Οι εμπειρίες εννέα φοιτητών στο σεμινάριο Youth Megaphone του Erasmus+ (φωτό)

Οι εμπειρίες εννέα φοιτητών στο σεμινάριο Youth Megaphone του Erasmus+

Η Ελληνική αποστολή του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων (www.users.sch/vamvaka) αποτελούμενη από 9 Αχαιούς και ένα φοιτητή από το Ηράκλειο Κρήτης συμμετείχε στο σεμινάριο Youth Megaphone: decision-makers of the future” project στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA3.

Το σεμινάριο έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να εκφράσουν την άποψή τους για την ενεργή συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή της Ευρωπαϊκής κοινωνίας.


Ακολουθούν οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων...

Μιχάλης Λυκούρας

Το "Youth Megaphone" ήταν μία από τις καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα σεμινάρια που έχω συμμετάσχει.

Η ενεργή συμμετοχή νέων ανθρώπων τοπικών κοινοτήτων ήταν πραγματικά ένα μέρος του σεμιναρίου που παρείχε έμπνευση σε όλους μας. Κάναμε νέους φίλους από διαφορετικές μεσογειακές χώρες και ανταλλάξαμε ιδέες σχετικά με την εκπαίδευση και την ανεργία στην Ευρώπη. Πέρασα φανταστικά στη Μεσσήνα, και ανυπομονώ να συναρτήσω ξανά όλους αυτούς τους νέους φίλους το Φεβρουάριο, στο επόμενο κομμάτι του KA3-action.

Τατιανή Σπυροπούλου

Ήταν η πρώτη μου εμπειρία Erasmus + και είμαι πολύ ενθουσιασμένη σχετικά με αυτό.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ νέα μέρη, να ταξιδέψω στο εξωτερικό, να γνωρίσω νέους ανθρώπους από άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες και να μοιραστώ τις ιδέες μου με αυτούς, να συζητήσω για σημαντικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μια απ'τις καλύτερες εμπειρίες της ζωης μου.

Αλέξανδρος Κοτσίρης

Ήμουν λίγο διστακτικός σχετικά με το σεμινάριο αυτό για το λογο ότι θα διαρκούσε μονό 3 μέρες και ίσως να μην καταφέρναμε να εκπληρώσουμε το στόχο του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών αποδείχτηκε ότι ήταν αρκετό.

Κι αυτό με χαροποιεί διότι σημαίνει για μένα ότι ως νέοι μπορούμε να προτείνουμε και να προσφέρουμε λύσεις για διάφορα προβλήματα που μας αφορούν.Εκτός αυτού, σε διαπροσωπικό επίπεδο πέρασα υπέροχα με τα άτομα που συνάντησα επειδή είχαμε τόσα να πούμε και πιστεύω ότι έκανα κάποιους καλούς φίλους.

Θα επιδίωξα να κρατήσω επαφή και να τους ξανασυναντήσω κάποια στιγμή. Τέλος, θεωρώ ότι αυτή η εμπειρία με βοήθησε να σκέφτομαι πιο ελεύθερα γιατί γνώρισα νέους πολιτισμούς, επισκέφτηκα ένα νέο για μένα μέρος κι άκουσα διαφορετικές απόψεις για φλέγοντα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Μιχάλης Μαρκοδημητράκης

Το πρότζεκτ “YOUTHMEGAPHONE: decision-makers of the future”, μια δράση του Erasmus+ επιπέδουΚΑ3, όπου διαμορφωτές πολιτικής και επιτελικοί αξιωματούχοι συνάντησαν και συζήτησαν με νέους φοιτητές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες σε 3ήμερο κύκλο σεμιναρίων στη Μεσσίνα της Ιταλίας ήταν μια πολύ χρήσιμη εμπειρία για όλους τους ενεργά συμμετέχοντες στη πολύ φιλόδοξη διεθνή σύμπραξη.

Το τριήμερο πρόγραμμα ήταν εντατικό, με συνεχείς κυλιόμενες συνεδρίες: κύριοι άξονες των συνεδριών αυτών ήταν η ομαδοσυνεργατική προσέγγιση και η εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω της μη-τυπικής μάθησης.

Οι ομάδες εργασίας ήταν πολυπολιτισμικές, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, προτάσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές για την βελτίωση των πολιτικών της ΕΕ σε τοπικό επίπεδο μέσω συνεργασιών και δημιουργικού διαλόγου.

H επιλογή της τοποθεσίας της διεθνούς συνάντησης ήταν ιδανική, καθώς η Μεσσίνα είναι ένα ήσυχο αλλά σαγηνευτικό και με τον τρόπο του ζωντανό μέρος, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε στον ελεύθερο μας χρόνο. Στο κέντρο της πόλης δέσποζαν κτήρια τόσο μοντέρνας όσο και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενδιαφέροντα εστιατόρια και γεμάτο από ανθρώπους με χαμόγελο στα χείλη, ζεστούς και προσιτούς.

Θα πρότεινα σε όλους τους παράγοντες τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκούς, φοιτητές αλλά και πάσης φύσεως ενδιαφερόμενους για προγράμματα διεθνών συμπράξεων να ψάξουν για ανάλογες δράσεις τύπου ΚΑ3, καθώς αποτελούν μια πολύ διαφορετική εμπειρία σε σχέση με τα πιο γνωστά ΚΑ1 και ΚΑ2, και βάσει της εμπειρίας μου, πολύ χρήσιμα σε διαφορετικούς του αναμενομένου τομείς.

Η ελληνική ομάδα, αντιπρόσωποι του «Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων», είχαν όλοι μια εξαιρετική εμπειρία και αναμένουν με ανυπομονησία παρόμοιες δράσεις στο μέλλον.

Δάφνη-Ελένη Παναγοπούλου

Tο ταξίδι στη Μεσσήνα της Σικελίας στα πλαίσια του Youth megaphone:Decision makers of the future αποτέλεσε μια ιδιαίτερα όμορφη, εποικοδομητική και ξεχωριστή εμπειρία.

Γνώρισα νέα άτομα από διάφορες χώρες, απέκτησα καινούριους φίλους, μίλησα/συζήτησα/εκφράστηκα στα αγγλικά (πράγμα που δε μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω συχνά), συμμετείχα σε ομαδικά projects όπου αναλύσαμε θέματα που απασχολούν τη νεολαία στην Ευρώπη, μοιράστηκα τις ιδέες μου και το πιο σημαντικό άκουσα διαφορετικές ιδέες, είδα πώς σκέφτονται και οι υπόλοιποι συνομίλικοί μου σε χώρες εκτός της Ελλάδας.

Εν συντομία λοιπόν, χαίρομαι πολύ που έλαβα μέρος σε αυτή τη συνάντηση, βγήκα κερδισμένη από όλες τις πλευρές κι ελπίζω να ξαναέχω την ευκαιρία να συμμετάσχω σε κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Χάρης Μάλλιος

Ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και έχω σχεδόν μόνο καλά πράγματα να θυμάμαι. Δεν γνώρισα μόνο νέα άτομα και κουλτούρες αλλά έκανα και νέες φιλίες.

Έμαθα νέους τρόπους διδασκαλίας και συμμετείχα ενεργά στη διαμόρφωση του ερωτηματολογίου. Το μόνο αρνητικό ήταν η οργάνωση του προγράμματος, ειδικά τη πρώτη μέρα, ήταν πολύ πιεστική, γεμάτη δραστηριότητες και δεν είχαμε ελεύθερο χρόνο ξεκουραστούμε ώστε να είμαστε πιο ενεργοί στους διαλόγους το απόγευμα της ίδιας μέρας. Όσον αφορά την ελληνική ομάδα, οι περισσότεροι ήταν δραστήριοι.

Φανουρία Αθανασίου

Αν και αρχικά είχα τις αμφιβολίες μου σχετικά με την συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και αν αυτό θα άξιζε, το πρόγραμμα αποδείχτηκε μία εξαιρετικά εποικοδομητική εμπειρία, που μου άνοιξε νέους ορίζοντες.

Οι απόψεις που ανταλλάξαμε πάνω στην σχέση των νέων με την πολιτική με βοήθησαν να επαναπροσδιορίσω κάποιες θέσεις μου αλλά και να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενεργοί σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Το γεγονός ότι σε αυτό συμμετείχαν και άτομα από χώρες όπως η Τυνησία, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα και έχουμε διαμορφωμένες κάποιες στερεοτυπικές αντιλήψεις, μας βοήθησε να αλλάξουμε την γνώμη μας για αυτές και να αποκτήσουμε μία άλλη εικόνα που βασίζεται περισσότερο στην πραγματικότητα.

Βασιλική Παπαλεξίου

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Μάθαμε πολλά πράγματα, γνωρίσαμε υπέροχα άτομα και ζήσαμε αξέχαστες εμπειρίες. Οι δραστηριότητες μας έφεραν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και μας έδωσαν την ευκαιρία για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων.

Το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν κυρίως άτομα από χώρες της Μεσογείου με παρόμοια προβλήματα και κουλτούρα, ήταν ακόμη ένα από τα θετικά του. Πραγματικά, μου έδωσε τα ερεθίσματα που χρειαζόμουν για να προσπαθήσω να βελτιωθώ σε αρκετούς τομείς της ζωής μου και να γίνω πιο ενεργός πολίτης.

Ιωάννα Αναστασοπούλου

Το ταξίδι αυτό στην Ιταλία ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για μένα. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, όλοι τους ξεχωριστές προσωπικότητες από διάφορα μέρη του κόσμου. Γνώρισα την κουλτούρα διαφόρων χωρών. Μέσα από αυτό το project αποφάσισα να είμαι όσο γίνεται περισσότερο ενεργή στην τοπική κοινωνία της πόλης μου.

Φεύγοντας από την Ιταλία είχα πειστεί ότι το να φεύγεις από τη χώρα σου για πάντα και να μην επιστρέφεις πίσω είναι καθαρά εγωιστικό και μόνο για την προσωπική μας ανάπτυξη. Η χώρα μας μας χρειάζεται. Χρειάζεται τους ανθρώπους της, όλα τα μυαλά να μείνουν εκεί που ανήκουν ή να γυρίσουν από άλλες χώρες με νέες ιδέες και να αγαπησουν τον τοπο τους κάνοντας τον οσο μπορούμε καλύτερο για εμάς τους ίδιους και γι' αυτούς που θα αφήσουμε πίσω μας.

Περιμένω με αγωνία τον Φλεβαρη να συναντήσω ξανά τους ανθρώπους που γνώρισα εκεί, να μάθω τα νέα τους και να ανταλλάξουμε νέες ιδέες και απόψεις και λύσεις εάν αυτό είναι δυνατόν (δύσκολο κομμάτι όχι όμως ακατόρθωτο, γιατί όλοι μαζί μπορούμε) για να μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο όσο γίνεται καλύτερο.

Ευχαριστώ θερμά την Κα Σάντυ Βαμβακά που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία να συμμετάσχω στο ταξίδι, για μένα προσωπικά είναι μια γυναίκα πρότυπο, βοηθάει όσο μπορεί τους νέους ανθρώπους! Επίσης η Λάρα και η Τζούλια και όλοι στο project ήταν υπέροχοι μοναδικοί. Η Λάρα ήταν αυτή που με άγγιξε και με έκανε να θέλω να είμαι πάντα ενεργή στην τοπική κοινότητα! Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr