της Ήλιος. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr