ΙΚΥ: Το μέλλον του Erasmus+ στη Μεγάλη Βρετανία

Το μέλλον του Προγράμματος Erasmus+ στη Μεγάλη Βρετανία

Erasmus+: Με την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) τίθεται σε ισχύ από 01/02/2020. Η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31/12/2020.

Η συμφωνία αποχώρησης προβλέπει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα 2014-2020, συμπεριλαμβανομένου του Erasmus+, μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχορηγήσεις που χορηγούνται βάσει των ισχυόντων Κανονισμών έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι δραστηριότητες, ακόμη και αν είναι μετά το 2020.


Ο Κανονισμός Erasmus+ για έκτακτα περιστατικά (19/03/2019) και ο Γενικός Κανονισμός για έκτακτα περιστατικά του 2020 (19/12/2019), που εγκρίθηκε για να μετριαστεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος «αποχώρησης χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας (no deal scenario)», δεν θα ισχύσουν.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπιστεί ως τρίτη χώρα για σκοπούς πρόσβασης στα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Erasmus+. Η πιθανή συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μελλοντικά προγράμματα μετά το 2020 θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συνολικών διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο μερών.

Το IKY/ΕΜΣ Erasmus+ καλεί όλους τους Συμμετέχοντες και Δικαιούχους του Προγράμματος Erasmus+ 2014-2020 να εφαρμόζουν το Πρόγραμμα για όλες τις δραστηριότητες καθώς και να τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς την Ελληνική Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση.

Θέλεις να μείνεις ενημερωμένος/η για όλα τα νέα και συμβουλές που αφορούν το Erasmus+ (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr