ΚΥΠΡΟΣ: Αύξηση φοιτητών σε πανεπιστήμια - Μειώση σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Σημαντικά στοιχεία αναφορικά με το φοιτητικό πληθυσμό στην Κύπρο παρουσιάζονται στη χαρτογράφηση της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά, η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ), με στοιχεία που συλλέχθηκαν από τα πανεπιστήμια και τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, το σύνολο των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο ανέρχεται σε 32.824 φοιτητές, εκ των οποίων 26.666 φοιτούν σε πανεπιστήμια και 6.158 σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών φοιτά το 70% του συνόλου των φοιτητών, ενώ στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (επίπεδο Μάστερ και Διδακτορικό) φοιτά το 30% του φοιτητικού πληθυσμού.


Από το σύνολο των 32.824 φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο, 23.181 είναι Κύπριοι πολίτες (ποσοστό 70,5%), 6.693 είναι Ευρωπαίοι πολίτες (ποσοστό 20,5%), ενώ 2.950 φοιτητές προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 9%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε σχέση με την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013, υπήρξε αύξηση των φοιτητών των πανεπιστημίων κατά 1% (175 φοιτητές), ενώ στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπήρξε σημαντική μείωση της τάξης του 6,7% (441 φοιτητές).

Πρώτος στην προτίμηση των προπτυχιακών φοιτητών των πανεπιστημίων είναι ο κλάδος διοίκησης και οικονομικών, ενώ ακολουθούν η νομική, η δημοτική εκπαίδευση και η λογιστική. Όσον αφορά τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αυτοί επιλέγουν σπουδές σε κλάδους διοίκησης και οικονομικών, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι ειδικής και ενιαίας εκπαίδευσης, επιστημών της αγωγής και διοίκησης μονάδων υγείας.

Ανάμεσα στους προπτυχιακούς φοιτητές των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πρώτη προτίμηση είναι η φοίτηση σε κλάδους διοίκησης και οικονομικών, ενώ ακολουθούν οι ξενοδοχειακές και τουριστικές σπουδές, η αισθητική και οι γραμματειακές σπουδές.

Την ίδια πρώτη προτίμηση, δηλαδή διοίκηση και οικονομικά, έχουν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία ακολουθούν οι σπουδές στην εκπαίδευση, τα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα και οι κλάδοι στις περιβαλλοντικές σπουδές.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr