Πείτε ναι στο Erasmus+!

Πείτε ναι στο Erasmus+!

Πόσοι από τους νέους σήμερα γνωρίζουν για τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα προγράμματα Erasmus+; Βασικά πόσοι γνωρίζουν για αυτά τα προγράμματα;

Η πλειοψηφία γνωρίζει μόνο για την κινητικότητα φοιτητών για σπουδές σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού (συνήθως για ένα εξάμηνο) και αγνοεί την ύπαρξη άλλων προγραμμάτων.


Στην πραγματικότητα εκτός από το Erasmus για σπουδές, υπάρχει το Erasmus για εργασία (πρακτική), για εθελοντισμό (EVS - european voluntary service), για ανταλλαγή νέων (youth exchange), για training course, για διδασκαλία, για trainers (youth workers), για έρευνα (jean monnet), για αθλητισμό και άλλα.

Τα προγράμματα είναι πολλά και οι δυνατότητες ακόμα περισσότερες! Η διάρκεια τους κυμαίνεται από λίγες ημέρες μέχρι και χρόνο.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το καθένα μέσα από το ανανεωμένο site για το Erasmus+.

Θα σας μιλήσω για την απόφασή μου να συμμετάσχω σε ένα Erasmus training course για μια εβδομάδα στο Ρουμπέ της Γαλλίας που διοργανώταν από τον τοπικό οργανισμό OFCI. Εγώ είχα την ευκαιρία να συμμετέχω μέσα από τον ελληνικό μη κυβερνητικό οργανισμό Horizons for Youth. Διαμονή, διατροφή και μεταφορικά έξοδα είναι επιδοτούμενα από την ΕΕ.

Οι συμμετέχοντες ήταν 26, δύο άτομα από κάθε χώρα αντίθετου φύλου. Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία, Λιθουανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Όπως καταλαβαίνετε τα ονόματα ήταν πολλά και δύσκολα οπότε τις πρώτες ημέρες είχαμε αρκετά παιχνίδια γνωριμίας (team building activities & games).

Ο τίτλος ήταν “Enter Our Ship : The Entrepreneurship !” και ο σκοπός ήταν να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες για τη σημασία του επιχειρείν, τις γνώσεις, δεξιότητες και αρχές που πρέπει να διέπουν έναν επιχειρηματία, καθώς και για θεωρητικά επιχειρηματικά μοντέλα λήψης αποφάσεων. Έμφαση δόθηκε στα επίπεδα ανεργίας και πως η επιχειρηματική κουλτούρα και συνείδηση μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τους νέους. Όπως σε όλα αυτά τα προγράμματα, το θέμα παρουσιάζεται σε μορφές μη τυπικής εκπαίδευσης και μάθησης, δηλαδή μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και διασκεδαστικά workshops. Για παράδειγμα επισκεφτήκαμε και συνομιλήσαμε με τους υπεύθυνους στο Euratechnologies, ένα πάρκο στη Λιλ για την καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Άλλη μέρα πήραμε συνέντευξη από τοπικούς επιχειρηματίες σχετικά με τα επιχειρηματικά σχέδια τους και τις ιδεές τους για τους τρόπους που θα τα υλοιποιήσουν. Είχαμε workshops όπου αναλύσαμε το προφιλ του επιχειρηματία, την δομή ενός επιχειρηματικού σχεδίου, ανάλυση των προσωπικών μας δεξιοτήτων και πως μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε επιχειρηματικά, καθώς και κάποια θεωρητικά μοντέλα όπως  KSA model, Value of Values, passion cube, NAOMIE model.

Φυσικά είχαμε κάθε μέρα πάρτυ, χορευτικές βραδιές (Dancing with Stars), προβολή ταινιών και ντοκιμαντερ,  καθώς και intercultural evenings όπου οι συμμετέχοντες από κάθε χώρα μας μιλάνε για τον πολιτισμό της χώρας τους και μας φιλεύουν με παραδοσιακά τοπικά τους εδέσματα και ποτά.

Στο τέλος λάβαμε πιστοποιητικό Youthpass της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συμμετοχή μας στο training course.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε το άρθρο του Michele, του φίλου και συνταξιδιώτη μου από την Ιταλία.

Δεν θα μπορούσε επίσης να μην μας αναφέρει ο γαλλικός τύπος.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή είναι πολλαπλά. Εκτός από τα προφανή (πιστοποίηση, ταξίδι, γνωριμίες, εμπειρίες και φιλίες) θα ήθελα να εστιάσω στην αξία του να κάνεις κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, κάτι που δεν θα ξεχάσεις ποτέ ..

Ιωάννης Λεκατσάς για τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr - Linked In – φοιτητής χρηματοοικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr