Erasmus 2015: Υποδοχή Φοιτητών στη Θεσσαλονίκη [Erasmus Student Network]

Οι σύλλογοι του Erasmus Student Network της Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στις Welcome Days που θα πραγματοποιηθούν στις 19/2/2015 στις 12:00μμ από τα τρία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συλλόγους. 

Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (ESN) είναι η μεγαλύτερη, εθελοντική, φοιτητική οργάνωση στην Ευρώπη. «Γεννήθηκε» το 1989 και βασική αρχή του δικτύου που έκτοτε δρα και αναπτύσσεται σε εθελοντική βάση είναι το : «Φοιτητές Βοηθούν Φοιτητές» (Students helping students). Την αρχή αυτή σήμερα έμπρακτα ακολουθούν 13.500 φοιτητές, σε 450 τοπικούς συλλόγους ESN, σε 37 χώρες της Ευρώπης υποστηρίζοντας τους ίδιους στόχους, την εκπροσώπηση των φοιτητικών προγραμμάτων ανταλλαγής και την ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης μιας διαφορετικής κουλτούρας. Ενεργό κομμάτι αυτού του διεθνούς δικτύου ήδη από το 2009 είναι και ο σύλλογος φοιτητών Erasmus του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΕSN UoM Thessaloniki), ένας από τους 21 φοιτητικούς συλλόγους που αποτελούν το ESN Greece. 

Το ESN AUTH, ο σύλλογος του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2010 και λίγο αργότερα ακολούθησε το ESN ATEI Thessaloniki το Δεκέμβριο του 2012. Πρόκειται για εθελοντικούς, μη κυβερνητικούς, μη κερδοσκοπικούς συλλόγους με στόχο την παροχή βοήθειας και την προσπάθεια ενσωμάτωσης των ξένων φοιτητών στην τοπική κοινωνία. Οι τρεις σύλλογοι συνεργάζονται στενά για την εκπόνηση των κοινών δράσεων μέσα στο ακαδημαϊκό έτος. Η πρώτη δράση του κάθε εξαμήνου είναι η υποδοχή των φοιτητών που έρχονται να φοιτήσουν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Εrasmus. Τόσο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσο και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα οργανώνουν τελετή υποδοχής (Welcome Day) για τους ξένους φοιτητές στην οποία φροντίζουν να τους ενημερώσουν για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και οι σύλλογοι ESN, με ενημερωτική παρουσίαση, campus tour και παροχή welcome bag. 


Το Α.Π.Θ υποδέχεται 184 φοιτητές, το ΠαΜακ 25 και το ΑΤΕΙ 55, ενώ από το προηγούμενο εξάμηνο παραμένουν επίσης φοιτητές που παρατείνουν τη διαμονή τους για ένα χρόνο. Αυτό το εξάμηνο οι Welcome Days είναι συγχρονισμένες. Θα πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου στις 12:00. 

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Αίθουσα Τελετών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Αίθουσα Συνεδρίων και στο ΑΤΕΙ στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ηλεκτρονικών. Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν δύο εβδομάδες γεμάτες event (Welcome Week) για τους φοιτητές Εrasmus, διοργανωμένα από το ESN, που στόχο έχουν να εξοικειώσουν τους ξένους φοιτητές με την πόλη και τον Ελληνικό πολιτισμό αλλά και να τους βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούν και να γνωριστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με την τοπική κοινωνία. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr