Ευρωπαικό Πρόγραμμα Erasmus+ Jean Monnet «Ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από τους νέους» (2016-18)

Ευρωπαικό Πρόγραμμα Erasmus+ Jean Monnet «Ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από τους νέους» (2016-18)

Έλαβε χώρα στις 10 και 11 Μαρτίου 2017 στη Νέα Σμύρνη και τον Πειραιά η τρίτη και τελευταία διήμερη επιμορφωτική δράση  του προγράμματος «IncludU», με θέμα την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από τους νέους για μία ανοικτή και δημοκρατική Ευρώπη. Η δράση οργανώθηκε από την Έδρα Jean  Monnet στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, την Έρευνα και την Καινοτομία του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ - Jean Monnet «Include European Union Values» (2016-2018). Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο σεβασμός για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα για όλους τους ανθρώπους στην Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν μέσω παρουσιάσεων και διαδραστικών εκπαιδευτικών μεθόδων για την ιστορία και τις διάφορες περιόδους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ με ανοιχτή συζήτηση ανέλυσαν ζητήματα όπως τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, τις σύγχρονες προκλήσεις για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, και τις αξίες πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η δημοκρατία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν επίσης τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με φοιτητές Erasmus+ και να συμμετάσχουν σε μια σειρά διαδραστικών και βιωματικών εργαστηρίων που διοργάνωσαν φοιτητές και μέλη των νεανικών οργανώσεων AEGEE, JEF, Ομάδα MUN πανεπιστηστημίου Πειραιώς, ESN και AISEC. 


Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος μαθητές, εκπαιδευτικοί και στελέχη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το παρών έδωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος ο οποίος έκανε δήλωση για την πορεία της Ευρώπης και της Ελλάδας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει οικονομικές, πολιτικές και θεσμικές προκλήσεις που είναι πρωτόγνωρες για την ιστορία της. Το ζητούμενο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, να αντιληφθεί τις υποδείξεις της κοινής γνώμης. Υπάρχουν καταγεγραμμένες τάσεις σε ζητήματα όπως αυτό της ασφάλειας, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, που δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε. Με βάση αυτά πρέπει να πορευθεί ρεαλιστικά, με θετική προδιάθεση και με ισχυρή βούληση το πολιτικό προσωπικό», επεσήμανε ο κ. Αντωνακόπουλος, για να συμπληρώσει ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού». Καταλήγοντας, εξήγησε πως «μπορεί να έχουμε δυσκολίες ως χώρα, όμως στο φάσμα όλων των διεθνών σχέσεων η Ελλάδα είναι η μοναδική αξιόπιστη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Στην συνέχεια, η επιστημονική συντονίστρια του προγράμματος και επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, τόνισε ότι «μέσω της Ε.Ε. τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να διαχειριστούν την ετερότητα κα τον ενδο-ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και ταυτόχρονα να απαντήσουν συλλογικά στις παγκόσμιες προκλήσεις», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από μόνο του στο σύγχρονο πολυπολικό κόσμο με τις γιγάντιες δυνάμεις που αναδύονται στην περιοχή της ΝΑ Ασίας. Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η συζήτηση για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, αν και σε πολλές περιπτώσεις ήδη υπάρχει, ενδέχεται να δημιουργήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό λάθος εντυπώσεις. Στο εσωτερικό να δημιουργήσει περισσότερες εντάσεις από όσες καλείται να λύσει ενώ προς τα έξω την εικόνα μια Ευρώπης διχασμένης κι επομένως ανίσχυρης».

Το Σεπτέμβριο του 2017 στον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί η απολογιστική  συνάντηση για διάχυση δράσεων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

TΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ/FOITITIKANEA.GR ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ Ευρωπαικού Προγράμματος Erasmus+ Jean Monnet

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr