Εύδοξος: Στον αέρα και πάλι τα συγγράμματα για 200.000 φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Εύδοξος: Στον αέρα και πάλι τα συγγράμματα για 200.000 φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Παραμένει άλυτο το ζήτημα της έγκαιρης αποπληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που διανέμονται στους φοιτητές, αφού το Υπουργείο έχει ακόμα οφειλές προς τους εκδοτικούς οίκους από την άνοιξη του 2017.

Όσο για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, δεν έχει ξεκινήσει καν η τιμολόγηση στο μηχανογραφικό σύστημα «Εύδοξος», για πρώτη φορά από τη σύστασή του.


Το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μάρκου.

Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα, τότε για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι αδύνατο για τις περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, να διανείμουν συγγράμματα σε 200.000 φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 για άμεση εξόφληση των οφειλομένων, και παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές που έχουν οδηγήσει στα όρια τους περισσότερους εκδότες, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά εντελώς ανακόλουθη αλλά και παντελώς απρόθυμη να επιλύσει ένα θέμα που αφορά άμεσα και έμμεσα 20.000 εργαζομένους 200.000 φοιτητές και τις οικογένειες τους και θέτει σε κίνδυνο την πνευματική παραγωγή της χώρας, τονίζει η βουλευτής.

Ρωτά λοιπόν τους αρμόδιους υπουργούς που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και πότε θα ολοκληρωθεί αυτή καθώς και γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η τιμολόγηση των συγγραμμάτων για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: α) τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και β) τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση στην πληρωμή των εκδοτών επιστημονικών συγγραμμάτων

Για μία ακόμα φορά ένας ολόκληρος κλάδος που απασχολεί άμεσα και έμμεσα πάνω από 20.000 εργαζόμενους, βρίσκεται σε απελπιστική θέση εξαιτίας της πρωτοφανούς καθυστέρησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει στην εξόφληση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο οφείλει στους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων χρήματα ακόμα και από την άνοιξη του 2017, για τη δε φετινή ακαδημαϊκή χρονιά δεν έχει ξεκινήσει καν η τιμολόγηση στο μηχανογραφικό σύστημα «Εύδοξος», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από συστάσεως αυτού.

Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα, τότε για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι αδύνατο για τις περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, να διανείμουν συγγράμματα σε 200.000 φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 για άμεση εξόφληση των οφειλομένων, και παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές που έχουν οδηγήσει στα όρια τους περισσότερους εκδότες, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά εντελώς ανακόλουθη αλλά και παντελώς απρόθυμη να επιλύσει ένα θέμα που αφορά 20.000 εργαζομένους 200.000 φοιτητές και τις οικογένειες τους και θέτει σε κίνδυνο την πνευματική παραγωγή της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

– Που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και πότε θα ολοκληρωθεί αυτή;

– Για ποιους λόγους δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η τιμολόγηση των συγγραμμάτων για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει και να προχωρήσουν οι σχετικές πληρωμές;

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr