Ανακοίνωση Τύπου Προοδευτικής Κ.Φ. για την κατάργηση του πακέτου φοιτητικής μέριμνας

Ανακοίνωση Τύπου Προοδευτικής Κ.Φ. για την κατάργηση του πακέτου φοιτητικής μέριμνας

Ως Προοδευτική Κ.Φ. καταδικάζουμε την βεβιασμένη τροποποίηση του Προϋπολογισμού του Κράτους του 2015 που είχε κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση ταυτισμένη με τις επιβουλές της Τρόικα κουτσουρεύει τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα το 2009 η Κυβέρνηση Χριστόφια παραχώρησε για πρώτη φορά πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας, διεκδίκηση για την οποία αγωνιζόταν χρόνια το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Το συγκεκριμένο πακέτο για 5 χρόνια παραχωρείτο στους φοιτητές αναλόγως των ελλείψεων που είχε ο καθένας, για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, σίτιση, στέγαση, αγορά βιβλίων, αγορά Η/Υ κ.α.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη τερματίζει το φοιτητικό πακέτο κρατικής μέριμνας. Η κυβέρνηση παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στους φοιτητές και ενάντια στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών τους. Σ’αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε οι φοιτητές και οι οικογένειες μας, έρχονται να αποκόψουν ουσιαστικά το δικαίωμα μας στη μόρφωση. Ας μας απαντήσουν λοιπόν:


Γνωρίζουν πόσοι φοιτητές σπουδάζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν οικονομικά;

Γνωρίζουν πόσοι φοιτητές χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για να πηγαινοέρχονται στις επαρχίες τους λόγω του ότι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ενοικιάσουν στην πόλη που σπουδάζουν;

Γνωρίζουν πόσοι φοιτητές έχουν τερματίσει τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τις ολοκληρώσουν;

Γνωρίζουν πόσοι νέοι δεν επιλέγουν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων;

Γιατί δεν έγινε καμία συζήτηση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα;

Δεν λύνεται το πρόβλημα με τη συγχώνευση του κονδυλίου της κρατικής χορηγίας με το  πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας και την κατάργηση του δεύτερου.Αντιθέτως διογκώνεται. Διογκώνεται γιατί κανείς δεν εγγυάται ότι, θα προσφέρεται σ’ αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη για σίτιση, στέγαση, αγορά βιβλίων ή Η/Υ. Θα δίνεται η χορηγία με βάση τα κριτήρια της, χωρίς τη μοριοδότηση που δινόταν στο πακέτο φοιτητικής μέριμνας.

Η ασταμάτητη επίθεση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη δε φαίνεται να έχει τελειωμό, αφού συνεχίζεται με το πιο πάνω μέτρο. Ήδη οι φοιτητές έχουμε ζήσει τη μείωση της χορηγίας κατά 7 εκ., με αποτέλεσμα να παρέχεται σε όσους έχουν πλέον κάτω των 59000 ευρώ εισόδημα, την αποκοπή 800 χιλιάδων ευρώ από το ΙΚΥΚ, την αποκοπή των προϋπολογισμών των Δημοσίων Πανεπιστήμιων, την αύξηση των κομίστρων των λεωφορείων για τους φοιτητές, την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φοιτητές. Προϊδεάζουν τους πάντες για εισαγωγή διδάκτρων, συγχωνεύσεις σχολών, εισαγωγή τριετών πτυχίων, υποβαθμίζοντας το επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών.

Ως Προοδευτική Κ.Φ., δηλώνουμε ξεκάθαρα πως ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ πρέπει να τερματιστεί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταντήσουν την παιδεία και τα πανεπιστήμια προνόμιο για τους λίγους και τους εκλεκτούς. Το δικαίωμα μας στη μόρφωση είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ. Καλούμε έστω και στην υστάτη, να αποσύρουν τη συγκεκριμένη τροπολογία ή να την καταψηφίσουν στη Βουλή.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr