Φοιτητές ζητούν από την Κεραμέως να ξεκινήσει άμεσα η κατ' οίκον διανομή των συγγραμμάτων - Οι προτάσεις τους!

Φοιτητές ζητούν από την Υπουργό Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα η κατ' οίκον διανομή των συγγραμμάτων!

Φοιτητικά Συγγράμματα"Οι φοιτητές τονίζουν πως η μη άμεση λήψη των φοιτητικών συγγραμμάτων δημιουργεί σοβαρά κωλύματα, καθώς οι φοιτητές δεν μπορούν να διαβάσουν όσα παραδίδονται στις ηλεκτρονικές διαλέξεις."

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απέστειλε η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη με την οποία ζητά την κατ’ οίκον αποστολή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων από το σύστημα του Ευδόξου. Στην επιστολή τους οι φοιτητές παραθέτουν τις προτάσεις τους έτσι ώστε να παρθεί άμεσα μια απόφαση από το Υπουργείο και να ξεκινήσει το γρηγορότερο διανομή των συγγραμμάτων προς τους φοιτητές της χώρας.


Η επιστολή που εστάλη στα «Φοιτητικά Νέα» αναφέρει: «Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μία πρωτοφανή κατάσταση που απειλεί αρχικά την παγκόσμια δημόσια υγεία και στη συνέχεια διάφορους κλάδους, όπως η Παιδεία, καθώς όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται μέχρι νεωτέρας σε αναστολή λειτουργίας. Ως αποτέλεσμα όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αυτή τη στιγμή καταρρέει, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για κάλυψη της ύλης και συνέχεια του ακαδημαϊκού έτους μέσω των διαδικτυακών διαλέξεων. Το πρώτο δείγμα αυτών των ηλεκτρονικών μαθημάτων ήταν θετικό και δείχνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την ομαλή διεξαγωγή των εκπαιδευτικών λειτουργιών».

Οι φοιτητές επισημαίνουν: «Ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων τους. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά κωλύματα, καθώς οι φοιτητές δεν μπορούν να διαβάσουν όσα παραδίδονται στις ηλεκτρονικές διαλέξεις.

»Σε μια εποχή που ήδη η παρεχόμενη εκπαίδευση έχει σημαντικές ελλείψεις, είναι σημαντικό να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα εκμάθησης. Για τους παραπάνω λόγους και σκεπτόμενοι την κατάστασης της χώρας και τις ανάγκες των φοιτητών πανελλαδικά, ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη προτείνουμε:

1. Καθώς η πλατφόρμα διανομής συγγραμμάτων Εύδοξος διαθέτει ήδη δυνατότητα αποστολής τους μέσω ταχυμεταφοράς, αιτούμαστε η δυνατότητα αυτή να εφαρμοστεί καθολικά και κατ’ οίκον για όλους τους φοιτητές στην διεύθυνση που θα δηλώνουν, μιας και με την παράταση της αναστολής κανένας δε θα μπορεί να έχει πρόσβαση ή να παραλάβει τα συγγράμματα του εξαμήνου. 

2. Ζητούμε να εξεταστεί για λόγους έκτακτης και κατεπείγουσας ανάγκης η εκταμίευση κονδυλίου από τον Ειδικό Λογαριασμό του πανεπιστημίου που θα καλύπτει το σύνολο των μεταφορικών εξόδων αποστολής των συγγραμμάτων για όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως. Ή άλλως η απευθείας έκτακτη χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τον τακτικό προϋπολογισμό ή κάλυψη των εξόδων μεταφοράς από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας μέσω επιχορήγησης ή αποζημίωσης.

3. Ως έσχατη λύση προτείνεται να οριστεί ως κεντρικό σημείο διανομής το πανεπιστήμιο, το οποίο και θα αναλάβει πριν την άρση της αναστολής να διανείμει ή να αποστείλει κατά τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω τα συγγράμματα. 

4. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραταθεί η προθεσμία παραλαβής των συγγραμμάτων.

5. Να γίνει χρήση του ηλεκτρονικού αποθετηρίου “Κάλλιππος” και να ανέβουν όλα τα διανεμόμενα συγγράμματα πως εξυπηρέτηση των φοιτητών. 

6. Σε άλλη περίπτωση και επειδή τα σημεία διανομής ως εμπορικά καταστήματα δεν λειτουργούν - μολονότι η προθεσμία παραλαβής συγγραμμάτων αφικνείται στις 30.3 ενόσω δηλαδή τα ΑΕΙ βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και οι φοιτητές εκτός τόπου σπουδών – προτείνουμε να εξαιρεθούν από την ΚΥΑ τα σημεία διανομής του Ευδόξου και να αποστέλλουν τα συγγράμματα μόνο μέσω ταχυμεταφοράς με τους τρόπους που περιγράφεται κατωτέρω και αφού διασφαλιστεί η κάλυψη του κόστους αποστολής. Έτσι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα βιβλιοπωλεία, ενώ τα συγγράμματα θα φθάσουν έγκαιρα σε κάθε φοιτητή ή φοιτήτρια. Άλλως για ένα πλέον μήνα η φοιτητική κοινότητα θα μείνει χωρίς πρόσβαση σε ακαδημαϊκό εγχειρίδιο».

Την παραπάνω επιστολή όπως αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» η Λένα Χασιώτη, εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ Νομικής του ΔΠΘ, συνυπογράφουν οι ΠΑΣΠ Αγρινίου, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΕΛΜΕΠΑ, Καλαμάτας, Καστοριάς, Μεσολογγίου, Νομικής ΔΠΘ, Οικονομικού Αθήνας, ΠΑΔΑ, Παντείου, ΠΑΠΕΙ, Πάτρας, ΠΕΔΔ, Ρεθύμνου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr