Βρέθηκε λύση για το πρόγραμμα Erasmus+ Βρέθηκε λύση για το πρόγραμμα Erasmus+ - Μεταφέρθηκε η διαχείριση του προγράμματος στο ΙΚΥ

Μεταφέρθηκε η διαχείριση του προγράμματος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα Erasmus+ για τη νεολαία όπως δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας. Για το εν λόγω πρόγραμμα υπήρχαν προβλήματα που επεσήμανε σε ερώτησή του ο βουλευτής κ. Νικολόπουλος και τα οποία επιβεβαίωσε και ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, τον Απρίλιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έθεσε σε αναστολή πληρωμών  για δύο λόγους: Διότι ως εθνική Μονάδα συντονισμού κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υπέβαλε τα αντίστοιχα έγγραφα και ειδικότερα δεν υπέβαλε την ετήσια δήλωση διασφάλισης -δηλαδή διασφάλισης της χρηστής διαχείρισης- για το 2013.


Όπως γράφει το news.gr, όταν μετά τις εκλογές άλλαξε η πολιτική ηγεσία το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να σταματήσει τελείως το πρόγραμμα που απασχολούσε τοΙΝΕΔΙΒΙΜ, γιατί δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του. Όταν μπήκαν οι ορκωτοί λογιστές, έκαναν περίπου εξήντα παρατηρήσεις, κάποιες από τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε καίριας σημασίας, σημαντικές.

«Προκειμένου, λοιπόν, να μην καταστραφεί ολόκληρο το πρόγραμμα, με σύντομες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και μετάβαση του Γενικού Γραμματέα στις Βρυξέλλες, κατορθώσαμε να πείσουμε την Επιτροπή να μεταφέρει τη διαχείριση που είχε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο ΙΚΥ και από εκεί και πέρα να διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης με αποκλειστικό φορέα διαχείρισης το ΙΚΥ που μέχρι τότε είχε εμφανίσει άψογο πρόσωπο σε σχέση με την Ευρώπη. Εκεί βρισκόμαστε. Το θεωρούμε κατόρθωμα αυτό, παρά μομφή» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης  ο Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε ότι είμαστε σε διαδικασίες ελέγχου και βρίσκουμε πάρα, πάρα πολλά πράγματα. Δεν τα δημοσιοποιούμε πριν οριστικοποιήσουμε αυτούς τους ελέγχους. Πιστέψτε με, όμως, τα πράγματά πάνε πολύ καλύτερα. Και ό,τι αφορά την κακοδιαχείριση και τα προηγούμενα προβλήματα δεν έχουν καμία σχέση με το Υπουργείο το δικό μας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr