Ηλεκτρονική διανομή συγγραμμάτων ζητά η "Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών"

Ηλεκτρονική διανομή συγγραμμάτων ζητά η ΠάΝΚΣ

Αναλυτικά η πρόταση της "Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών - ΠάΝΚΣ":

"Χωρίς αμφιβολία η πανδημία του covid-19, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τα διάφορα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Ένα από αυτά και ιδιαίτερα επίκαιρο, αφού σήμερα μπαίνουμε σε νέο lockdown, είναι το καθεστώς με το οποίο προμηθευόμαστε τα ακαδημαϊκα συγγράμματα καθώς και την μορφή τους. Συγκεκριμένα η έλλειψη της επιλογής απόκτησης ψηφιακών συγγραμμάτων, οδήγησε την προηγούμενη άνοιξη σε μεγάλη σύγχυση στους  φοιτητές. Χρειάστηκε να παρθούν έκτακτα μέτρα τα οποία, παρόλο που ήταν αναγκαία και διεκδικηθηκαν απο την φοιτητική κοινότητα, επιβάρυναν τον εθνικό προϋπολογισμό, το σύστημα διανομής και εν τέλη άργησαν ακόμα περισσότερο τα συγγράμματα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φοιτητές να τα προμηθευτούν ένα μήνα πριν τις εξετάσεις!


Φυσικά η ύπαρξη ηλεκτρονικών συγγραμμάτων δεν είναι αναγκαία μόνο κάτω από δύσκολες συνθήκες και έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή η πανδημία, αλλά είναι μια επιλογή που ο σύγχρονος φοιτητής πρέπει να έχει! Επιχειρήματα επι της θέσης μας είναι τα εξής:

1. Μελετώντας τα νούμερα τα οποία παρέχει πρόσφατο άρθρο εφημερίδας σχετικά με την αγορά συγγραμμάτων τα έξοδα ανέρχονται σε 217 ευρώ το έτος ανα φοιτητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνοντας την επιλογή στους φοιτητές να προμηθευτούν την ψηφιακή μορφή σε ένα 50% για αρχή, από τα συγγράμματα τους ανα ακαδημαϊκό εξάμηνο, θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό (περίπου 7.5εκ. ευρώ τον χρόνο συνολικά, και 326 ευρω στο 10% των φοιτητών). Χρησιμοποιώντας αυτό το ποσό θα μπορούσαμε να προβούμε σε επιδόματα για φοιτητές οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά ή επιδόματα αριστεία, ακόμα και παροχή tablet ή υπολογιστή. Με λίγα λόγια η επιλογή σου να στραφείς προς τα ηλεκτρονικά συγγράμματα βοηθάει άμεσα έναν συμφοιτητή σου.

2. Στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή είναι αρκετά εύχρηστο και ευέλικτο να έχουμε πρόσβαση σε ψηφιακά συγγράμματα τα οποία μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε στιγμή μαζί μας. Θα υπάρχουν σε μορφή αρχείων pdf χωρίς να πιάνουν χώρο στα προσωπικά μας αντικείμενα. Μια πρόταση λοιπόν θα ήταν η δημιουργία ενός χώρου στο διαδίκτυο ο οποίος θα είναι η ψηφιακή βιβλιοθήκη του κάθε φοιτητή και θα μας δίνει την δυνατότητα προβολής και download των συγγραμμάτων και λοιπών ακαδημαϊκων περιοδικών που θα υπάρχουν σε αυτήν. Μια όψη αυτής της πρότασης είναι το αποθετήριο Κάλλιπος, το οποίο περιέχει υποστηρικτικό υλικό για τον έλληνα φοιτητή προπτυχιακό και μεταπτυχιακό .

3. Η χρήση των ψηφιακών συγγραμμάτων είναι θεμιτή για οικολογικούς σκοπούς . Μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού αποτρέπουμε την αποψίλωση δασών για να τυπώσουμε βιβλία τα οποία σε μεγάλο ποσοστό δεν θα επαναχρησιμοποιηθούν. Μην λησμονούμε ότι η πρόκληση της εποχής μας είναι η κλιματική αλλαγή και είναι χρεος μας να κάνουμε όσο το δυνατό τις καλύτερες επιλογές για τον πλανήτη μας. 

4. Η χρήση των συγγραμμάτων είναι συμβουλευτική . Πολλές φορές οι καθηγητές ζητούν να μένουμε εστιασμένοι στις σημειώσεις του  e class  διότι το βιβλίο έχει ένα πιο γενικό χαρακτήρα. Εξαιρετικά σημαντικό για να αναφερθεί είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα, το 60% φοιτητων θεωρεί πιο σημαντικές τις σημειώσεις του καθηγητή για το διάβασμα του, ενώ μόλις το 26% θεωρεί τα συγγράμματα.

5. Εν πάσει περιπτώσει η χρήση ηλεκτρονικών συγγραμμάτων θεωρούμε ότι πρέπει να μην είναι υποχρεωτική, αλλά στην διακριτική ευχέρεια του κάθε φοιτητή. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχολές στις οποίες η χρήση των φυσικών συγγραμμάτων είναι άκρως απαραίτητη. Υπάρχουν όμως και άλλες, στις οποίες τα συγγράμματα χρησιμοποιούνται ελάχιστα έως και καθόλου! Για να είναι η επιλογή πιο ακριβής προτείνουμε ο εύδοξος, με την έρευνα την οποία πραγματοποιεί κάθε εξάμηνο για την χρησιμότητα των συγγραμμάτων, να προτείνει ποια από αυτά θα ήταν πιο θεμιτό να προμηθεύονται σε ηλεκτρονική μορφή. 

6. Με τις δυνατότητες διαφόρων εργαλείων οι φοιτητές μπορούν να σημειώνουν, να υπογραμμίζουν και να βάζουν σελιδοδείκτη στα e-books τους. 

Αυτή ήταν μια αρχική σύνοψη των θέσεων μας επί του θέματος της επιλογής των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την σημασία της εξοικονόμησης των χρημάτων και της αναδιανομής αυτών των πόρων προς όφελος των φοιτητών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η δυνατότητα δαπάνης περισσότερων πόρων και να χρησιμοποιείται για την κερδοσκοπία εκδοτικών οίκων εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και εν τέλη… των φοιτητών!

Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μια σειρά εκδηλώσεων και ερευνών για να ενισχύσουμε αυτή μας την θέση και να την αγκαλιάσει η φοιτητική κοινότητα. Επιπλέον, θα έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να συζητήσουμε πιθανή εφαρμογή αυτής της ιδέας στα πανεπιστήμια της χώρας μας."

Ιάσων Χριστουλάκης, Εκπρόσωπος ΠάΝΚΣ ΠΑΔΑ
Αλεξάνδρα Μουτσάτσου, Εκπρόσωπος ΠάΝΚΣ ΟΠΑ

Links για τα στοιχεία:

  1. Το άρθρο που χρησιμοποιήθηκε για την αναφορά χρηματικών ποσών είναι το εξής. Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί είναι απο το 2015.
  2. Αποθετήριο Κάλλιπος: https://repository.kallipos.gr/

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις των φοιτητικών συγγραμμάτων - Προσοχή στην προθεσμία!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr