Τι θα γίνει με τα φοιτητικά συγγράμματα!

Τι θα γίνει με τα φοιτητικά συγγράμματα!

Φοιτητικά Συγγράμματα: "Ακόμη τα συγγράμματά μας για το Εαρινό Εξάμηνο δεν είναι εξασφαλισμένα, καθώς κανείς δεν μας έχει απαντήσει στο πώς θα έχουμε πρόσβαση σε αυτά" δηλώνουν στα «Φοιτητικά Νέα» φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ανά τη χώρα. Τι απαντά ο «ΕΥΔΟΞΟΣ» στους φοιτητές.

Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων προειδοποιεί και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει με ανακοίνωση του πως "η ψηφιακή ανάρτηση μέρους ή συνόλου του περιεχομένου των συγγραμμάτων, είναι πράξη παράνομη".


«Το κλείσιμο των σημείων διανομής (βιβλιοπωλεία), σε συνδυασμό με την έναρξη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τις παράλληλες εκκλήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για διανομή συγγραμμάτων, μας έφεραν ενώπιον πρωτόγνωρων αποφάσεων. Έχουμε ήδη συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση έτσι ώστε οι φοιτητές να προμηθευτούν τα συγγράμματα που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο 2019-2020. Στόχος μας είναι οι φοιτητές να παραλάβουν άμεσα τα συγγράμματα που θα επιλέξουν να διδαχθούν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, με υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης (door to door courier). Οι εκδότες θα αναλάβουν μέρος του συνολικού κόστους.» επισημαίνει ο Σύλλογος.

Πιο αναλυτικά ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) σημειώνει τα εξής:

1. Η ψηφιακή ανάρτηση μέρους ή συνόλου του περιεχομένου των συγγραμμάτων, είναι πράξη παράνομη.

2. Είναι ενέργεια η οποία καταστρατηγεί την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών και των εκδοτών και αποτελεί ΚΛΟΠΗ πνευματικής ιδιοκτησίας.

3. Οι εκδότες βιβλίων δεσμεύονται με ισχυρές, Ελληνικές και Διεθνείς, ρήτρες προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των έργων που εκδίδουν, οι οποίες προβλέπουν περιορισμούς για συγκεκριμένη άδεια χρήσης. Ταυτόχρονα είναι υπόλογοι στη Ελληνική και Διεθνή νομοθεσία.

4. Είναι αδιανόητο και νομικά ανυπόστατο, σε χώρα του Δυτικού Κόσμου η οποία σέβεται και προστατεύει την αξία του πνευματικού δικαιώματος, προασπίζει τους ανθρώπους της διανόησης, της γνώσης, της επιστήμης και του γραπτού λόγου, να γίνει ανάρτηση Πνευματικών Έργων στο διαδίκτυο, προς χρήση οποιουδήποτε, ελεύθερα, δίχως την έγγραφη άδεια των κατόχων των πνευματικών, συγγενικών και ηθικών δικαιωμάτων.

5. Αδιαμφισβήτητα βρισκόμαστε όλοι σε μια  ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, η οποία έχει προκαλέσει, εκτός των άλλων, προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ποιο συγκεκριμένα, την προσωρινή αδυναμία των φοιτητών να παραλάβουν τα συγγράμματά τους έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία.

6. Το κλείσιμο των σημείων διανομής (βιβλιοπωλεία), σε συνδυασμό με την έναρξη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τις παράλληλες εκκλήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για διανομή συγγραμμάτων, μας έφεραν ενώπιον πρωτόγνωρων αποφάσεων. Έχουμε ήδη συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση έτσι ώστε οι φοιτητές να προμηθευτούν τα συγγράμματα που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο 2019-2020, -τα απαραίτητα και εξαιρετικά πολύτιμα εργαλεία για την εκπαίδευσή τους-.

7. Στόχος μας είναι οι φοιτητές να παραλάβουν ΑΜΕΣΑ τα συγγράμματα που θα επιλέξουν να διδαχθούν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, με υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης (door to door courier). Οι εκδότες θα αναλάβουν μέρος του συνολικού κόστους.

8. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έγιναν γνωστές οι προθέσεις ορισμένων εμπλεκόμενων φορέων, περί άμεσης ηλεκτρονικής ανάρτησης μέρους ή συνόλου του περιεχομένου όλων των συγγραμμάτων στο e-class των Πανεπιστημίων ή σε άλλη παρόμοια βάση.

Προβλήματα χωρίς συγγράμματα

«Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν τα διαδικτυακά μαθήματα -στο πλαίσιο της πανδημίας που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των σχολών- έχουν προκύψει σωρεία προβλημάτων, μεταξύ αυτών για τους φοιτητές η δυσκολία παρακολούθησης λόγω της έλλειψης των απαραίτητων συγγραμμάτων. Μέχρις στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε από το υπουργείο ούτε από το Πανεπιστήμιο και την Κοσμητεία» δηλώνουν φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ στα «Φοιτητικά Νέα» για το τι θα γίνει με τα συγγράμματα.

Και καταλήγουν λέγοντας: «Όλοι ξέρουμε πως δίχως αυτά τα βασικά εργαλεία η μελέτη δεν μπορεί να ξεκινήσει, η ύλη δεν μπορεί να βγει, εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν θα χαθεί ή όχι η εξεταστική μας».

Τι απαντά ο «ΕΥΔΟΞΟΣ» στους φοιτητές

Η απάντηση που λαμβάνουν φοιτητές που έρχονται σε επαφή με τον «ΕΥΔΟΞΟ» και συγκεκριμένα με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» είναι η ακόλουθη:

"Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της αναστολής της εκπαιδευτικής λειτουργίας, η δήλωση συγγραμμάτων μέσω του προγράμματος "Εύδοξος" δεν είναι ακόμα διαθέσιμη. Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης δηλώσεων συγγραμμάτων στο πρόγραμμα "Εύδοξος", καθώς και για τις ημερομηνίες παραλαβής τους, θα ενημερωθείτε σχετικά από τη διαδικτυακή πύλη http://eudoxus.gr αλλά και από τη γραμματεία του τμήματός σας, όταν θα έχουν καθοριστεί."

Τι μήνυμα εμφανίζεται στους φοιτητές κατά την σύνδεση τους στον «ΕΥΔΟΞΟ»

Πότε ξεκίνησαν πέρσι οι δηλώσεις και διανομή συγγραμμάτων

Οι δηλώσεις και η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων από τους φοιτητές για το Εαρινό Εξάμηνο του περσινού ακαδημαϊκού έτους (2018-2019) είχαν ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου.

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα» μείνετε συντονισμένοι!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr