Στους δρόμους οι φοιτητές στην Κύπρο για τη φοιτητική χορηγία!

Απέσυρε το νομοσχέδιο για τη φοιτητική χορηγία, το υπουργείο παιδείας, με τον Υπουργό, Κώστα Καδή, να ανακοινώνει αναθεώρηση των κριτηρίων. Βασικός στόχος του Υπουργείου, είναι η οικονομική στήριξη των φοιτητών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Το Υπουργείο Παιδείας απέσυρε το Νομοσχέδιο φοιτητικής χορηγείας που είχε θέσει ενώπιον της βουλής 

Με επιστολή του προς τους βουλευτές ζητά να μην εξεταστεί το νομοσχέδιο για τη φοιτητική χορηγία. 


Υπό το βάρος έντονων αντιδράσεων εκ μέρους των φοιτητών ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής αποφάσισε τη διενέργεια νέου κύκλου διαλόγου με τους φοιτητές ώστε να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις και οι θέσεις τους, στο αναδιαμορφωμένο νομοσχέδιο. 

Διευκρίνισε επίσης ότι θα τροποποιηθούν, κυρίως τα σημεία που αφορούν στα περιουσιακά κριτήρια, καθώς το όριο που καθορίστηκε ήταν χαμηλό:

"Να δοθεί χρόνος να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο που έχει υποβληθεί και να επανυποβληθεί διαφοροποιημένο στη βάση και του διαλόγου που θα έχουμε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Σίγουρα θα διαφοροποιηθούν τα περιουσιακά κριτήρια που περιλάμβανε το νομοσχέδιο όπως είχε καταβληθεί".  

Το νομοσχέδιο που είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, και κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, είχε ξεσηκώσει την αντίδραση φοιτητικών ενώσεων και παρατάξεων τις τελευταίες μέρες, οι οποίες προειδοποιούσαν για μαζικές κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Παιδείας εάν δεν γινόταν η απόσυρσή του. 

Ωστόσο ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι ο βασικός στόχος του Υπουργείου, παραμένει η οικονομική στήριξη των φοιτητών που έχουν την μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη και εκεί θα επικεντρωθούν οι τροποποιήσεις που θα γίνουν στο νομοσχέδιο. 

Ο Υπουργός Παιδείας, προέβη στις δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τους στρατιώτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. 

Νωρίτερα.

Το Υπ. Παιδείας επανεξετάζει το νομοσχέδιο για τη φοιτητική χορηγία 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, θα αποσύρει το νομοσχέδιο φοιτητικής χορηγίας.

Επιστολή στη Βουλή με την οποία της ζητείται να σταματήσει τη διαδικασία εξέτασης του νομοσχεδίου για τη φοιτητική χορηγία, απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην αίτηση για φοιτητική χορηγία, ο Κώστας Καδής εξέφρασε την άποψη ότι το όριο των περιουσιακών στοιχείων ήταν χαμηλό και πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο την αύξησή του.

Το ποσό της φοιτητικής χορηγίας εξαρτάται σήμερα από το ύψος των εισοδημάτων μιας οικογένειας. Από πέρυσι έχουν μπει και περιουσιακά κριτήρια, ενώ στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή υπήρχε δραστική μείωση του ορίου των περιουσιακών στοιχείων.

Το όριο των περιουσιακών στοιχείων έχει μειωθεί από το €1,2 εκ., στις €500 χιλιάδες.

Στόχος, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, είναι να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις και οι θέσεις των φοιτητών και μετά την αξιολόγηση των νέων δεδομένων το νομοσχέδιο να σταλεί εκ νέου στη Βουλή αναδιαμορφωμένο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με την ΠΟΦΕΝ στις 21/1, ζήτησε από τους φοιτητές να καταθέσουν τις απόψεις τους ούτως ώστε, όπως είπε "να εμβολιάσουμε με αυτές τις πρόνοιες του νομοσχεδίου".

"Το Υπουργείο επιφορτίστηκε με την ευθύνη διαχείρισης μιας νέας διαδικασίας. Η μελέτη και αξιολόγηση της διαδικασίας αυτής συνεχίζεται. Διαθέτουμε τα αντανακλαστικά και την ευαισθησία να κάνουμε τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις ανάγκες των φοιτητών μας", ανέφερε.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ο βασικός στόχος παραμένει η οικονομική στήριξη των φοιτητών που έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Υπενθύμισε την ίδια ώρα ότι το ύψος των επιδομάτων για τη στήριξη των φοιτητών δεν έχει μειωθεί στον προϋπολογισμό του 2015, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξαν σταθερά, μειώσεις στη φοιτητική χορηγία.

"Αυτές οι μειώσεις τερματίζονται, φτάνει δηλαδή και σταθεροποιείται το ποσό που θα παραχωρείται προς τους φοιτητές μας και το ζητούμενο είναι το ποσό αυτό να διατεθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι η ενσωμάτωση του φοιτητικού πακέτου στη φοιτητική χορηγία, καθώς και η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης της φοιτητικής χορηγίας από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Παιδείας είχε ως μόνο στόχο τη διαφανή, αξιοκρατική και ορθολογιστική αξιοποίηση των διαθέσιμων κρατικών πιστώσεων για ενίσχυση των φοιτητών.

Όπως είπε, "αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί  στην ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας μας για αποτελεσματική διοίκηση, απλουστευμένες διαδικασίες, χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και στοχευμένη επιδοματική πολιτική".

Το τελικό νομοσχέδιο θα συνδιαμορφωθεί με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας.

Νωρίτερα.

ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατέψει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους 

Η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ (ΣΑΠ - ΤΕΠΑΚ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως αναμένει από τον Υπουργό Παιδείας να τηρήσει την υπόσχεσή του ότι η συνολική κρατική φοιτητική χορηγία δεν θα μειωθεί και ότι οι φοιτητές θα έχουν δίκαιη και αποτελεσματική οικονομική βοήθεια. Προσθέτει πως το κράτος έχει υποχρέωση να προστατέψει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους από πρόσθετα και δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ και όλοι οι ακαδημαϊκοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δημόσια συζήτηση για τον "περί Παροχής Φοιτητικής Χορηγίας Νόμο του 2014". "Αναγνωρίζουμε την ανησυχία των φοιτητών, αγωνιούμε μαζί τους για τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο και ανησυχούμε πολύ για τις επιπτώσεις που θα έχει στους σημερινούς και μελλοντικούς φοιτητές μας", προσθέτει.

"Διαχρονικά, η επένδυση στο ανθρώπινο διανοητικό κεφάλαιο και στην εκπαίδευση αποδείχτηκε σημαντικός πυλώνας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί σε ξενόφερτες πολιτικές λιτότητας να οδηγήσουν στην απαξίωση της ανώτατης εκπαίδευσης και στην κατάργηση στην πράξη της δωρεάν δημόσιας παιδείας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως η κρατική χορηγία προς τους φοιτητές διασφαλίζει την πανανθρώπινη αρχή της ίσης ευκαιρίας στη μόρφωση και εξασφαλίζει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την επιβίωση της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.

Με μαζικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φοιτητές για φοιτητική χορηγία 

Η Φοιτητική Ένωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου προειδοποιεί με μαζικές κινητοποιήσεις εάν δεν αποσυρθεί το Νομοσχέδιο που αλλάζει τα εισοδηματικά κριτήρια για να μπορεί να πάρει μια οικογένεια φοιτητική χορηγία.

“Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει να μην σέβεται τα κεκτημένα των φοιτητών και να επιτίθεται ακατάπαυστα στην παιδεία του τόπου μας με νέες πολιτικές λιτότητας όπως το πιο πάνω νομοσχέδιο σε συνδυασμό με την κατάργηση του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας, το οποίο μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευσης, έδινε οικονομική ανάσα σε όσες οικογένειες φοιτητών είχαν την περισσότερη ανάγκη”, αναφέρουν οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ.

Καταδικάζουν “την επίθεση της κυβέρνησης στην παιδεία του τόπου μας” και αναφέρουν ότι “οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί πιστά η Κυβέρνηση δεν θυματοποιούν μονάχα τη νεολαία αλλά ολόκληρο τον Κυπριακό λαό”.

“Με τις δικές τους πολιτικές υπονομεύουν το μέλλον μας οδηγώντας μας με μαθηματική ακρίβεια εμάς και τους γονείς μας σε περαιτέρω φτωχοποίηση”, αναφέρουν οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ.

Επιπρόσθετα, η. Φ.Ε. ΤΕΠΑΚ εκφράζει “θλίψη για τη στάση που κράτησε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου μας που όφειλε να στηρίξει το δικαίωμα μας στη μόρφωση”.

“Το διορισμένο πλέον συμβούλιο από την Κυβέρνηση, επέλεξε συνειδητά να μην τοποθετηθεί για τις πιο πάνω εξελίξεις, στηρίζοντας ουσιαστικά τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση, λειτουργώντας όπως εμείς προειδοποιούσαμε `ως ένας βραχίονας` της Κυβέρνησης στα Δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου μας”.

“Ως Φ.Ε.ΤΕΠΑΚ  ξεκαθαρίζουμε ότι αν δεν αποσυρθεί άμεσα το πιο πάνω Νομοσχέδιο θα προχωρήσουμε με μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ αμετάθετος μας στόχος είναι η επαναφορά του κονδυλίου για το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας και της φοιτητικής χορηγίας τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012”, αναφέρουν οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ.

Παράλληλα καλούν τη συντεχνία των ακαδημαϊκών ΤΕΠΑΚ και ΠΑΝΚΥΠ, την  Π.Ο.Φ.Ε.Ν, όλες τις Φοιτητικές Ενώσεις και όλους τους κοινωνικούς φορείς “να τοποθετηθούν άμεσα και να εκφράσουν την διαφωνία τους δημιουργώντας ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο και να παρθεί απόφαση για  μαζική κινητοποίηση μέχρι την Τρίτη 27 Ιανουαρίου έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να μας κλέψουν το `βιβλίο από το χέρι`”.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr