Δείτε που βοηθούν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus της ΕΕ

Μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μελέτες  στο είδος της για τα οφέλη των προγραμμάτων Erasmus, δείχνει πως τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ, που επιτρέπουν σε φοιτητές να σπουδάσουν ή να πραγματοποιήσουν μία άσκηση στο εξωτερικό δεν ενισχύουν απλά τις γνώσεις τους αλλά αποτελούν και σημαντικό κίνητρο για την μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση... και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι φοιτητές που έχουν κάνει Erasmus έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία, ενώ κατά τη διαδικασία πρόσληψης το 92% των εργοδοτών αναζητούν χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ενισχύονται από το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως η αποφασιστικότητα, η φιλομάθεια ή η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. 

Η έκθεση αποκαλύπτει ακόμα ότι σε περισσότερους από 1 στους 3 ασκούμενους προτείνεται μόνιμη θέση απασχόλησης μετά την άσκησή τους, ενώ 1 στους 10 έχει ιδρύσει δική του εταιρεία. 


Τα προγράμματα Erasmus βοηθούν και στις κοινωνικές διασυνδέσεις, με το 40% να έχει αλλάξει τουλάχιστον μία χώρα διαμονής μετά την αποφοίτησή του και το 93% να δηλώνει πως μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να αλλάζει χώρα στο μέλλον. 

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι επίσης το γεγονός ότι το 33% των φοιτητών Erasmus έχει σύντροφο διαφορετικής υπηκοότητας, ενώ το 27% συναντά τον μακροχρόνιο σύντροφό στο πλαίσιο των σπουδών του στο εξωτερικό. 

Η Επιτροπή φιλοδοξεί την περίοδο 2014-2020 να στείλει παραπάνω από 4 εκατ. φοιτητές σε προγράμματα ανταλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr