Κίνδυνος να μείνουν οι φοιτητές χωρίς συγγράμματα το εαρινό εξάμηνο

Κίνδυνος να μείνουν οι φοιτητές χωρίς συγγράμματα το εαρινό εξάμηνο

Χωρίς συγγράμματα για το εαρινό εξάμηνο 2016 - 2017 κινδυνεύουν να μείνουν οι φοιτητές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των εκδοτών, όπως αναφέρει σε σχετική ερώτηση στην Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου Κατερίνα Μάρκου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων σε σχετική επιστολή προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, οι καθυστερήσεις στις καταβολές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού στις εκδοτικές επιχειρήσεις οφείλονται ανεξόφλητα υπόλοιπα από το Μάιο του 2016.


Ως αποτέλεσμα της οικονομικής ασφυξίας, πολλοί εκδότες αδυνατούν να καλύψουν με τη σειρά τους τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε προμηθευτές (προμήθεια χαρτιού, πληρωμή τυπογράφων, απόδοση δικαιωμάτων στους συγγραφείς κλπ.) και είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην εκτύπωση και διανομή των συγγραμμάτων για το επόμενο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι η συνολική δαπάνη για συγγράμματα έχει μειωθεί από 100 εκ. ευρώ το 2012 στα 54 εκ. ευρώ, μείωση της τάξης του 46%, τη στιγμή που ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου.

Η κ. Μάρκου απευθύνει τις κάτωθι δύο ερωτήσεις στους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών:

1) Με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσετε την απρόσκοπτη διανομή των συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές για το εαρινό εξάμηνο 2016-2017;

2) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην εξόφληση των οφειλομένων προς τους εκδότες συγγραμμάτων και πότε;

Το email που έστειλε ο Εύδοξος στους Φοιτητές για το Εαρινό Εξάμηνο 2017

Πληροφορίες από dikaiologitika.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr